Республіканці шантажують демократів — Осипенко про загрозу дефолту США

Республіканці шантажують демократів — Осипенко про загрозу дефолту США

Затягування з ухваленням закону про збільшення "боргової стелі", а відтак загроза дефолту економіки США спричинені шантажуванням республіканцями демократів. Таку думку висловив в ефірі Українського Радіо експерт-міжнародник Руслан Осипенко. У США набирають обертів передвиборчі перегони – через півтора роки президентські вибори. І республіканці уже зараз намагаються ускладнити становище демократів та обраного від них президента Джо Байдена, вважає експерт. Контролюючи одну з палат Конгресу США, республіканці зацікавлені дискредитувати демократів, стверджує Осипенко. Мінфін США пересунув дату можливого дефолту. Про це повідомляє сьогодні, 27 травня, агенція Reuters. Дефолт оголосять, якщо американський Конгрес не підвищить ліміт держборгу або призупинить його дію до 5 червня (раніше дедлайн був 1 червня). Як зазначила міністр фінансів США Джанет Йеллен, у перші два дні червня її відомство зможе виплатити понад 130 млрд. доларів. Протягом тижня з 5 червня Мінфін має виплатити та перевести близько $92 млрд. доларів.

0:00 0:00
10
1x

Конгрес США. Фото: commons.wikimedia.org

З 1960 року 78 разів піднімали ліміт держборгу США 

На відміну від більшості країн, у США існує законодавчо встановлений ліміт загального розміру державного боргу. Цей ліміт називають "борговою стелею". Це максимально дозволена сума державних запозичень, які може зробити американський уряд. З 1960 року вже 78 разів піднімали ліміт держборгу США, каже Руслан Осипенко. "І все було нормально. Бо долар США — це валюта, якою користуються не тільки в США, а й в усьому світі. Вона є резервною для багатьох країн, які тримають свої резерви саме в доларах США". Тому, каже Руслан Осипенко, США можуть друкувати гроші для себе і піднімати борг за рахунок того, що саме вони забезпечують доларами інші країни.

Передвиборчі перегони стартували 

Нинішні розмови про дефолт у США з'явилися через передвиборчі перегони, які починають набирати обертів. Це, в першу чергу, пов'язано із розподілом місць у Палаті представників і Сенаті Конгресу США. Після проміжних виборів у листопаді минулого року, розповідає Руслан Осипенко, Палату представників взяли під контроль республіканці, а демократи зберегли більшість у сенаті. "Розподіл влади заважає прийти до остаточних домовленостей. З відкритих джерел відомо, що республіканці подали свій проєкт, свій план. Демократи розглядають його, як вимоги, виставлені республіканцями. Останні готові підняти стелю на півтора трильйони, але вимагають від уряду, щоби він скорочував витрати на 4,5 трильйонів доларів, темпами не вищими по 1% на рік. Демократи ж вважають ці вимоги неприйнятними". Дефолт такої країни, як США не можна допустити, каже Руслан Осипенко, бо посиплеться вся система, яка так давно створювалася. І будуть наслідки дуже поганими: це недовіра до долара, турбулентність на ринках, падіння капіталізації американських компаній. "Республіканці й демократи хочуть домовитися політично. А домовитися так не виходить, бо республіканці зацікавлені дискредитувати демократів, щоби кандидат республіканців переміг на президентських виборах". 

Поставити під сумнів альянс, який протистоїть Китаю

До 1 червня вони повинні досягти домовленостей, вважає експерт. "Але через свої внутрішні політичні ігри вони готові поставити під сумнів західний альянс, який протистоїть Китаю. Це питання вже навіть не американське. Якщо посиплеться лідер демократичного табору, посиплеться увесь альянс. Посилиться одразу роль Китаю, Росія ж використає це у інформаційних війнах, а також і всі ті, хто не задоволений США та доларом".

Провідний на сьогодні кандидат республіканців на президентських виборах-2024 у США Дональд Трамп. Фото: AP Photo/José Luis Villegas, Pool, File

Політичний шантаж республіканцями демократів

Республіканці шантажують демократів, каже експерт-міжнародник, і це політичний шантаж: "вони використовують слабкість демократів, що ті вступили вже у передвиборчий період, що треба обиратися, що є свій кандидат від демократів, і він чинний (Джо Байден). Виконавчій владі вони таким чином свої умови висувають".

Республіканці виглядають краще, але за рахунок падіння рейтингу країни у світі

Якщо обидва табори домовляються, тоді все йде за планом: "тривають рівні перегони, одні з іншими чесно змагаються, але у республіканців немає мінус одного тиску на демократів. Якщо ж не домовляються, республіканці виглядають краще, ніж демократи, але за рахунок падіння рейтингу країни в світі".

Що таке технічний дефолт 

Підняття боргової стелі дає можливість випускати цінні папери уряду і позичати кошти, пояснює експерт. Всі уряди живуть за рахунок внутрішніх і зовнішніх інвестицій. "Друкування цінних паперів є одним із варіантів залучення коштів для того, щоби функціонувала нормально економіка, щоби вчасно і ритмічно розраховуватися за попередніми відсотками, зі своїми зобов'язаннями, за попередніми цінними паперами. Якщо не дають підняти стелю дефіциту бюджету, тоді треба розраховувати суто на свої надходження: скільки ви отримали прибутків, то ті прибутки ви маєте запускати на повсякденне життя, виплачувати попередні борги. Як правило, цих коштів не вистачає. Ви входите в смугу технічного дефолту".

Руслан Осипенко. Фото: sinologist.com.ua

Євро або юань замість… долара?

Експерт каже, що якщо посиплеться вся ця система, де долар є однією з головних резервних валют для розрахунків, тоді впаде довіра до долара, "зменшаться резерви і настане крах брандербурзької системи. Тоді з'явиться юань або інша провідна валюта, будуть відбудовувати свою систему інші країни й усі користуватимуться іншими валютами: євро, юанями. Раніше у США піднімали стелю у 2021 році на 2,5 трильйона доларів, тоді заспокоїлася ситуація на фінансових ринках, тоді все було зрештою нормально. Як зараз буде — невідомо", — не дає прогнозів експерт.