Маляр: Оборона Бахмута — рішення не політичне, а військове

Маляр: Оборона Бахмута — рішення не політичне, а військове

Російські пропагандистські медіа, російські поширювачі ІПСО здійснюють інформаційні вкиди про те, що оборона міста Бахмута на Донбасі від атак російських окупантів є начебто політичним рішенням України. Насправді такі рішення ухвалюють українські військові й роблять це дуже виважено, констатувала в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

0:00 0:00
10
1x

                                                                                                                    Фото: ФБ-сторінка Генерального штабу Збройних Сил України

"Вони (російські пропагандисти – ред.) намагаються подати в своїх медіа, що нібито те, що ми обороняємо Бахмут, це якесь ніби політичне рішення. Але насправді рішення ухвалюються українськими військовими дуже виважено. Від чого залежать такі рішення? Тільки від оборонних задач перед нами, і від того – які сили і засоби зараз будуть адекватними, щоби давати відсіч. Наприклад, якщо в Бахмуті застосовується більше з боку росіян зброї і людей, то наша відповідь там буде іншою, ніж у місцях, де менше застосовується. От, власне, і вся мотивація.

Треба розуміти, як в Україні ухвалюються ці військові рішення? По-перше, є військове командування. Це не одноосібно хтось ухвалює таке рішення. Військове командування очолює Головнокомандувач (Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний – ред.), є начальник Генштабу (Начальник Генерального штабу Збройних Сил України генерал-лейтенант Сергій Шаптала – ред.), є генерал Сирський (Командувач Сухопутних військ, генерал-полковник Олександр Сирський – ред.) – командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" і в його зоні відповідальності є саме Бахмутський напрямок. І у нас – не забувайте – постійно працює Ставка Верховного Головнокомандувача, де засідають всі силові відомства, задіяні у війні. І у нас щотижня там ухвалюють оперативні рішення і це буває навіть двічі на тиждень. Хто стежить за новинами, це бачить", — констатує Ганна Маляр.

Ганна Маляр, Фото: УНІАН

Три мети ІПСО ворога

На думку заступниці міністра оборони, ворог має три основні мети ІПСО щодо оборони Бахмута:

1. підірвати довіру нашого суспільства і військових до рішень командування щодо Бахмута,

2. демотивувати і психологічно послабити наше військо,

3. спровокувати наше військове керівництво на помилкові дії.

Для цього росіяни намагаються змістити акценти у темі Бахмута і нівелювати те, що є перевагою ЗСУ – розумне і грамотне планування операцій, наголошує Ганна Маляр.