Втеча колаборантів під прикриттям — мер Енергодара про "евакуацію" з міста

Втеча колаборантів під прикриттям — мер Енергодара про "евакуацію" з міста

Окупанти вивозять все, що може підтвердити скоєння ними військових злочинів. Це зазначив у коментарі Українському Радіо мер Енергодара Дмитро Орлов, розповідаючи про оголошену рашистами "евакуацію" населення міста. Вона відбувається вже третю добу, зазначає Орлов. На його думку, є щонайменше дві версії цієї акції: провокація та втеча колаборантів під прикриттям "евакуації". Дві третини населення 57-тисячного Енергодара виїхали раніше. Ті, хто досі лишився, "здебільшого мають проукраїнську позицію", констатував міський голова. Він не виключає, що "напевно, окупанти готуються більше до чергового жесту доброї волі".

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фотоколаж: ФБ-сторінка "Дмитро Орлов - міський голова Енергодара"

Втеча колаборантів під прикриттям "евакуації"

Наразі евакуація не примусова, а добровільна і відбувається вже третю добу, зазначає Дмитро Орлов. "Ті люди, які мають таке бажання або відчувають, що при деокупаційних заходах в них будуть проблеми з правоохоронними органами, вони або власним транспортом, або автобусами виїжджають з міста Енергодара. Крім того, що виїжджають люди, ще є підтверджена інформація щодо вивезення обладнання з медико-санітарної частини, вивезення документації, комп'ютерів. Тобто вивозять все, що може підтвердити скоєння військових злочинів. Крім того, окупанти вивезли паспортний стіл, який розташували в приміщенні Центру надання адміністративних послуг, також із комп'ютерним обладнанням та документацією у паперовому вигляді", — зазначає мер Енергодара.

За його словами, "окупанти оголосили, що вивозитимуть незахищені верстви населення. Це літні люди, люди з інвалідністю, люди на стаціонарному лікуванні, також родини із дітьми. Поки що про працівників Запорізької атомної електростанції (розташована у районі Енергодара) не йшлося". 

Мер міста вважає, що є щонайменше дві версії, чому росіяни розпочали евакуацію.

  • "Перша версія, це, можливо, якась провокація з їхнього боку на свята, яку вони сфабрикують як нібито вчинений Збройними Силами України удар по цивільному населенню. Ми ж розуміємо, що такого удару з боку ЗСУ в жодному випадку не може бути. А росіяни такі провокативні обстріли чинять постійно, особливо восени минулого року це було досить явно, коли обстрілювали і з гелікоптерів, і з мінометів, і були жертви, на жаль, серед цивільного населення.

 

  • Друга версія — окупанти приховують усіх свідків злочинів, які вони накоїли рашисти за понад рік. І зараз під таку добровільну евакуацію вони збирають всіх колаборантів, усіх зрадників, усіх, хто мав хоч якісь зв'язки з окупаційною владою. І прибирають їх разом із собою, все це прикриваючи "евакуацією". Ми розуміємо, що потім на тих людей, які погодяться ці речі робити, чекає примусова депортація. Можливо, все це відбувається в очікуванні контрнаступу Збройних Сил України", — пояснює Орлов.

 

Колаборанти лякаються, населення спокійне

Населення Енергодара живе в очікуванні контрнаступу ЗСУ, в очікуванні деокупації й того, що нарешті повернеться українська влада і в місто, і на атомну станцію, розповідає міський голова. Українські оператори зможуть там відновлювати все те, що було розграбовано і все те, що окупанти накоїли. Населення здебільшого досить позитивно сприймає ситуацію, зазначає Дмитро Орлов. "Звичайно, колаборанти лякаються всіх цих подій, але населення спокійне. Окупанти, як я розумію, ще заздалегідь збирають речі й починають системно грабувати для того, щоб хоч щось із тієї території забрати", — каже він. "Треба розуміти, що десь дві третини населення виїхало — частина перебуває на підконтрольній Україні території, частина виїхала за кордон. Звичайно, всі, хто виїхав, чекають, на якнайшвидшу деокупацію. Щодо тих, хто лишається, є великий відсоток працівників атомної станції та критичної інфраструктури. І маючи певну відповідальність стосовно праці на такому відповідальному об'єкті, вони, звичайно, що здебільшого мають проукраїнську позицію", — додає мер Енергодара.

Фотоколаж: "Енергоатом"

"Зв’язок із містянами є, однак він обережний задля їхньої безпеки" 

Інтернет-зв'язок на якийсь період у місті був відсутній. Зараз трішки поновився, тож зв'язок із містянами є, розповідає мер Енергодара. Однак зв'язок обережний, бо окупанти зараз лютують, наголошує Дмитро Орлов. "Якщо бачать якісь проукраїнські канали або зв'язки з українськими номерами, то вони досить агресивно реагують на ці речі. Особливо, якщо у людей немає російських паспортів, вони дуже прискіпливо ставляться до таких людей. Крім того, перевіряють телефони і дописи у соцмережах. І якщо там щось знаходять, то у людини є ризик навіть потрапити до катівні", — каже він.

"Гуманітарна ситуація в місті критична" 

За словами мера Енергодара, ворог здебільшого зосереджується на атомній станції, по місту також окупанти пересуваються у цивільному одязі. "Сказати, що окупантів стало менше, напевно, що ні. Принаймні таких сигналів не надходить. Що стосується техніки й всього іншого, то особливих змін немає. Принаймні цього тижня. Щодо загальної ситуації по місту, то я не бачу ніяких причин, окрім того, що окупанти збираються їхати, чому закривати мережеві, наприклад, аптечні кіоски або продуктові магазини? Навіщо не заповнювати банкомати та не поповнювати АЗС Енергодара пальним? Тобто такі системні дії кояться, що, напевно, окупанти готуються більше до чергового жесту доброї волі", — коментує Орлов. 

На фото: Дмитро Орлов. ФБ-сторінка "Дмитро Орлов - міський голова Енергодара"

Дмитро Орлов переконаний, що якщо так й надалі триватиме, то гуманітарна ситуація буде вкрай критична. "Вона і до цього моменту була не дуже, бо продукти та ліки були по захмарних цінах та низької якості. А зараз зростає дефіцит і на те, що було у продажу. Звичайно, є корупційна складова стосовно того, що речі найпершої потреби коштуватимуть дорожче і їх залишиться ще менше. Тож щодо гуманітарної складової буде досить проблемна ситуація. Стосовно нестачі пального, то треба поставити одне питання — навіщо виїжджати? Якщо вже рішення ухвалено щодо виїзду, то виїжджати куди? Окупанти пропонують виїжджати тільки в Росію", — резюмує очільник міста.

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
"Крим стає островом" – Жирохов про удари по авіабазі в Джанкої
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю