Лещата окупантів навколо Бахмута розвалюються ― Селезньов

Лещата окупантів навколо Бахмута розвалюються ― Селезньов

Лещата, які протягом кількох місяців формували російські окупанти, щоб узяти в оперативне оточення гарнізон ЗСУ в місті Бахмуті, почали розвалюватися. Це констатував Українському Радіо військовий експерт Владислав Селезньов. Спершу українські Сили оборони відтісняли передові загони російських десантників чимдалі від "дороги життя" до Бахмута. І десантники "накивати п’ятами". Тому коридор, який з’єднує український тил із Бахмутом, зараз почав розширюватись аж до такого рівня, що російським генералам стало непереливки, зауважив Селезньов. І додав: у третю декаду травня ― на початку червня на фронті відбудеться значна активізація руху бронетехніки та особового складу і ЗСУ, і російських окупантів.

Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський заявив, що просування наших військ на Бахмутському напрямку ― це перший успіх наступальних дій в ході операції з оборони Бахмута.

0:00 0:00
10
1x

 

На фото: український воїн на позиціях у районі міста Бахмута. Фото: AP Photo/Libkos   

 

"Російським генералам стало непереливки"

Ситуація в районі Бахмута залишається вкрай складною,зазначив Владислав Селезньов. Причому найбільш пекельні бої відбуваються безпосередньо в самому місті-фортеці. "Зокрема, у західних мікрорайонах висотної забудови штурмові загони ПВК Вагнера намагаються вести штурмові дії за шаленої підтримки російської артилерії та авіації. Щодо ситуації навколо Бахмута, то ті лещата, які протягом кількох місяців формували російські окупаційні війська, щоб узяти в оперативне оточення гарнізон фортеці Бахмут, зараз почали фактично розвалюватися. І причина цьому – вправні дії українських Сил оборони. На першому етапі наші вояки почали відтісняти чимдалі від "дороги життя" передові загони російських десантників. Після того виявилось, що російські десантники ― найбільш вправні частини російського війська ― почали "кивати п’ятами". Тому коридор, який з’єднує велику землю з Бахмутом, зараз почав розширюватись аж до такого рівня, що російським генералам стало непереливки. Бо в разі успішних дій української армії можуть опинитися в оперативному оточенні штурмові загони "вагнерівців" та інших складових російських окупаційних військ, які сьогодні активно діють на цій ділянці фронту".

Владислав Селезньов. Фото: ФБ-сторінка

"Від сталого постачання оборонців залежить успіх бойових дій"

За словами Селезньова, сучасна війна ― це насамперед війна ресурсів. "Від сталого постачання всього того, що необхідне для наших оборонців (так само, як і для російських загарбників), залежить успіх бойових дій. Росіяни добре це розуміють. Саме тому вони намагалися взяти наш гарнізон у районі Бахмута в оперативне оточення, щоб не дозволити здійснювати сталу логістику ― підвозити боєприпаси, пальне, вивозити на ремонт озброєння та військову техніку, евакуювати поранених, а також проводити ротацію особового складу. Бо темп ведення бойових дій настільки високий, що будь-який людський організм потребує відпочинку і перезавантаження, а отже, потрібна ротація. Росіяни це добре розуміють, саме тому окупанти так наполегливо тиснули на цю "дорогу життя" до Бахмута. Аналогічна ситуація зараз розвивається на інших ділянках фронту, дещо південніше, в районі Авдіївки. І не дарма росіяни так наполегливо штурмують наші оборонні позиції в районі Мар’їнки – теж із метою замкнути лещата. З півночі та з півдня навколо українських оборонців міста-фортеці Авдіївки у противника не так добре виходить, як він прагнув. Бої йдуть запеклі, й щоранку ми бачимо у зведеннях Генштабу, що існує 3-4 найпекельніших ділянки фронту і щоразу згадується Мар’їнка і Бахмут".

"Дороги починають твердішати"

Військовий експерт нагадав, що донедавна на сході нашої країни та в інших областях ішла хвиля тривалих злив, які перетворили на багнюку всі дороги із ґрунтовим покриттям. "За таких умов, коли дуже нестійкий шар ґрунту, не можна було військовим використовувати колісну бронетехніку. Зараз ситуація змінюється, відбувається стабілізація погодних умов, дороги починають твердішати, відповідно, можна активно використовувати ґрунтові дороги, а також переміщуватися полями. Тим паче, що ми маємо всі можливості для ведення активних бойових дій із використанням бронетехніки. Але ж таку саму змогу отримали й окупаційні російські війська. Тому вважаю, що третя декада травня ― початок червня будуть проходити під гаслом значної активізації руху бронетехніки та особового складу. Почнуться процеси, які можуть відбуватися зустрічними  курсами, коли росіяни намагатимуться атакувати, щоб зайняти вигідніші позиції. Відповідно, українські Сили оборони діятимуть у такий самий спосіб.  Щодо майбутнього контрнаступу ЗСУ, то я дуже обережно оцінюю всі ці процеси хоча б тому, що президент України Володимир Зеленський сказав таке: "контрнаступ Української армії розпочнеться тоді, коли Україна буде до нього повністю готова". Тобто коли ми отримаємо необхідну кількість, зокрема, і техніки від партнерів, щоб її було достатньо для проведення наступальних дій", ― резюмував Владислав Селезньов.

Сирський: просування ЗСУ на Бахмутському напрямку ― перший успіх наступальних дій в ході операції з оборони Бахмута

Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський заявив, що просування наших військ на Бахмутському напрямку ― це перший успіх наступальних дій в ході операції з оборони Бахмута. Слова Сирського наводить 15 травня телеграм-канал Military Media Center. "Ми можемо рухатись вперед та нищити ворога навіть у таких надскладних умовах. Втім, це лише частковий успіх. Операція з оборони Бахмута триває", ― сказав генерал.

Олександр Сирський. Фото: телеграм-канал Military Media Center