Восени та взимку Росія випустила по Україні 850 ракет, ППО збило 750 — Ігнат

Восени та взимку Росія випустила по Україні 850 ракет, ППО збило 750 — Ігнат

За минулі осінь та зиму Росія випустила по Україні 850 крилатих ракет і 850 іранських дронів "шахедів". Про це повідомив сьогодні, 1 травня в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо речник Командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат. За його даними, українській ППО вдалося збити по 750 ракет і дронів. Тобто показник збитих повітряних цілей ворога становить 88%. Також Юрій Ігнат прокоментував зміну тактики російських обстрілів – противник тепер запускає невеликі партії ракет, але протягом кількох днів. 1 травня окупанти атакували Україну 18-ма крилатими ракетами повітряного базування, ППО знищило 15 із них.

 

0:00 0:00
10
1x

Юрій Ігнат. Фото: ФБ-сторінка

ППО знову знищило переважну більшість запущених російських ракет, але три з них таки прорвалися 

Прорвалися – це не дивина, бо ракети створені власне для того, щоб долати систему протиповітряної оборони, будь-яку, навіть найзахищенішу, констатував Юрій Ігнат. "Стовідсотковий результат, звичайно, хочеться мати і він у нас був неодноразово при ракетних обстрілах. Але бачимо, що не завжди вдається через об’єктивні причини, які сьогодні є. Це, зрозуміло, що недостатня кількість озброєння, яке нам потихеньку, але надають партнери. За номенклатурою озброєння ми фактично багато чого отримали – і з артилерії, і танків, і засобів ППО. Але це номенклатура, типи, а кількість буде накопичуватися поступово. Адже не може промисловість Німеччини, скажімо, виготовляти швидко IRIS-T, тому що це новий комплекс, щойно зроблений. Модифікація, яка є в Україні, ми отримали другий комплекс на сьогоднішній день, тому на співпрацю з Німеччиною – це довгострокова перспектива. Минуть роки, коли вони будуть нам поставляти цей чудовий комплекс ППО, який є найсучаснішим фактично серед усіх, які в нас є на сьогоднішній день. Також і Patriot (американська система протиракетної оборони – ред), і NASAMS (норвезько-американський зенітний ракетний комплекс – ред.) працюють на чергуванні…

… працювали цієї ночі, якщо це не секрет?

 …NASAMS працюють ще з жовтня. А Patriot – давайте притримаємо на якийсь інший інформаційний привід, адже це чутлива інформація. Я хочу сказати, що все західне озброєння, яке в нас сьогодні є, все працює на перемогу, тому російських ракет (які влучили у ціль – ред.) було небагато, збивали їх на певних напрямках. Про це будуть повідомляти теж повітряні командування. Тому давайте не будемо давати шансу ворогу зрозуміти, що, де і як стоїть", – наголосив Юрій Ігнат.  

Павлоград – ціль ворога

Коментування наслідків обстрілу, влучання по об’єктах чи житлових будинках – це більше прерогатива місцевої влади, зауважує речник Командування Повітряних сил ЗСУ. "Ми не можемо коментувати, адже нашкодити можна більше, інформуючи суспільство, не всю інформацію можна видавати публічно. Є факт і в Павлограді, і на Сумщині. Ті три ракети – це те, що завдало втрат. Але ще були перед цим обстріли так само по Павлограду і зараз визначається, що це за обстріл опівночі. Тому дуже обережно ми цю інформацію комунікуємо і військові адміністрації повідомлятимуть: який об’єкт – військовий, інфраструктури – та кількість людей, які, на жаль, постраждали від чергового терористичного акту Росії", – каже Юрій Ігнат. 

"Літаків банально немає у росіян стільки…"

Є в Росії можливості запустити 100 ракет за один залп, вони їх запустять, зазначає він. "Значить, немає у них можливості, немає такої потреби. Якщо вони будуть такими темпами, як восени, робити обстріли щотижня, то в них не залишиться ракет дуже швидко.  А їм потрібно погрожувати всьому світу, нам, мати якісь стратегічний запас. Вони можуть довиготовляти, адже ми бачимо ракети, зроблені восени (на уламках видно дату виробництва), вони нарощуватимуть виробництво. Але як це буде в умовах санкцій, тієї ситуації, в якій Росія сьогодні перебуває? Тому, можливо, обстріли прив'язувати до дат не варто. Раніше вони планували собі обстріли: скільки на Новий  рік ракет і "шахедів". За 31 грудня і з 1 на 2 січня загалом було збито 80 "шахедів", а також атакували вони ракетами. Тому зараз варто очікувати, можливо, таких ударів там, де вони собі планують. У росіян є список пріоритетних цілей: є важливі цілі, є менш важливі, які для них ситуативно змінюватимуться і, можливо, будуть такі удари, як сьогодні (1 травня – ред.) ППО України це відпрацьовуватиме. Навіть сьогодні було піднято 9 літаків Ту-95, помножте це на 8 ракет, які може нести кожен борт, плюс Ту-160. А літаків банально немає стільки у росіян і немає потреби стільки завантажувати. Тому кожен літак узяв по 1-2 ракети і випустив по території України", – зазначив Юрій Ігнат.

Раніше росіяни намагалися великою кількістю прорвати ППО, зараз менше ракет і більше шансів, що їх зіб’ють…

Більше шансів, що їх зіб’ють, погоджується Юрій Ігнат. "Але наша ППО теж виснажується, ми розуміємо, скільки ми збили повітряних цілей за осінь та зиму. Були випущені 850 "шахедів" і 850 крилатих ракет по нашій території, 750 того і того збито. Тобто лише збитих повітряних цілей ми відпрацювали 1,5 тисячі. А ракет (ракет комплексів ППО – ред.) пішло ж значно більше, тому що інколи на одну ціль треба й 2 ракети. Тому противник таким чином виснажує нашу ППО, розуміючи, що ми в будь-якому варіанті збиватимемо повітряну ціль, яка несе нам загрозу. 

А те, що так багато літаків і так мало ракет, – це для них ще й тренувальний процес: вони виходять на бойовий курс, можуть імітувати удар. Таким чином, можливо, вони й тренують льотний склад, щоб мати підготовлених льотчиків на стратегічну авіацію", – каже  Юрій Ігнат.

Російська крилата ракета Х-101, збита ППО України 26 січня 2023 року на Вінниччині. Фото: ФБ-сторінка Командування Повітряних Сил ЗСУ

Під час попереднього ракетного удару з боку РФ 28 квітня також були використані переважно Х-101 та Х-555

Бо цей тип ракет у них є, пояснює речник Командування Повітряних сил ЗСУ. "Вони будуть їх використовувати тому, що це ракета повітряного базування, носій такий. У них ще є ракети Х-22, які носить літак Ту-22М3, і це зовсім інший тип ракет. Є авіаційні ракети тактичної авіації Х-59 та інші. Ці ракети – далекобійні, високоточні, якими можна діставати всередину країни. А там, де їм дозволяє відстань, і відповідно до їхніх завдань у прифронтовій зоні вони використовують зараз керовані авіабомби, які мають GPS-навігацію. Їх запускають літаки Су-34 та Су-35", – розповів Юрій Ігнат.

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Крим стає островом" – Жирохов про удари по авіабазі в Джанкої
Поки триває війна, логістика буде постійним викликом – Тарас Висоцький
Ракетний обстріл Дніпропетровської області: серед загиблих – діти