"Знищує 10 із 10 цілей" — Селезньов про нову військову допомогу від США

"Знищує 10 із 10 цілей" — Селезньов про нову військову допомогу від США

Танкові боєприпаси, високоточні авіаснаряди, мостове обладнання, евакуаційні машини для пошкодженої важкої техніки і додаткові ракети до систем Протиповітряної оборони NASAMS. Це включає новий пакет військової допомоги від США на 2,6 млрд доларів. Військовий експерт Владислав Селезньов в ефірі Українського Радіо відзначив  важливість усіх складових пакету та виділив ракети до систем ППО NASAMS. Це норвезька зенітно-ракетна система з американським радаром, яка може випустити 72 ракети за 12 секунд. Як констатував Селезньов, NASAMS здатна вражати 10 із 10 цілей (йдеться про дрони, літаки, гелікоптери й крилаті (не гіперзвукові) ракети противника).

 

0:00 0:00
10
1x

Зенітно-ракетний комплекс NASAMS, фото: офіційний сайт корпорації Kongsberg

NASAMS: десять із десяти цілей

—   У цьому пакеті військової допомоги США додають те, що ми вже маємо, чи є також нові позиції у списку?

—    По-перше, з’являються радари повітряного спостереження. Очевидно, що нинішня війна в першу чергу призводить до додаткових навантажень на українську систему ППО, адже російський ракетний терор триває. Росіяни застосовують усі наявні та доступні їм компоненти, щоб завдавати ракетні, бомбові удари, удари за допомогою дронів-камікадзе по об'єктах критичної інфраструктури України, по житлових будинках, де мешкає мирне населення, яке не має жодного стосунку до ЗСУ. Мирні люди потерпають через ракетні обстріли, несуть майнові втрати, зазначають поранень, гинуть. Тому, звісно, системи, які краще закриватимуть небо над територією України й створять парасольку протиповітряної оборони – надзвичайно важлива опція.

По-друге, йдеться про ті речі, які ми отримаємо в рамках військово-технічного співробітництва з нашими західними партнерами. Йдеться про боєприпаси і ракети до комплексу протиповітряної оборони NASAMS. Вони зарекомендували себе з найкращого боку. Самі воїни Протиповітряних сил кажуть, що десять із десяти цілей, які вони знищують завдяки цій системі, є вже сталою практикою. Якщо подивитися на систему протиповітряної оборони, наприклад, у Вашингтоні над Капітолієм, то там саме ці корпуси прикривають небо над важливими урядовими спорудами США.

(NASAMS — абревіатура від Norwegian Advanced Surface to Air Missile System. Розробка норвезької фірми Kongsberg Defence & Aerospace спільно з американською компанією Raytheon – ред.)

На фото: Командний пункт ЗРК NASAMS Повітряних сил України на чергуванні, фото mil.in.ua

Bradley, Marder у товарних кількостях для ЗСУ

—    А якщо в ретроспективі – яка західна зброя для України виявилась найбільш ефективною? І якої ми зараз потребуємо найбільше?

—    Те, що українська армія отримала від наших західних партнерів, – це надзвичайно важливі речі, які певною мірою стали зброєю перемоги. В першу чергу йдеться про ракети та реактивні комплекси типу HIMARS та їхні аналоги, високоточні 155 мм снаряди, бо вони є дуже важливою складовою. Адже ні для кого не є таємницею, що 90% російських втрат – це результати саме їхньої ефективної роботи. 

Звісно, дуже важливо й те, що зараз українська армія отримує в товарних кількостях бойові машини піхоти, зокрема Bradley, Marder. Вони є зброєю нашої перемоги, адже не дарма самі американці про Bradley кажуть таке: він не є танком, але є винищувачем танків. І так і є: під час добревідомої військової операції армії США в Іраку "Буря в пустелі" саме на цю БМП припадає найбільша кількість знищених іракських танків. 

Цей пакет військово-технічної допомоги від США буде на 2,6 млрд доларів. Тут треба розуміти, що 500 млн цієї допомоги – це безпосередньо зброя, устаткування та боєприпаси до зброї, які є на складах армії США, тому все це може бути фактично миттєво поставлено для українського війська. А оборонне замовлення на 2,1 млрд доларів розмістять на відповідних промислових потужностях уряду США, щоб протягом певного проміжку часу виготовляти устаткування, озброєння, техніку. Тому в перспективі українська армія все це отримуватиме безпосередньо від американських виробників. 

На фото: Владислав Селезньов, ФБ-сторінка

Дрони-камікадзе замість ATACMS?

—    Чому нам не дають усіх зразків наявної зброї або дають, але з обмеженнями?

—    Чому ми досі не отримали ракети класу ATACMS, якими можна поцілювати по ворожих цілях на відстань до 300 км? Бо на озброєнні американської армії їх недостатньо для того, щоб виконувати відповідне завдання. Тому віддати те, чого в американців самих є замало, вони не можуть.  Тому зараз йде дискусія про те, що замість ракет ATACMS українська армія може отримати дрони-камікадзе, які виготовляє військова промисловість Великої Британії. Це може певною мірою компенсувати нестачу у відповідному озброєнні для потреб українського війська. 

На фото: запуск ATACMS, фото www.army.mil

(ATACMS – твердопаливна балістична ракета класу земля-земля виробництва американської компанії Lockheed Martin. Дальність застосування – до 300 км. Пусковими установками ракет ATACMS є реактивні системи залпового вогню M270 MLRS та M142 HIMARS, уже поставлені для ЗСУ. Пусковий контейнер ATACMS має кришку з візерунком із шести кіл, як на стандартній кришці ракети MLRS.

Загалом від початку розв'язаної Росією війни США оголосили про надання Україні безпекової допомоги на понад 30 мільярдів доларів – ред).