Виявляється, є хороші росіяни — Солонтай про події у Бєлгородській області

Виявляється, є хороші росіяни — Солонтай про події у Бєлгородській області

Виявляється, може існувати хороший росіянин — той, який взяв зброю і пішов воювати проти Путіна на території самої Росії. Це констатував Українському Радіо директор програми Інституту політичної освіти Олександр Солонтай, коментуючи сьогоднішні (22 травня) події у Бєлгородській області РФ. Легіон "Свобода Росії" та "Російський добровольчий корпус" проводять операцію на території Бєлгородської області РФ зі створення "смуги безпеки" для захисту цивільних українців, повідомив Суспільному речник ГУР Міноборони України Андрій Юсов. Він наголосив: операцію здійснюють винятково громадяни Росії. Олександр Солонтай вважає, що сьогоднішня вилазка до Бєлгородської області виявить неготовність росіян воювати за путінську Росію.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото

"Я противник тези, що не існує хороших росіян"

"Поки українці малювали гуморливі й серйозні мапи, куди підуть наші Збройні Сили у наступ, ЗСУ вчергове здивували нас, пожартувавши— давайте в наступ підуть росіяни на росіян. І взагалі в зовсім іншому місці. Мені сподобалися жарти наших Збройних Сил, які підтримують тих росіян, які так само, які і ми, люблять вбивати неправильних росіян", — зазначає Олександр Солонтай. На його думку, "те, що одні росіяни воюють проти інших, спростовує тезу, що хороших росіян не існує". "Виявляється, може існувати хороший росіянин — той, який взяв зброю в руки і пішов воювати проти Путіна на території самої Росії. Або, наприклад, він поїхав із Росії, у нього тимчасово є паспорт громадянина РФ, який він зараз здає, відмовляючись від російського громадянства, і хоче мати паспорт України або іншої держави. Я противник тези про те, що не існує хороших росіян. Це те саме, що сказати, що існують тільки хороші українці. Ми знаємо, що серед українців є й інші. І так само серед росіян є й інші. Просто коли українці кажуть, що не існує хороших росіян чи що всі росіяни погані, маємо на увазі те, що хороших, на жаль, сьогодні мало. Вони слабкі серед всього російського голосу Росії. Крім того, коли говорять про те, що не існує хороших росіян, маються на увазі "напівхороші росіяни" — ті, які прямо не виступають проти агресії Путіна, але при тому й не виступають за Україну. Оцей контекст мається на увазі. Тому треба розуміти те, що з раціональної точки зору існують хороші росіяни. І наше завдання, щоб зростала кількість тих росіян, які готові йти і навіть воювати проти Путіна", — коментує експерт.

"Росіяни перелякані, але в антипутінських загонів мало шансів проникнути вглиб Росії"

"Українці зазвичай люблять видати декілька маленьких перемог за супервеликі події. Наприклад, коли наші війська минулого року відбили росіян від Миколаєва і пішли в наступальну операцію на Херсон, що було влітку і закінчилося лише в листопаді, то вже влітку починали говорити про те, що встигнемо цього року покупатися в Криму. Тобто маленькі події нам хочеться видавати за супервеликі процеси", — зауважує Солонтай. Саме завдяки тому, що ЗСУ стікають кров'ю біля Бахмута і дають бій по всій лінії оборони, стягнувши в районі Бахмута на себе основні військові підрозділи Росії, маленькі загони росіян, готові боротися проти Путіна, можуть досягнути якихось результатів у деяких населених пунктах на території РФ. Але експерт переконаний у тому, що "немає жодних шансів того, щоб найближчим часом вони взяли Бєлгород чи пішли далі". "Тут немає жодних можливостей. Росіяни, скоріше, відмовилися б від чергової наступальної операції в бік Авдіївки чи Вугледара, ніж допустили, щоби за відсутності російських збройних військових частин російські маленькі військові антипутінські загони легко прогулялися далеко вглиб РФ. Усі це розуміють, хоча переляк у них є. Наприклад, вони серйозно задумалися про евакуацію складів своєї ядерної зброї, розташованої біля їхнього кордону", — додає Солонтай. (Росія станом на вечір 22 травня терміново евакуює сховище ядерних боєприпасів "Бєлгород-22" у Бєлгородської області. Про це повідомив представник ГУР Міністерства оборони Андрій Юсов в ефірі телемарафону "Єдині новини". "У терміновому режимі об’єкт "Бєлгород-22" — сховище ядерних боєприпасів — рашисти евакуюють. Воно неподалік Грайворона", — зазначив Юсов).

Один негативний сценарій для України і два позитивних

"У принципі, перші квіточки вже є, а далі буде", — не виключає Солонтай. "Можуть бути дуже різні сценарії. Ми ж не знаємо насправді, скільки російських ФСБшників та агентів інтегровано в цей російський підрозділ на території України, який підтримують українці. Зараз усе може піти і за негативним сценарієм, тобто вони можуть і здатися на території Росії, і програти, і перейти на бік РФ, розказавши, що це все замовила Україна і США", — каже експерт. Втім, за його словами, є два позитивних сценарії сьогоднішніх (22 травня) подій у Бєлгородській області РФ для України. "Мінімальний позитивний сценарій — російські повстанські підрозділи проти Путіна пройшли далі вглиб і повернулися назад, виконавши свою функцію і досить нормально відгукнувшись по Росії як партизани. Другий сценарій — вони взагалі могли закріпитися і на їхню сторону почали переходити населення, військові тощо", — пояснює експерт.


Олександр Солонтай. Фото: Transparency International Ukraine

Росіяни не готові воювати за путінську Росію?

Солонтай наголошує, що українцям не варто заколисувати себе винятково позитивними сценаріями і малювати картинки, що завтра може бути звільнений Бєлгород. Можливо, що Путін використає цю ситуацію як спробу мобілізувати своє населення, мовляв, "це вже війна на території РФ". "Хоча, з іншого боку, я впевнений, що ця вилазка і взагалі ця історія з місцевим населенням розкриє неготовність росіян воювати за путінську Росію. Партизанські рухи розкривають величезну правду про те, що у росіян немає жодного бажання і віри у необхідність ставати до захисту Росії на чолі з Путіним. "Це правда, що дуже багато людей у Росії завдяки зомбоящику та інформаційній пропаганді підтримують Путіна. Але одна справа — підтримувати, а зовсім інша справа — масово перекривати дороги і перешкоджати тим же самим росіянам звільняти Росію від Путіна. Навпаки, я очікую, що їм (партизанам — ред.) вдасться долучати до себе місцеве населення. Побачимо, якою буде реакція російського населення, адже може бути від одних крайнощів до інших: починаючи з того, що нашому ворогу вдасться використати ці події для внутрішньої мобілізації Росії і закінчуючи тим, що Путін остаточно втратить залишки довіри свого оточення. Адже бойові дії перекинулися на територію, яка підконтрольна Російській Федерації і яка навіть була у складі Росії ще в Радянському Союзі. Тобто це "внутрішня Росія", — резюмує Солонтай.

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
10 років тому в Україні фактично почалася нова світова війна — Їжак
Саваневський: Телеграм – це помийка, а не джерело інформації
Герус: Рішення щодо зміни тарифів не існує, проте варто економити електрику в пікові години
"Без демобілізації": народні депутатки про плюси та мінуси ухваленого законопроєкту про мобілізацію
Смоленська трагедія організована Росією — авіаексперт про катастрофу польського президентського літака