Як зібратись, сфокусуватись і налаштуватись на позитивну хвилю — розказує психолог Роман Мельниченко

Як зібратись, сфокусуватись і налаштуватись на позитивну хвилю — розказує психолог Роман Мельниченко

Українці більше року живуть у стані постійного стресу. Недосип, погане харчування і перманентна тривожність ― реалії нашого часу, навіть для мешканців відносно мирних регіонів України. Ми швидко стомлюємось, не можемо сконцентруватись і маємо проблеми з пам’яттю. Чи можна з цим боротись і як ― ведучі Радіо Промінь Олександр Барлебен і Олександра Франко розпитали психотерапевта Романа Мельниченка.

0:00 0:00
10
1x

Фото: ФБ-сторінка "Roman Melnychenko"

У тих, хто багато працює з інформацією ― та й просто знаходиться під інформаційною лавиною з боку ЗМІ, ― час від часу виникає стан дезорієнтації, якщо не сказати деякого отупіння. Що робити в таких випадках, якщо немає можливості елементарно піти у відпустку?

Перше ― зрозуміти ступінь своєї виснаженості. Коли ми довгий час знаходимось в стані стресу, накопичується фізична втома ― наші когнітивні здібності досить сильно знижуються. Тому потрібно обирати стратегічні і тактичні способи фокусування, щоб збільшити свої когнітивні здібності. 

Якщо потрібно сильно концентруватися, а ти гальмуєш і нічого не допомагає ― навіть кава, ― чи є якісь методи швидкої допомоги?

Люди можуть гальмувати через те, що дійсно дуже втомлені. Але іноді не можуть сфокусуватися, тому що всередині у них тривога і пришвидшене відчуття часу. Тобто, розуміння, що треба все бігом-бігом, треба все встигнути.  

У першому випадку, якщо ми відчуваємо втому, то допомагає метод "перемикання". Якщо займаєтесь розумовою працею ― допоможе помірне фізичне навантаження. Можна встати, пройтись, поприсідати, пострибати тощо. Просто піти на кухню заварити каву або по вулиці пройтись. Дослідження показують: від 5 до 15 хвилин фізичного навантаження "переключає" мозок і потім ми можемо повернутися до роботи більш зосередженими. 

Також є дихальні вправи, які в моменті піднімають енергію. Наприклад, "4х4": робимо 4 ривкових вдихи, а потім 4 такі ж ривкові видихи через рот. Таким чином ми насичуємо організм киснем. Ефект триватиме недовго, але до 30 хвилин зосередитись людині вистачить.

Можливо, людина не завжди може усвідомлювати свою розгубленість чи забудькуватість. Чи є якийсь коректний спосіб звернути увагу на те, що вона щось часто забуває? Що треба перезавантажитись або відпочити.

Дослідження показують, що коли мозок знаходиться в перевиснаженому стані, він просто тухне як лампа. Людина тут нічого не може зробити ― вона просто вирубиться і все. А коли людина знаходиться в середньому діапазоні стресу, то мозок компенсує свої витрати і людина не помічає, що вона в стресі. Мозок збільшує кількість гормонів стресу ― того ж самого кортизолу ― і ми вже не можемо вийти з цього кола. І цей середній ― зациклений ― стан найбільш небезпечний. Його потрібно в собі «відловлювати» і йому протидіяти. 

Часто чуємо фразу "в мене пам’ять як у рибки". Люди не можуть згадати того, що відбувалось хвилину тому. Чи можна цьому дати раду? Чи це вже лікується тільки фармацевтичними засобами для відновлення пам'яті?

В 99% випадків таке відбувається на фоні довготривалого стресу. Коли людина не висипається, неправильно харчується, постійно находиться в стані тривоги й невизначеності майбутнього. Через це здатність запам’ятовувати знижується. В такому випадку людині потрібне системне "перезавантаження" психіки, скажімо так. Тобто, показаний тривалий відпочинок, і головне ― висипатись. Розумію, що з повітряними тривогами це складно. Але треба надолужувати за будь-якої можливості, тому що висипатись ― це основне. А далі потрібно справлятись з тривожністю ― є антистресові заходи: як стратегічні, так і тактичні. Всім цим треба займатись на постійній основі. Інакше буде непереливки.