Це був антиросійський саміт ― Аліна Гриценко про зустріч G7

Це був антиросійський саміт ― Аліна Гриценко про зустріч G7

Щодо кожного суттєвого для України пункту маємо порозуміння зі світовою більшістю, констатував сьогодні (21 травня) ввечері президент Володимир Зеленський за підсумками тижня. "Завершуємо цей дуже непростий, але дуже важливий тиждень. У п’ятницю ― Ліга арабських держав. Субота й неділя ― G7 плюс Україна", сказав Зеленський. Тим часом МЗС РФ назвало саміт G7 у японському місті Хіросіма "інкубатором для русофобської та антикитайської істерії". Якщо шукати когось, проти кого саміт був спрямований, то він певною мірою був антиросійським, бо Росія є відвертим агресором. Це зауважила Українському Радіо експертка Національного інституту стратегічних досліджень Аліна Гриценко. Вона відзначила серед кількох важливих зустрічей Зеленського на полях саміту держав "Групи семи" першу зустріч українського лідера за час повномасштабної війни з прем’єром Індії Нарендрою Моді.

0:00 0:00
10
1x

 

На фото: президент України Володимир Зеленський виступає на саміті держав "Групи семи" у японському місті Хіросіма. 21 травня 2023 року. Фото: Офіційне інтернет-представництво президента України

 

"Відбувся перший прямий контакт Зеленського та Моді"

Аліна Гриценко зазначила, що G7 ― подія світового масштабу, про яку пишуть абсолютно всі світові ЗМІ, а отже, світові медіа пишуть про візит президента України, знову згадують про російсько-українську війну і просувають саме ті наративи, які сьогодні артикулював Володимир Зеленський. "Він уперше від початку повномасштабного вторгнення зустрічався з індійським прем’єром і південнокорейським президентом. Безперечно, це дуже позитивний момент, особливо щодо прем’єр-міністра Індії Нарендри Моді. Як відомо, Індія займає досить нейтральну позицію у російсько-українській війні, але при цьому продовжує досить активно співпрацювати з Російською Федерацією. У них досить серйозні контракти, але через санкції та логістичні маршрути були певні проблеми з поставками, терміни виконання контрактів були трохи розтягнуті. Однак РФ та Індія продовжують військово-технічну співпрацю. Індійці закуповують у Росії енергоносії за досить привабливими знижками, власне, як і Китай. Це і нафта, і вугілля, плюс до цього Індія обробляє приблизно 95% світових алмазів. Причому велику частку цих алмазів вони закуповують у Росії. Там є компанія "АЛРОСА", монополіст на ринку, вони видобувають 97% усіх алмазів, постачають їх до Індії, де ці алмази огранюють та імпортують далі у треті країни. Розмова Зеленського та Моді була досить короткою, десь на пів години. Важливим є сам факт, що відбувся прямий контакт, перша особиста зустріч з моменту повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Нарендра Моді запевнив, що Індія готова постачати гуманітарну допомогу, а стосовно інших видів допомоги вони будуть утримуватися", ― констатує експертка.

Під час візиту до Японії для участі в саміті країн "Групи семи" президент України Володимир Зеленський провів зустріч із прем’єр-міністром Індії Нарендрою Моді. 20 травня 2023 року. Фото: Офіційне інтернет-представництво президента України

"Найважливіше ― знайти механізми, щоб сторони не могли уникати дотримання санкцій"

Щодо санкцій, є певні моменти, уточнює пані Гриценко. "Нещодавно у медіа йшлося про те, що, можливо, будуть накладені санкції на підприємство "АЛРОСА" та на експорт російських алмазів, але Індія виступає проти, з очевидних причин. Через те, що Індія є дуже важливим військово-політичним союзником для США, щодо санкцій поки тривають дискусії. Тут важливі не стільки якісь нові санкції, скільки дотримання тих санкцій, які вже були накладені раніше. Тобто найважливіше ― знайти механізми, щоб сторони не могли уникати дотримання цих санкцій. Країни "Великої сімки" працюють саме над розробкою таких механізмів", ― зауважує Аліна Гриценко.

МЗС РФ назвало саміт G7 у Хіросімі "інкубатором для русофобської та антикитайської істерії"

"Якщо шукати когось, проти кого саміт був спрямований, то він певною мірою був антиросійським, бо Росія є відвертим агресором", ― каже експертка. І додає: "а щодо Китаю, як зазначено в комюніке, сторони визнають, що КНР є потужною державою, без якої вирішення багатьох глобальних питань неможливе. Урсула фон дер Ляєн висловила точку зору Європейського Союзу, заявивши, що відокремлення або ізоляція ЄС від Китаю ―  не в інтересах Євросоюзу. Вона висловила п’ять напрямків роботи з Китаєм, позаяк КНР є політичним суперником, економічним конкурентом, між ними серйозна різниця у двосторонньому торговельному балансі, тобто має місце досить високе негативне сальдо для ЄС. Але при цьому без Китаю не обійтися при вирішенні багатьох безпекових питань, проблем змін клімату, плюс Китай входить до клубу офіційних ядерних держав, тобто підтримка режиму нерозповсюдження ядерної зброї без КНР на сьогодні не є можливою. Крім того, на Пекін усе ж таки покладається надія, що безпосередньо Сі Цзіньпін повпливає якимось чином на РФ. І хоч ми тут переоцінюємо вплив Китаю на Росію та безпосередньо вплив китайського лідера на Володимира Путіна, тим не менш КНР на сьогодні залишається таким "посередником", ― резюмувала Аліна Гриценко.

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук