"Канада виділить Україні 2,5 млрд доларів для виплати пенсій й відновлення енергетичної інфраструктури" — Посол Ґаладза

"Канада виділить Україні 2,5 млрд доларів для виплати пенсій й відновлення енергетичної інфраструктури" — Посол Ґаладза

Нещодавно відбувся візит прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля до Канади, в рамках якого було підписано кілька важливих угод, зокрема й щодо макрофінансової підтримки України. Так, Канада виділить Україні 2,5 млрд доларів для забезпечення соціальних виплат українцям, а також — для відновлення енергетичної інфраструктури нашої країни. Про це в ефірі Українського Радіо розповіла Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Лариса Ґаладза.

 

0:00 0:00
10
1x

Фото: Gettyimages

Результатом цього візиту стало багато важливих домовленостей, підписання важливих угод і оголошення нового пакету підтримки України.

Але ми спостерігаємо, що в багатьох країнах подібним зустрічам передує серйозна така дискусія всередині країни, в парламентах країн. Проте ми дуже рідко чуємо про таке обговорення чи таку дискусію в Канаді. Наскільки одностайним є канадське суспільство і канадський політикум у цьому, чи немає, можливо, втоми від України, якою час від часу намагаються нас злякати?

Я мала честь бути в Торонто під час візиту прем'єра і я думаю, що цей візит і засідання, які там відбулися, свідчать про те, що в Канаді немає втоми, що в Канаді далі є одноголосна підтримка України і українців.

Цей візит був і теплим, і змістовним. Як на мене, все пройшло дуже успішно.

Також були обговорені нові угоди, були дискусії щодо термінових питань, які обумовлені війною. Говорили про фінансові справи та зброю. Проте також говорили про довгострокові питання.

Було підписано угоди, документи, які засвідчили перспективи нашої подальшої підтримки і співпраці.

Канада, надаючи військову допомогу та озброєння Україні, дуже швидко реагувала на запити, які надходили з України. Чи є якісь обмеження у Канади щодо надання зброї для України?

Немає обмежень, треба тільки знайти кошти і організувати постачання.  Як всі партнери України, які надають цю військову та збройну допомогу, ми спочатку подивилися на свої склади та наявне озброєння, та віддали те, що могли. Також ми продовжуємо шукати, що ще можемо передати Україні.

Окремо ми перевірили своїх виробників і постачальників в Канаді, що вони мають з того, що потрібно Україні. Також дивимося на глобальний ринок, що Україні потрібно, що ми можемо їй купити. Прикладом є система повітряної оборони, яку ми у американців купуємо для України.

Але швидкість реагування також дуже важлива, тому ми беремо участь "Рамштайні", який сьогодні, до речі, відбувається. Також ми бачили це, наприклад, з танками. Ми хотіли показати, що це можливо, що не повинно бути будь-якого обмеження від будь-якої країни в наданні такої техніки.

Ми швидко відреагували і хоча це тільки вісім танків, ми їх відразу відправили і показали, що з Канади до Польщі можна швидко їх переміщувати. Якщо Канада може це робити, то і європейські партнери України повинні швидко відреагувати.

Знаю, що в Канаді завершився бюджетний процес. В Україні бюджет ухвалюють восени, а в Канаді саме в весняні місяці. Чи можна уже конкретизувати, які статті, які суми в новому бюджеті пов'язані з Україною, спрямовані на підтримку України?

Так, бюджет був оголошений наприкінці березня і основна допомога для України – це майже 2,5 млрд доларів, які ми виділимо в рамках позики на макрофінансову підтримку України. Йдеться про кошти на виплати пенсії, на закупівлю палива, на відновлення енергетичної інфраструктури тощо.

Ми знаємо, що Україна мусить перемогти фінансово також. І цей найновіший пакет фінансової підтримки був схвалений в бюджеті.