Зеленський на Близькому Сході: післявоєнна відбудова та голосування "за Україну" на світових майданчиках

Зеленський на Близькому Сході: післявоєнна відбудова та голосування "за Україну" на світових майданчиках

Виступ президента України Володимира Зеленського на саміті Ліги арабських держав можна вважати успіхом української дипломатії. Але не варто піднімати планку очікувань від одного візиту. Втім, якщо ми підпишемо меморандум щодо участі у післявоєнній відбудові України з арабськими державами, то це вже буде великим результатом, сказав про це в ефірі Українського Радіо директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик. Також на саміті арабських держав маємо і країни з прозахідною оцінкою подій в російсько-українській війні, каже експерт. Серед наших друзів можна назвати ОАЕ, Оман та Бахрейн. Викликає певний подив повернення Сирії в лоно країн Близького Сходу, що вимагатиме від неї більш виваженого і обережного ставлення до РФ.

 

0:00 0:00
10
1x

Фото: ОП

Саудівська Аравія намагається отримати хороші дивіденди

Успіхом для української дипломатії вважає Віталій Кулик виступ президента України Володимира Зеленського на саміті Ліги арабських держав. Але без успіхів ЗСУ на полі бою ніяких перемог на дипломатичному рівні не було б. При цьому не варто переоцінювати можливість для маніфестації позиції одного візиту лідера нашої країни в такий складний регіон. "Саудівська Аравія намагається отримати зараз максимальну вигоду з геополітичної ситуації, яка складається у світі, вона автономізується в глобальному великому Близькому Сході, грає автономну гру від США, не впадає у відверту підтримку Ірану та Росії, намагаючись якось порозумітися з Іраном. Сюди якраз зараз приходить Китай, як потужний гравець. І від такої прискіпливої уваги усіх сторін Саудівська Аравія намагається отримати хороші дивіденди". 

Саудівська Аравія просуватиме власний порядок денний, пропонуватиме свої послуги переговорників-миротворців. Нагадаємо, що саме сауди відіграли велику роль в обміні українських військовополонених та в зерновій угоді, саме вони продовжують впливати на продуктову політику та безпеку всього регіону. 

Саудівська Аравія активно грає зараз в ОПЕК+, на нафтогазовому ринку, вона розширює свої можливості для поставок в ЄС, що сприяє енергетичній незалежності від РФ, одночасно тримає ціну, яка вигідна Газпрому та Роснєфті, диверсифікує свої поставки, де основним покупцем зараз виступає Китай, тому відчувається певне загравання із ним.

 

ОАЕ, Оман, Бахрейн наближаються до прозахідної оцінки подій в Україні

Експерт вважає, що є країни, які орієнтується на країни Заходу та США. Серед них Віталій Кулик називає ОАЕ, Бахрейн, країни північної Африки. Саме вони розглядають Саудівську Аравію, як посилення того, хто може загрожувати їхніми інтересами. Катар, каже експерт, підіграє проросійській позиції. Але є країни з проукраїнською позицією. "Позиція ОАЕ, султанату Омана, в деяких моментах Бахрейна десь наближаються до прозахідної оцінки подій в Україні. Там представники дипломатичного корпусу неодноразово висловлювалися проти агресії Росії і необхідності визнання територіальної цілісності та суверенітету України. Інші арабські країни уникають подібного визначення. Для України важливо, щоби не було сповзання арабських країн в копіювання сирійського досвіду. Бо остання визнала так звані ДНР та ЛНР, а потім підтримала агресію Росії проти Україну. Але повернення Сирії в арабський світ буде накладати на неї певні зобов'язання. Підтримка Росії стане більш обережною і вимагатиме зміни однозначностей" — вважає Віталій Кулик, тому на противагу Асаду був і запрошений Зеленський. "Говорити про зміну позиції або перегляд зовнішньої політики в частині визначення щодо війни Росії в Україні від арабських країн не варто".    

 

Післявоєнна відбудова України та голосування "за" на світових майданчиках у частині засудження Росії 

Підписання меморандумів щодо участі у післявоєнній відбудові України арабськими державами вже буде результатом, каже Віталій Кулик. "Треба домогтися, щоби арабські країни замінили голосування на світових майданчиках на голосування "за" або хоча би утрималися в тих позиціях, які нам важливі в частині засудження і покарання Росії".