Без імпорту, але залишать транзит — експерт про ЄС і українське зерно

Без імпорту, але залишать транзит  — експерт про ЄС і українське зерно

Польща, Угорщина та Словаччина практично синхронно заборонили імпорт українського зерна і це виявилося прикрістю для широкого загалу. Але представники українського аграрного сектору знали про подібні настрої в сусідніх державах і не вбачають у цьому зради. Таким чином прокоментував Українському Радіо ситуацію з експортом вітчизняного зерна перший віцепрезидент Торгово-промислової палати України Михайло Непран. Засилля українського зерна, до прикладу, в сусідній Польщі штовхає до банкрутства багатьох тамтешніх фермерів, що не на руку як Польщі, так і Україні. Саме з податків, зокрема польських фермерів, Варшава надає допомогу ЗСУ.

0:00 0:00
10
1x

Фото ілюстративне: УНІАН

"Все пропало"?  Ні!

 Рішення Польщі, Угорщини та Словаччини не було несподіваним, вважає Михайло Непран. У публічний простір вийшло масовано, а сигнали про те, що назрівають проблеми, йшли й останні кілька місяців були розмови про це. Їх, можливо, не хотіли виносити на офіційний рівень, але, на превеликий жаль, це сталося. "Проте давайте для себе з'ясуємо – зради немає", – наголошує віцепрезидент Торгово-промислової палати України. І продовжує: "коли деякі експерти почали розповідати, що "все пропало", – це неправда. Те, що відбулося, до певної міри прогнозоване. Адже, якщо повернутися на півтора роки назад, до війни, то в нас була угода про зону вільної торгівлі, але в цій угоді були певні винятки, які стосувалися найбільш чутливих для європейської економіки, сусідніх країн та нас позицій експорту товарів. Були квоти і ми могли, скажімо, ввозити на території ЄС певну кількість кукурудзи, пшениці, олії без мита. Далі можна було ввозити, але зі сплатою мита, тоді як зараз ми говоримо про пільгове розмитнення, коли не платиться. Аграрний європейський ринок дуже конкурентний, делікатний і найбільше клопоту європейським чиновникам завдають аграрії. Щороку то в Іспанії, то у Франції, то в Німеччині аграрії перекривають дороги, виробники м’яса виводять худобу і блокують траси, то олію чи вина розливають. Це дуже чутливий ринок, який тримається на домовленостях. І коли нас туди пустили й зробили пільгу, враховуючи критичну ситуацію, то ми зірвали цей ринок".

"Поставте себе на місце польського фермера"

Коли Польща збирає 30 млн тонн зерна і 2-3 млн тонн залишилося в Польщі, то, ясна річ, це моментально вплинуло на ціну, констатує експерт.  Михайло Непран закликає поставити себе на місце польського фермера: він розуміє і схвалює політиків, які кажуть, що треба підтримувати Україну, бо інакше війна прийде в Польщу. Проте він взяв кредит, посіяв, зібрав, а тепер не може продати і не може повернути назад гроші. Він банкрут. Політика політикою, проте політика – це  концентрований витвір економіки. "І це той самий фермер, який платить гроші, податки, з яких нам же наші західні союзники надають допомогу і зброєю, і грошима. А, як любила казати Маргарет Тетчер, "немає державних грошей, є гроші платників податків". Тому й виходить дисонанс: з одного боку фермер платить гроші, а з іншого – його доводять до банкрутства ті, кому він дає гроші. Водночас тут було й недопрацювання як наших, так і польських державних структур і вони це розуміють. Цю ситуацію не контролювали жорстко - скільки в’їхало і скільки виїхало – тому зараз йдуть переговори. В Польщі є чітка і конкретна вимога про те, що це повинен бути транзит: якщо партія зерна зайшла, то вона контролюється українськими та польськими митними органами, поки вона не вийде за межі Польщі. Думаю, про це домовляться", – сподівається Михайло Непран. 

Михайло Непран. Фото: gmk.center 

А словаки?

Вони не зупиняли імпорт українського зерна, а сказали, що внутрішній ринок поки що закривають. А транзит лишається, каже фахівець. "Є загальна ситуація, яка вплинула на всіх, але в кожній країні є окрема ситуація. Наприклад, в Польщі це майбутні парламентські вибори, які будуть восени. Ясна річ, що опозиція скористалася цією ситуацією, щоб виступити проти уряду і на майбутніх виборах розказувати, який нездатний уряд, привів до банкрутства. Хоча нас тішить, що й опозиція, й влада в Польщі проукраїнські. З позиції політики вони розуміють, що Україну треба підтримувати, але як саме – тут їхні думки розходяться". 

Без агентури Росії не обішлося

Також є момент, характерний для всіх країн – російська резидентура й агентура, яка насаджувалася там десятиліттями, нікуди не поділася, вважає експерт. "Адже зупинили імпорт, вирішили проблему, проте фермери продовжують стояти, хочуть блокувати. І це зараз, коли день рік годує. Цей польський фермер, замість того, щоб трактором виїжджати на поле сіяти, блокує митний перехід. Й він розуміє, що робить, адже якщо він зараз не посіє, то восени буде нічого збирати. Значить, хтось його на це стимулює, дає обіцянки чи фінансовий ресурс. Тож ми повинні розуміти, що Росія використовує будь-які можливості для того, щоб вбити клин між нами і нашими союзниками. Тому зараз у Польщі йдуть перемовини між нашими міністерствами. Думаю, поки що буде зупинений імпорт і домовляться про транзит до портів Балтійського моря".

І Угорщина

Коли говорити за Угорщину, то там інша ситуація, зазначає Михайло Непран. На його думку, в угорців чисто прагматичний корпоративний національний інтерес – вибити гроші у ЄС для своїх виробників.