Україна має право повертати Крим так, як вона вважає необхідним — Джеппар

Україна має право повертати Крим так, як вона вважає необхідним — Джеппар

Україна має право повертати Крим так, як вона вважає необхідним. На цьому наголосила в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джеппар, оцінюючи ефективність ініційованої Україною "Кримської платформи". Підготовку до наступного її саміту — 23 серпня — МЗС України вже почало, зазначила Еміне Джеппар. "Колись платформа починалася з папірця А4. Сьогодні це формат, який об'єднує 61 країну і міжнародні організації, де всі учасники консолідовані навколо однієї думки: Крим — це Україна", — зауважила Еміне Джеппар.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото УНІАН

"Ми сформували дуже чітке бачення, що Крим є невід'ємною частиною України"

Назовні ефективність "Кримської платформи" передусім у тому, що ми сформували дуже чітке бачення, що Крим є невід'ємною частиною України, каже Еміне Джеппар. "Такого бачення не те, що не було. Його ставили під сумнів. І мова умиротворення Путіна включала за дужками — "мовляв, окей, на Крим ми закриваємо очі". І, власне, Україна проявила тут свою суб'єктність. Ми проактивно створили цей механізм. Він неформалізований, але координаційний, і в це ніхто не вірив. Колись платформа починалася з папірця А4. Сьогодні це формат, який об'єднує 61 країну і міжнародні організації, де всі, хто є учасником, консолідовані навколо однієї думки: Крим – це Україна, і Україна має право повертати Крим так, як вона вважає необхідним. Ми чули різні голоси, і, напевно, будемо чути, коли час настане, особливо після контрнаступу, про те, що давайте про Крим будемо говорити в інших форматах. Але це фактично наше право. І Кримська платформа вже всередині, і на політичному рівні, й на рівні свідомості наших громадян, де теж позиції були дуже різні, сформувала одну чітку позицію — ми будемо боротися за Крим. Крим — невід'ємна частина України. Тому я вважаю, що цей головний жирний плюс ми можемо собі як нація поставити. А все інше — питання техніки. Тому що всі ці роки Крим спадав з поля зору наших міжнародних партнерів. Ми мали двічі резолюції в Організації Об'єднаних Націй, і на тому, в принципі, все. А сьогодні щороку ми маємо дуже серйозні і високого рівня заходи, де тактично досі треба тримати оцю позицію Крим — Україна, і ми виборюватимемо так, як ми вважаємо за потрібне", — зауважила Еміне Джеппар.

Наступний саміт 23 серпня

Наступний саміт буде 23 серпня, зазначає гостя Українського Радіо. "Ми вже почали підготовчу роботу за дорученням Президента України. Ми завершили всі рівні. Рівень лідерський, урядовий буде 23 серпня. Це буде вже третій саміт у гібридному форматі. Парламентський рівень буде восени, дату ми ще вирішуємо. Із чорноморськими країнами — Чорноморська безпекова конференція як щорічний майданчик, де ми маємо фокусовано проговорювати виклики безпеки, а Російська Федерація — ключовий виклик такої безпеки і є джерело небезпеки. Та експертний вимір, який для мене особисто був дуже важливим, тому що ми можемо пишатися дуже сильним громадянським суспільством і дуже сильним експертним середовищем, без яких би ми не змогли так субстантивно працювати з Кримом. Тому що коли Криму окупували, у держави не було жодних можливостей мати доступ до Криму, мати моніторинг, мати розуміння, що там відбувається з нашими людьми. І цей контент нам надавали експерти. Тому вони сформувались, самоорганізувались і є дуже серйозним елементом цієї архітектури", —  резюмувала Еміне Джеппар.

Інші частини ексклюзивного інтерв'ю Українському Радіо першої заступниці міністра закордонних справ України Еміне Джеппар:

У статуті ООН країни "Російська Федерація" не існує — Джеппар

Важливий сам факт розмови Зеленського та Сі — Еміне Джеппар

Україна та Індія розморозили двосторонні відносини — Еміне Джеппар