Операція INTERFLEX — навчання 11 тисяч бійців ЗСУ

Операція INTERFLEX — навчання 11 тисяч бійців ЗСУ

11 тисяч бійців ЗСУ навчаються у Великій Британії у рамках операції INTERFLEX, зазначив Українському Радіо військовий аналітик Олексій Гетьман. Ці 11 тисяч — лише один із контингентів українських новобранців, яких готують зараз за кордоном. В умовах повномасштабної війни якісне навчання новобранців має тривати мінімум 5 тижнів, зауважує експерт. При цьому заняття відбуваються зранку-до вечора 6 днів на тиждень. Також в арміях НАТО генерали з полковниками прислужують солдатам, а не навпаки, як це триває у російській армії.

0:00 0:00
10
1x

Військовослужбовці ЗСУ проходять навчання у Великій Британії під керівництвом інструкторів 3-го батальйону Канадської легкої піхоти Принцеси Патриції 1-ї Канадської механізованої бригадної групи 3-ї Канадської дивізії Збройних Сил Канади в рамках операції UNIFIER. Фото: © Corporal Eric Greico, @Canadian Armed Forces Photo

"Курс молодого бійця" на Заході за мінімум 5 тижнів

Раніше це називали "Курс молодого бійця", зараз "Бойове злагодження" і триває воно для новобранців ЗСУ приблизно місяць, розповідає Олексій Гетьман. За цей час можна набути базових знань щодо поводження зі зброєю, пересування на місцевості, первинної медичної допомоги. Навчання проводять інструктори всередині країни, які добре розуміються на цій справі. Хоча за місяць не підготуєш кваліфікованого бійця до Сил спеціальних операцій України, але базова підготовка пересічного воїна відбувається. А коли за кордоном українські військовослужбовці навіть без бойового досвіду проходять навчання, то базова підготовка триває 5 тижнів. При цьому заняття відбуваються зранку-до вечора 6 днів на тиждень. За 5 тижнів можна підготувати людину, яка більш-менш може користуватись зброєю і має базові навички тактичних дій, констатує експерт. Це мінімум, безпосередньо потрібний на війні. Один місяць — це мінімальний термін, наголошує Олексій Гетьман. Загалом, коли проти країни триває війна, базовий підготовчий курс інтенсивніший. Під час війни менше бюрократичної тяганини та небойових справ. А без них не обійтися в будь-якій армії, не лише в Збройних Силах України. Підготовка новобранця під час війни – це по суті полігони й щоденні тренування, зазначає експерт. 

На фото: військовослужбовці ЗСУ проходять навчання у Великій Британії під керівництвом інструкторів 3-го батальйону Канадської легкої піхоти Принцеси Патриції 1-ї Канадської механізованої бригадної групи 3-ї Канадської дивізії Збройних Сил Канади в рамках операції UNIFIER. Фото: © Corporal Eric Greico, @Canadian Armed Forces Photo

До великої війни 22 тисячі українських вояків підготувала тренувальна місія Великої Британії ORBITAL

Щодо підготовки військових за кордоном, то з 2015 року тривала співпраця з українськими партнерами, особливо з Великою Британією, згадує Олексій Гетьман. 2015 – 2022 року, до початку повномасштабного російського вторгнення, зокрема, працювала тренувальна місія Великої Британії в України ORBITAL. І зокрема у 184-му Навчальному центрі Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Сагайдачного готували бійців ЗСУ користуватися протитанковими ракетними комплексами NLAW. Ці навички дуже були в нагоді під час великої війни, особливо на початку, коли танкові колони рашистів йшли наприклад на Київ. Загалом у рамках місії Великої Британії ORBITAL пройшли підготовку понад 22 тисячі військових ЗСУ, зауважує експерт. 

На фото: британські інструктори навчають українських військових користуватися комплексами NLAW. Фото: "АрміяInform"

Коли почалось повномасштабне вторгнення з Росії, ця програма була закрита. Але було запроваджено нову програму навчання українських бійців — операція INTERFLEX. Це такі ж тренування, але до інструкторів Сполученого Королівства приєдналися фахівці із інших держав, зокрема Канади, Данії, Фінляндії, Швеції, Норвегії, Литви і навіть Нової Зеландії та Австралії, зазначає Олексій Гетьман. "Це не та базова підготовка, яка відбувається в Україні. У західних інструкторів вона більш спеціалізована і відбуваються наприклад навчання з розмінування, як вести бойові дії в місті, снайперська та контрснайперська робота. Групи підготовки поділені на людей без досвіду і тих, які мають бойовий досвід", — додає він. Військовий аналітик зазначив, що у рамках операції INTERFLEX навчають 11 тисяч українських військових. "Там готуються не лише військовослужбовці, які відправляються на лінію фронту, а й інструктори. Люди з бойовим досвідом опановують техніку, наприклад готуються механіки-водії на "леопарди" (танки, які передають ЗСУ західні союзники – ред.) Крім того, 65 військовослужбовців тренувалися для того, щоб опанувати комплекс Patriot (американський Зенітно-ракетний комплекс, яким має поповнитися ППО України – ред.). Це зайняло 10 тижнів. Олексій Гетьман також розповів, що у Сполучених Штатах в листопаді минулого року створили групу з безпекової допомоги Україні, де проходять навчання на наземних зразках озброєння. І в Євросоюзі у цей період була створена місія з навчання українських військовослужбовців EUMAM Ukraine, яка займається підготовкою 11 тисяч українських військовослужбовців.

На фото: Король Великої Британії Чарльз III відвідує навчання у рамках операції INTERFLEX. Фото: ФБ-сторінка "6-й зведений загін ударних БпАК "ВІЙ"

В арміях НАТО генерали прислужують солдатам

"Щодо підготовки командирів первинної ланки відділень військовослужбовців взвод-рота, то тут уже потрібна не стільки бойова підготовка, як організаційна. Тому що побудова армій країн НАТО та України суттєво відрізняється. Зокрема, відрізняється система взаємовідносин між військовослужбовцями: як правильно має бути побудована рота, які там мають бути підрозділи? Структура первинної ланки у країнах НАТО найбільш сучасна і допомагає вести правильно бойові дії. Були порівняння, що підготовлений і правильно організований підрозділ НАТО зміг би виконати бойову задачу навіть без сучасного озброєння. Переважна більшість командирів середньої ланки намагається застосовувати саме стандарти НАТО. І Генеральний штаб ЗСУ теж намагається, щоб командири діяли за стандартами НАТО. Готується бойове розпорядження і згідно з ним діють військовослужбовці, виконуючи бойове завдання", — пояснює Олексій Гетьман. На його думку, головне, "що відрізняє армії НАТО від радянських армій чи російської армії полягає в тому, що первинна ланка (відділення, взвод, рота) — це ті люди, які виконують бойове завдання в бою, під час тренувань чи навчання. "Всі інші структури, великі начальники з великими пагонами зобов'язані забезпечувати цих людей, щоб бійці займались винятково своєю справою. Тобто командир відділення взводу чи роти не має погоджувати папірці. Це як футбольна команда, яка має постійно тренуватися і під час змагань перемагати. В російській армії навпаки — полковники та генерали — "великі цабе", а всі військовослужбовці мають прислужувати. У НАТО ж генерали прислужують солдатам, щоб максимально їх забезпечити, щоб вони були одягнуті й займалися винятково веденням бойових дій чи просто навчанням. Оце головна різниця між арміями НАТО і пострадянськими арміями", — резюмує Гетьман.

Останні новини
Росіяни штурмують на мотоциклах і замангалених вантажівках — Киричевський
Росіяни штурмують на мотоциклах і замангалених вантажівках — Киричевський
Наказ убити Вакуленка віддали представники ЗС або спецслужб Росії — OSINT-аналітик
Наказ убити Вакуленка віддали представники ЗС або спецслужб Росії — OSINT-аналітик
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
Новини по темі
Росіяни штурмують на мотоциклах і замангалених вантажівках — Киричевський
Наказ убити Вакуленка віддали представники ЗС або спецслужб Росії — OSINT-аналітик
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Крим стає островом" – Жирохов про удари по авіабазі в Джанкої