Чи можливо жити, не маніпулюючи, та як не потрапляти на гачок маніпуляторів? — поради від психологині Соломії Коломієць

Чи можливо жити, не маніпулюючи, та як не потрапляти на гачок маніпуляторів? — поради від психологині Соломії Коломієць

Ледь не щодня ми стикаємось з маніпуляціями вдома, на роботі чи в інфопросторі. Подекуди ми й самі буваємо маніпуляторами. Про суть маніпуляцій, як вони працюють і як їм протистояти? Ведучі "РанокПро" Анна Заклецька й Дмитро Захарченко в ефірі радіо "Промінь" розпитали про це психологиню, кандидатку медичних наук, гештальт-терапевтку Соломію Коломієць. 

 

Фото: Соломія Коломієць 

Можуть бути свідомі й несвідомі маніпуляції, коли людина росла в такому середовищі й не знає, може бути якось інакше

Більшість маніпуляцій спрямовані на появу страху, відчуття жалю чи провини

Соломіє, то що таке маніпуляція, щоб всі ілюзії зникли, що не маніпулювати неможливо? 

Маніпуляція - це вид психологічного впливу на інших людей з метою отримати бажаний результат. Але дуже важливий момент, що це прихований вплив. Тобто, щоб маніпуляція досягла успіху, вона має бути непомітною. Якщо людина усвідомлює, що це відбувається, то це вже не маніпуляція. 

До речі, існують різновиди маніпуляції? 

Дуже багато видів є насправді. По-перше, це можуть бути свідомі й несвідомі маніпуляції, коли людина свідомо щось говорить задля отримання бажаного результату, або несвідомі, якщо людина росла в такому середовищі в дитинстві й не знає, може бути якось інакше.  

А коли дитина в магазині вимагає цукерку, а мама відповідає:  будеш добре поводитись, отримаєш цукерку, то це маніпуляція? Взагалі, хто ким маніпулює в цій ситуації? 

Тут двостороння маніпуляція, бо дитина десь цього навчилась. Якщо дитина просто говорить про своє бажання, то це нормально. Якщо це переходить на крик чи істерику, бо дитина зрозуміла, що це спосіб, яким можна чогось досягнути, то так, це маніпуляція, але десь це від батьків підтримувалось. Такий певний шантаж як вид маніпуляції. 

Будеш гарно поводитись, я тобі куплю, це теж маніпуляція?

Так, з'їсти кашу, буде те-то. 

А можна сказати, що є маніпуляції позитивні або конструктивні, і негативні? 

Так, можна. В принципі, більшість маніпуляцій — негативні, тому що спрямовані на появу негативних емоцій: страху, відчуття жалю чи провини. Позитивна маніпуляція — це може бути, наприклад, в команді для підсилення командного духу. Але більшість, ті, що шантаж, тиск, маніпуляція почуттями, на слабо, або мовчання як формат маніпуляції, — це все негативні. 

Маніпулятори схильні перекручувати факти, намагатись контролювати,  принижувати,  критикувати або знецінювати вчинки інших

Тобто, фактично, невміння комунікувати напряму, сказати про почуття й бажання призводять до того, що люди починають викручуватись і добиватись бажаного такими маніпулятивними шляхами. А що робити, аби не потрапити на гачок до маніпуляторів? 

В першу чергу, потрібно розпізнати, що зараз відбувається  маніпуляція. Тобто людина, з якою ми комунікуємо, яка хоче маніпулювати, вона може очікувати на подяку, може карати за те, що не подобається униканням спілкування, мовчанням, може з’являтись відчуття, що ти в чомусь винен і постійно щось не так.  Маніпулятори схильні перекручувати факти або намагатись контролювати. Схильні принижувати,  критикувати або знецінювати вчинки інших.  І щоб не вестись на ці гачки маніпуляції, в першу чергу, треба звертати увагу на себе й свої почуття. Якщо до спілкування з людиною було все нормально, а після спілкування з’явились негативні переживання, то це перший дзвіночок, який не варто терпіти, варто прислухатись до себе. Потрібно вибудовувати власні кордони. Якщо відчуваєте, що йде маніпуляція, потрібно ставити уточнюючі запитання з деталями, щоб збити з пантелику маніпулятора. І важливо не давати бажаної реакції. Тобто, якщо з’являється відчуття провини, не потрібно відразу поводитись, ніби дійсно в чомусь винен, а задатись питанням: я взагалі тут щось контролюю, це від мене залежить чи ні?  

 Якщо говорити про маніпуляції в комунікації батьків і дітей, то, як кажуть британці, не виховуйте дітей, виховуйте себе, тому що ваші діти все одно будуть вашою копією. Якщо ваші діти маніпулюють, — подивіться на себе.