Є 39 тисяч випадків, коли окупанти лишали батьківських прав, а дітей депортували до Росії — Лисянський

Є 39 тисяч випадків, коли окупанти лишали батьківських прав, а дітей депортували до Росії — Лисянський

Як повідомляє Уповноважена президента з прав дитини Дар’я Герасимчук, понад 19 тисяч українських дітей вивезли з окупованих територій до Росії. З них за цей рік вдалося повернути поки що понад 300 дітей. Правозахисник, директор Інституту стратегічних досліджень та безпеки Павло Лисянський в ефірі Українського Радіо заявив, що наразі відомо про 39 тисяч випадків, коли батьків лишали батьківських прав, а дітей вивозили до Росії. Після цього непуовнолітні потрапляли до так званих "центрів усиновлення", а від їх імені опікуни оформлювали відмову від українського громадянства. Відтак, на його думку, це вияв етноциду.

 

0:00 0:00
10
1x

"Депортація дітей — це потужний злочин проти людяності"

— Незаконне переміщення та депортація українських дітей — наскільки це тяжкий злочин і як його кваліфікує міжнародне законодавство? Нагадаємо, що у березні міжнародний кримінальний суд в Гаазі видав ордер на арешт Путіна за справою про викрадення росіянами українських дітей.

Національне законодавство України кваліфікує це як особливо тяжкий злочин, а міжнародне законодавство — як масовий злочин, адже йдеться про масову депортацію дітей з України, тобто насильницьке перевезення дітей з тимчасово окупованих територій України до Російської Федерації. І саме це є однією з причин для видачі ордера на арешт Путіна. Тому це особливо тяжкий злочин, і він розглядається Міжнародним кримінальним судом. Це дуже потужний злочин проти людяності, і міжнародна спільнота буде на нього реагувати таким чином, щоб більше ніхто і ніколи не міг повторити цей злочин.

— Якою є кількість викрадених дітей?

Наразі українській владі відомо про понад 19 тисяч вивезених з окупованих територій дітей до Росії. А за рік вдалося повернути понад 300 дітей. На вашу думку, чи володіє зараз українська влада повними даними щодо кількості викрадених дітей і чому цифри приблизні?

Цифри не приблизні. Вони постійно змінюються, тому що є певний алгоритм, за яким ідентифікується кожна дитина. Тобто батьки звертаються з заявою про злочин для правоохоронних органів, це фіксується, встановлюється особа і далі вже відбувається процедура ідентифікації дитини, яку примусово вивезли. І відповідно до цього формується цей список. Зараз йдеться про понад 19 тисяч, у в перші дні березня це було понад 16 тисяч, а в грудні — лише 11 тисяч. З цього приводу відбувається інформаційна кампанія, ми розповідаємо про цей злочин, громадські та правозахисні організації працюють з місцевим населенням, з мешканцями, які живуть в окупації, пояснюють їм, як звертатися, люди звертаються і тому цифра збільшується.

Відтак ідентифіковано 19 тисяч, однак українській владі абсолютно відомо, що цифра набагато більша, і правоохоронні органи України працюють над тим, щоб встановити кожну дитину, яку примусово вивезли. У людей в окупації немає змоги повідомити, багато дітей вивезли, батьки залишилися в окупації або родичі бояться звернутися до правоохоронних органів України, тому що там зараз відбуваються репресії, саме тому є такий розрив у даних.

"Є 39 тисяч випадків, коли батьків лишали батьківських прав"

— А як збирають докази про депортацію українських дітей? Адже ми пам'ятаємо, що іноді дітей вивозили під приводом оздоровлення, а батьки не підозрювали, що це насправді викрадення.

Докази за кожний злочин, будь-то в окупації чи деінде, збирають правоохоронні органи України, зокрема Національна поліція, спецслужби України та прокуратура. Щодо збору доказів, ще працюють правозахисні організації України. Загалом ми разом зі Східною Правозахисною групою в грудні 2022 року презентували аналітичний звіт про примусову депортацію дітей. І там ми показали категорію дітей, які вивозяться, як їх вивозять, як батьків насильно полишають батьківських прав в окупації, як росіяни почали це робити заздалегідь до повномасштабної агресії Російської Федерації, як готувалися уряди регіонів Російської Федерації розміщати цих дітей, як вони проводять медичні фільтрації на тимчасово окупованих територіях. І ми зібрали всі докази, всі документи. Ми працюємо з людьми, працюємо з джерелами інформації.

Є 39 тисяч випадків, коли батьків лишали батьківських прав. Вони активізували комісії з захисту прав дітей на тимчасово окупованих територіях, з захисту прав неповнолітніх. Приходять у сім'ї і моніторять соціально-економічно становище дітей. І, наприклад, якщо їм не подобається, кажуть батькам — "ви погано забезпечуєте дітей, одну дитину ми у вас забираємо". Тобто це після того, коли окупанти знищили всі шахти, все підприємство, повністю все життя на тимчасово окупованих територіях. І тепер вони ось так от ходять і забирають дітей. І батьки не знають, що з цим робити.

"У дітей вбивають українську ідентичність"

— Що чекає на цих дітей, яких вивозять? Як з ними поводяться, куди їх розміщують?

Є певний алгоритм вивезення цих дітей. Спочатку транзитні пункти на окупованій території, потім транзитні пункти на території РФ, прикордонних регіонів. Потім дітей відправляють в ті регіони, в яких вони будуть жити в дитячих будинках. У РФ вони називаються "центром всиновлення". Коли дітей привозять до РФ, до транзитних пунктів, до дітей ставляться по-різному негативно. Десь більш жорстко, десь менш жорстко, але все одно жорстко. Діти проходять так звану "деідеологізацію". Їм намагаються промити мізки щодо зламу їх української ідентичності. Коли діти прибувають до дитячих будинків РФ, там їм призначають опікунів з-поміж адміністрації цих дитячих будинків. Опікун обов'язково пише заяву на міграційну службу РФ від імені цієї дитини, що ця дитина відмовляється від українського громадянства. Ці дії регламентовані указом Путіна №921 від 26 грудня 2022 року. Тобто вони передбачили це для того, щоб забирати у дітей українського громадянства. Звісно, з міжнародної точки зору і з точки зору національного законодавства в Україні такі дії незаконні, але окупанти це чинять. З чого ми робимо висновок, що дії окупантів направлені не на порятунок дітей, не для того, щоб дітей зберегти від війни, а для того, щоб забрати їх, вбити в них українську ідентичність, видати їм російське громадянство і розпихати їх по російських сім'ях. Тобто це один з актів етноциду. Це знищення української нації невійськовими засобами.

"Після ордеру на арешт Путіна кількість повернутих дітей зросла"

— Як відбувається механізм ідентифікації і повернення дитини?

Перемовини йдуть, українська дипломатія та керівництво країни роблять дуже багато для того, щоб дітей повернути. Почастішали випадки передачі нам дітей після того, як видали ордер на арешт Путіна і так званого омбудсмана Росії. Сам процес перемовин я не маю права розкривати, це інформація з обмеженим доступом, але я хочу сказати, що це дуже плідна, дуже важка робота. І те, що дітей хоч потроху, але забирають представники української влади разом з волонтерами, громадськими лідерами України — це великий-великий успіх та результат їхньої роботи.

Хлопчик, якого повернули з "оздоровлення" в тимчасово окупованому Криму виходить з евакуаційного автобуса, 22 березня 2023 Скрін відео Save Ukraine/Facebook

— Як діяти, якщо дитину переписали на інше прізвище і дали нову російську родину?

Це початковий рівень розвідки по відкритих даних. Ми знаємо, наприклад, що дитина певного віку приїхала в Російську Федерацію. Тобто ми можемо знати певний час, коли це відбулося, і що дитина перетинала кордон Російської Федерації з тимчасово окупованої території України. Там могли залишитися її дані. Тож ми працюємо з відкритими джерелами, потім, працюємо над тим, куди дитину могли помістити — або в транзитний пункт, або в дитячий будинок. В нас є рік народження. Рік народження — це те, що точно не змінять дитині ніколи. І у нас є певний час, коли саме дитина могла там бути. І відповідно до цього, нас вже цікавить коло дітей певного віку, яке зменшується. Тож ми можемо ідентифікувати — в якому будинку знаходиться дитина та якого віку. Коли ми робили звіт про примусову депортацію дітей, ми там показали пілотно чотири дитячі будинки, де стовідсотково знаходяться наші діти. Ми їх перевірили.

— Як діяти батькам, аби повернути дитину?

Потрібно звернутися до правоохоронних органів та правозахисних організацій України. Також не буде зайвим звернутися до міжнародних організацій, зокрема ООН.