"Імперіалізм, нацизм, фашизм, православ’я та комунізм із 9.05 на чолі" — нардепи про режим Путіна

"Імперіалізм, нацизм, фашизм, православ’я та комунізм із 9.05 на чолі" — нардепи про режим Путіна

Термін "рашизм" почали вживати в Грузії в 2008 році, коли Росія напала та окупувала частину грузинських територій. До України ж цей термін прийшов на початку 2014-го, а в 2022 році він почав з’являтися у виступах Володимира Зеленського. А 3 травня цей термін перейшов й до українського законодавства — Верховна Рада визнала політичний режим Росії "рашизмом" та засудила його. Українське радіо вирішило дізнатися, яка мета та наслідки прийняття Постанови №9101, за яку проголосував 281 народних обранець, поспілкувавшись про це з членом Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, членом депутатської фракції партії "Європейська солідарність" Володимиром В’ятровичем та народним депутатом, членом фракції політичної партії “Слуга народу”, головою підкомітету з питань антикорупційної політики у сфері цифрових інновацій та публічних даних Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики Олексієм Жмеренецьким, які були співавторами постанови.

 

0:00 0:00
10
1x

Фото: Atlantic Council

 

Як виник термін "рашизм" і навіщо?

"Термін "рашизм" виник як спроба дати оцінку агресивній політиці Росії, новітньому російському імперіалізму, який вперше проявився в 2008 році по відношенню до Грузії. Фактично з того часу він просто набирав обертів. Ми впевнені, що маємо справу з одного боку зі старим російським явищем, яке є основою існування сучасної російської держави — імперіалізмом. Разом з тим, і з певним його оновленим наповненням, тому що рашизм — це поєднання старого російського імперіалізму з елементами нацизму, фашизму, комунізму, православ’я. І така еклектичність цієї ідеології дозволила пристосувати її до сьогодення і, можливо, тому її досить важко окреслити", — розповів Володимир В’ятрович. Саме тому, як додав історик, вже тривалий час в експертному середовищі відбуваються дискусії, як окреслити рамки рашизму як явища: "Думаю, після 2022 року, після початку повномасштабного вторгнення, рашизм проявився найяскравіше і виникла потреба впровадження його в правове поле.

Одна з цілей, які ставить перед собою Україна на  міжнародно-правовому рівні — це визнання сучасних дій РФ не просто війною, а геноцидом. Геноцид передбачає реалізацію певної ідеології і наше бачення полягає в тому, що ті геноцидні дії, які чиняться зараз на українській території, є реалізацією цієї злочинної ідеології, якою є рашизм. Так само свого часу реалізацією злочинної ідеології нацизму було знищення різних народів, в тому числі йдеться й про Голокост. А класичним прикладом реалізації совєтського комунізму був Голодомор, також як вияв геноциду".

"Коли ми рік тому зібрали робочу групу науковців, народних депутатів, то ставили за мету запустити міжнародний процес осуду того режиму, ідеології, яка призвела до загального світового насильства. Адже Україна — не єдина країна, яка постраждала від рашизму. 

Ми почали вивчати Нюрнберзький процес та інші процеси над диктаторами, режимами. Дивилися на досвід східноєвропейських країн, які засуджували комунізм, адже в нас хоч і засуджена символіка комунізму, але сам комунізм не визначений як перелік практик, як ідеологія. В деяких країнах Європи це було зроблено. В результаті ми побачили, що щойно якесь явище формалізується у вигляді переліку ознак, коли йому дається чітке визначення, тоді воно може бути використано в судових процесах як на рівні окремих країн, так і на рівні міжнародних інституцій, трибуналів. Тому наша основна мета - озброїти, дати категоріальний апарат для суддів та міжнародних організацій, щоб надалі засуджувати прояви рашизму щодо будь-якої країни і в обличчі будь-якого режиму, який може прийти на зміну Путіну", — додав Олексій Жмеренецький.

Які наслідки постанови, якою політичний режим Росії визнано рашизмом?

"Визнання рашизму на законодавчому рівні дає нам додаткові можливості звернутися до світу, зокрема й парламентів інших країн, щодо визнання дій РФ геноцидом. Це, в свою чергу, дає можливість говорити про потребу міжнародного засудження, міжнародного трибуналу проти РФ та її очільників. В кінцевому результаті мова має йти про конкретні юридичні рішення та притягнення до відповідальності злочинців за геноцид, вчинений на українській території", — пояснив В’ятрович.

Фото: Володимир В'ятрович, ФБ-сторінка

Він додав, що прийнята постанова є спробою оформити в юридичний документ явище та його назву, які вже існують в інформаційному полі: "Слово "рашизм" не вигадано цією постановою. Але сам факт, що це вже стає частиною українського законодавства, можливо, дозволить більше популяризувати цей термін й призведе до того, що його будуть чіткіше використовувати для означення ідеології сучасної Росії". 

"Адже, як на мене, неправильним є, коли говорять про пануючий в Росії нацизм. Сьогодні в Росії панує не тільки нацизм. Він є лише одним з елементів цієї ідеології рашизму і коли характеризувати цей режим виключно як нацизм, це буде неповна картина. Рашизм — термін, який ми запроваджуємо в правовому полі, що говорить про поєднання і нацизму, і фашизму, і комунізму, і російського імперіалізму, і православ’я - це чіткіше та ширше представлення того, що є справді ідеологічною основою Кремля", — пояснив експерт.

Жмеренецький додав, що автори постанови просто в тексті документа звернулися до всіх великих міжнародних організацій з проханням прийняття дзеркальних рішень про засудження рашизму та прийняття цього терміну в своїх нормативно-правових актах: "Надалі ми розішлемо це до судів, зокрема й Гаазького трибуналу, для того, щоб вони враховували цю норму, коли будуть розглядати справи проти росіян. Також через МЗС, думаю, ми будемо просити наших міжнародних партнерів на рівні їхніх парламентів цю термінологію запроваджувати як юридично так і науково в світі".

"Звісно, що від того, що ми визначили поняття "рашизму", завтра путінський режим не впаде. Але якщо говорити про стратегічну політику, як це відбувалося щодо засудження націонал-соціалізму, нацизму, фашизму, то довгострокова стратегія полягає в тому, щоб не допустити появи таких явищ. Тому наша друга задача - це запуск наукової дискусії, вивчення цього явища", — зазначив Жмеренецький. 

Фото: Олексій Жмеренецький, ФБ-сторінка 

Чому саме зараз?

В’ятрович додав, що депутати почали підготовку постанови ще в кінці минулого року, проте її обговорення та прийняття зайняло час: "Було експертне обговорення, до якого ми долучали й українських експертів, й іноземних. Потім певний час зайняло питання включення в порядок денний, адже розпорядок в парламенті зараз доволі насичений. Тому в прийнятті постанови в травні немає символічності як такої. Ми не робили це спеціально, хоча для мене, як для історика, травень, зокрема 9-те травня, — це один зі стовпів ідеології рашизму".