Із Судану евакуювали 91 українця — ГУР

Із Судану евакуювали 91 українця — ГУР

Україна евакуювала із охопленого бойовими діями Судану 91 українського громадянина. Як повідомив сьогодні, 26 квітня Українському Радіо в об'єднаному Марафоні провідних українських телеканалів і радіостанцій "Єдині новини #UАразом" представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Черняк, евакуйовані почувають себе у безпеці.

0:00 0:00
10
1x

Фото: ФБ сторінка речника Міністерства закордонних справ України Олега Ніколенка 

У результатів ретельно спланованої операції, здійсненої ГУР МО спільно із МЗС та Офісом Президента України, із охопленого бойовими діями Судану врятували 91 українця. Такими є дані на 26 квітня 2023 року. Під час операції українські воєнні розвідники та дипломати допомогли також залишити Судан 51 іноземцю ― громадянам Грузії, Канади, Перу та Федерації Сент-Кіттс і Невіс. Чартерний рейс із 64 українцями, які забажали повернутись додому, приземлився 26 квітня 2023 року, о 19:00 за Києвом в аеропорту Польщі. Врятовані українці невдовзі перетнуть український державний кордон. Люди почувають себе у безпеці, запевнив представник ГУР Міністерства оборони України Андрій Черняк.

"Здійснив посадку літак із евакуйованими громадянами України та громадянами кількох інших держав, які перебували в зоні бойових дій у Судані. Операцію проводили за вказівкою Президента України, за сприяння МЗС, українських дипломатів. Виконували операцію безпосередньо співробітники ГУР. Це була складна операція. Бо там ведуться бойові дії, люди потрапляли під обстріли. Вони були у небезпеці, тому було ухвалено рішення щодо їхнього порятунку. Була відправлена певна місія, яка провела евакуацію. Літак приземлився на території одного із аеропортів Польщі. Люди почувають себе у безпеці. Вони раді, що залишили зону бойових дій і зараз повертаються до України", ― констатував Андрій Черняк.

У столиці Судану Хартумі 15 квітня цього року сталися сутички між армію та Силами оперативного реагування (RSF). Вони стверджували, що взяли під контроль президентський палац, резиденцію командувача армії Судану та міжнародний аеропорт Хартума. Сутички поширилися на всю територію Судану і тривають досі. Внаслідок цього загинули близько ста людей, ще сотні зазнали поранень.