Ситуація на митниці набагато гірша, ніж у податкової — Гетманцев

Ситуація на митниці набагато гірша, ніж у податкової — Гетманцев

Ситуація на українській митниці набагато гірша, ніж у податкової. Це стверджував Українському Радіо голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, член фракції партії "Слуга народу" Данило Гетманцев. За його словами, у митниці на 8 % недовиконаний план надходжень до бюджету за квітень, і так само недовиконаний план за березень. І якщо ДПС має помітні успіхи і у викоріненні корупції, і у цифровізації, то на митниці продовжують цвісти корупційні "схеми”, зокрема із "чорним" зерном, зазначив нардеп.

 

0:00 0:00
10
1x

Фото: Данило Гетманцев, ФБ-сторінка

 

Законопроєкт про перезавантаження податкової вже зареєстрований у парламенті

Насправді його треба сприймати не як окремий законопроєкт, це – один із трьох пов’язаних законопроєктів стосовно перезавантаження всіх трьох фінансових органів, стверджує Данило Гетманцев. І перелічує:

1.    Митниця, законопроєкт щодо якої ухвалили в першому читанні і зараз готують до другого.

2.    Бюро економічної безпеки. 

3.    Податкова. 

"Ми не будемо зволікати з ухваленням цих законопроєктів, оскільки їх прийняттям завершується реформування цих трьох фінансових органів, які мають надвелике значення сьогодні для наповнення державного бюджету, для того, аби була профінансована наша армія. Хоча стан справ у цих органах є різним. Наприклад, якщо ми говоримо про Державну податкову службу, то навіть беручи результати роботи за квітень, перевиконання державного бюджету на 7 % або більш, ніж на 3 млрд гривень. Так само й за чотири місяці.  Процес рухається у вірному напрямі, адже подолана системна корупція, сервіси ДПС сьогодні переводять у цифрову площину. Аби завершити все це правильно, необхідно, щоб посаду обійняла особа, яка має відповідний політичний карт-бланш, яка є політично незалежною. І яка може п’ять років пропрацювати, не побоюючись, що її змінять через рік або через місяць, і яка здатна сформувати відповідну команду, що також працюватиме на результат, який суспільство очікує від Державної податкової служби", – переконує Гетманцев.

А що саме очікує суспільство?

Думаю, інший формат податкових відносин, каже нардеп. "Протягом 30 років (і це стосується не тільки податкової, яка є частиною державного апарату) між державою та бізнесом відносини не були партнерськими, відкритими. Це були відносини протистояння. І це неправильно, бо не повинно бути протистояння між державою та бізнесом в будь-яких площинах, бо вони націлені на єдиний результат. В 2022 році війна показала, яким чином вони можуть співпрацювати один із одним і результати, про які я говорив, це і є ознака зміни цих підходів. Тому суспільство очікує від ДПС, Державної митної служби, Бюро економічної безпеки, аби вони розкрилися і так само бізнес розкрився би для них. Треба, аби присікалися порушення і аби це було наджорстко. Але якщо бізнес є "білим" і намагається працювати в "білій" площині, то такий бізнес повинен не помічати ані митницю, ані податкову, ані БЕБ", – стверджує Данило Гетманцев.

Проблеми у Бюро економічної безпеки, митниці та податковій

Якщо ми говоримо про митницю, то згадаємо виконання чи невиконання надходжень до бюджету, розмірковує очільник профільного парламентського комітету. "Там, мені здається, на 8 % недовиконаний план за квітень, і так само недовиконаний план за березень. Власне, ми бачимо досить системні проблеми в роботі митниці. Це пов’язано із втручанням в роботу митниці правоохоронних органів, але й самої митниці. Наприклад, у нашій ТСК (Тимчасова слідча комісія Верховної Ради – ред.) розглядалася достатньо велика корупційна схема з "чорним" зерном. Думаю, що найближчим часом ми покладемо край цій схемі, коли за зерновим коридором вивозилося зерно без сплати валютної виручки і без сплати податків до державного бюджету. Це як один із прикладів, але, на жаль, кожен бізнесмен, що імпортує або експортує товар за межами території України, може назвати декілька прикладів неналежної роботи митниці. Й, на жаль, там ситуація набагато гірша, ніж у податковій. Так само БЕБ: на комітеті у ВРУ, і ТСК ми розглядаємо постійно кейси з роботи Бюро економічної безпеки. Маємо, на жаль, дуже багато нарікань від бізнесу, народних депутатів щодо якості роботи цього органу. Тому його треба посилювати", – зазначає Гетманцев. 

А перезавантаження цих трьох органів може зірватися?

"Усе може бути, але я переконаний в тому, що це єдиний шлях, щоб завершити реформування фінансових органів і забезпечити виконання ними покладених завдань. Тому в нас є певний консенсус щодо цього процесу і думаю, ми точно прийдемо до логічного завершення", – підсумував Данило Гетманцев.