Інспекція Лаври: чи відповідатиме УПЦ МП за неналежне користування святинею? Коментує адвокат

Інспекція Лаври: чи відповідатиме УПЦ МП за неналежне користування святинею? Коментує адвокат

Комісія Мінкульту почала інспекцію Києво-Печерської лаври: і вже фіксує наслідки варварського "хазяйнування" орендарів. Коментуючи, якими можуть бути наслідки для УПЦ МП за неналежне використання історико-архітектурної пам'ятки як державної власності, до того ж, ще й об'єкта спадщини ЮНЕСКО, адвокат, військовий ЗСУ Віталій Титич в ефірі Українського Радіо зазначив, що відповідатимуть за всі злочини будуть конкретні особи, які підписували господарські договори про користування майном Лаври, а не Московський патріархат загалом.

0:00 0:00
10
1x

На фото: Києво-Печерська лавра,  GETTY IMAGES

"Не без кримінального провадження"

— Зараз відомо, що Комісія Мінкульту розпочала роботу в Лаврі. Чи відомо вже приблизно, скільки часу знадобиться для представлення результатів цієї роботи?

Я думаю, навряд чи це буде так оперативно, і це було б неправильно. Ми розуміємо очікування, але питання в тому, що роботи дуже багато, і вона має бути виконана відповідно до певних правил і стандартів. Наслідками цієї роботи вже попередньо має бути встановлення певних фактів, які мають бути належним чином задокументовані. Це не може бути просто твердження про щось, а реально зібрані документи, зібрані докази. Очевидно, що за результатами цієї комісії має бути порушено кримінальне провадження для встановлення цих фактів відповідно до вимог законодавства і їх рух далі. Я зараз не хочу робити якісь висновки наперед, враховуючи суспільно-політичні обставини навколо цього, але це дуже важливий момент, і я його хочу підкреслити.

Які порушення фіксують

— Пане Віталію, але вже зараз комісія почала фіксувати і порушення, і пошкодження. Якими можуть бути наслідки, якщо пошкоджений об'єкт мав охоронний статус? Адже є об'єкти різних століть минувшини, є нові, однак вони на території пам'ятки, що охороняється і державою, і ЮНЕСКО водночас.

Про ці порушення, в такому вигляді, про який зараз говорять, ми знали. Наприклад, ті люди, які дотичні до цього процесу. Зокрема, я ще в 2010 році здійснював правозахисну діяльність в інтересах заповідника, його керівництва, і вже на той момент ці факти були встановлені. Це кричущі факти порушення національного законодавства, в тому числі порушення наших міжнародних зобов'язань щодо захисту об'єктів культурної спадщини, які мають всесвітній характер і внесені до відповідних документів ЮНЕСКО. Проте жодних дій, які б мали бути виконані Україною, відповідними компетентними органами, виконано не було. Тому зараз дуже важливо, щоб це було не просто набором якихось декларацій і заяв, а ця робота була виконана на відповідному рівні, представлена в суді і комунікувалася належним чином. Мені не дуже подобається, що є цей умисний чи неумисний витік стосовно того, що вже щось встановлено. Ці факти добре відомі всім людям, які дотичні до цього процесу. На жаль, в суспільстві мало цим цікавились. Це була, скажімо так, тема політичного табу. Через це не ухвалювалися рішення правоохоронними органами, і маю надію, що зараз це буде доведено до відповідного законного фіналу. Тобто має бути розслідування, має бути суд, який встановить конкретних осіб, завданий розмір шкоди, встановити обставини, за яких це завдавалося, і зокрема обставини, чому відповідними органами не вживалися заходи протягом всього моменту, коли ці об'єкти культурної спадщини були передані в користування цією організацією (УПЦ МП — ред.).

"Експертів ЮНЕСКО потрібно залучити до процесу" 

— Чи потрібно для того, щоб зробити оцінку і визначити рівень пошкодження, залучати і експертів ЮНЕСКО? Чи це Україна може самостійно робити?

Безперечно, експерти мають бути залучені на відповідних стадіях кримінального провадження. Це оцінка шкоди культурним об'єктам. Вона виходить за межі компетенції слідчих, і експерти мають бути залучені. Які саме будуть експерти залучені — відповідь на це питання готовий надати Український національний комітет Міжнародної ради музеїв. Українські фахівці доволі кваліфіковані. Більше того, вони знають цей матеріал значно краще, ніж сторонні фахівці. Але розуміючи суспільно-політичний контекст цієї справи і як це може бути використано, в тому числі проти інтересів України на міжнародному рівні, безперечно, крос-чекінг досліджень національних експертів має і може бути здійснений із залученням експертів ЮНЕСКО.

— На території Лаври, крім будівель, є і церковні цінності — ікони, іконостаси, мощі. Під яку класифікацію підпадає пошкодження або знищення таких артефактів?

Питання кваліфікації, якщо ми говоримо про кримінальний процес, визначається в конкретному кримінальному провадженні стосовно конкретної особи і конкретних її дій. Відповідно, Якщо пошкоджені архітектурні зміни — це одне. Знищення, викрадення об'єктів, які мають історичну цінність — це інша кваліфікація, і можна говорити про тяжкість злочину. Однак треба бути обережним і говорити не загальними категоріями, а по конкретних предметах, які стали об'єктами ймовірних злочинів.


На фото: Віталій Титич, helsinki.org.ua

— Як класифікують фрески на стінах? Це витвір мистецтва чи частина архітектурного об'єкта? Як це впливає на класифікацію злочинного ставлення і, відповідно, на наслідки судового вироку?

Це має бути комплексно оцінено, відповідно, до конкретного об'єкта. Фрески є як і культурною цінністю, так мають і історичну цінність. Для цих речей мають бути залучені експерти і має бути доволі широка дискусія. На жаль, наразі в українському кримінальному процесі немає методології для оцінки. І в цьому контексті ми будемо користуватися міжнародними підходами.

Чи відповідатиме УПЦ МП за злочини?

— Якими можуть бути наслідки для УПЦ МП за неналежне використання історико-архітектурної пам'ятки?

Я б говорив не загалом про УПЦ МП. Всі попередні наслідки, які для них зараз могли бути, вони є. Це розірваний господарський договір і організація в тому числі, як така, відповідно до умов цього договору, може нести матеріальну відповідальність. Але повторюю, що кримінальне провадження в нас здійснюється стосовно конкретних фізичних осіб, які підписували ці документи.

Останні новини
Леонід Фінберг про "1000 і одну книжку", філософський словник та кота Бучика
Леонід Фінберг про "1000 і одну книжку", філософський словник та кота Бучика
"Це дійсно історичний крок". Василь Шевченко про проєкт будівництва євроколії з Ужгорода
"Це дійсно історичний крок". Василь Шевченко про проєкт будівництва євроколії з Ужгорода
Суспільне стартувало не "з нуля", а з величезного "мінусу" — Розкладай
Суспільне стартувало не "з нуля", а з величезного "мінусу" — Розкладай
"Вакцинуйте своїх тварин раз на рік". Поради експерта — як вберегтися від сказу
"Вакцинуйте своїх тварин раз на рік". Поради експерта — як вберегтися від сказу
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Новини по темі
Наталія Кривда: На чолі Наглядової ради УКФ я дуже сподіватимуся на підтримку колег
Є випадки, коли кримінальне провадження перебуває на стадії підготовчого засідання майже 8 років — Титич
"Ґвалту більше, ніж змін" — Филипович про заборону релігійних організацій, пов'язаних із РФ
Щупальця Москви мають бути відрізані остаточно разом із "руськім міром" – Павленко
Успенський собор Києво-Печерської лаври і його 950-літня історія, як аргумент проти "руського міра"