"Викривав хабарі, аби усунути непотрібних людей зі схем" – Щербан про ексголову Фонду держмайна

"Викривав хабарі, аби усунути непотрібних людей зі схем" – Щербан про ексголову Фонду держмайна

НАБУ та САП заочно повідомили про підозру ексголові Фонду держмайна Дмитру Сенниченку. За даними слідства, він був керівником та організатором злочинного угрупування, яке заволоділо сумою у понад пів мільярда гривень. Синниченко домігся, аби директорами Одеського припортового заводу та Об’єднаної гірничо-хімічної компанії стали лояльні до нього люди. Вони привласнювали частину коштів від продажу продукції. Сума неправомірної вигоди, яку отримали члени злочинної організації, за весь час контролю заводу сягає 2 млрд гривень. Якою може бути доля Сенниченка, який зараз перебуває за кордоном, та чому інші країни можуть не видати його Україні? Відповіді Українському радіо розповіла керівниця юридичного відділу Центру протидій корупції Олена Щербан.

0:00 0:00
10
1x

Фото: Дзеркало тижня

"Схеми могли курувалися ще з вищих кабінетів нашої держави"

"НАБУ оприлюднило безпрецедентні факти: мова йде про матеріали негласних слідчих дій, тобто так звану "прослушку", а також листування членів цієї злочинної організації. Воно великою мірою вказує на майстерні схеми, за якими працювали у Фонді держмайна того періоду. Це ще не означає вину всх фігурантів, але вже зараз відбуваються судові процеси, де фігурнатам обираються запобіжні заходи. Після цього слідство також продовжиться і справи, цілком ймовірно, будуть скеровані до суду. Тим більше, з перших судових засідань стало зрозуміло, що матеріалів справ дуже багато і не виключено, що ці підозри є останніми в цьому розслідуванні. З самих матеріалів також вбачається, що є певні посилання, що схеми курувалися ще з вищих кабінетів нашої держави. А це означає, що можливий розвиток розслідування і які ще особи "випливуть" – можемо лише здогадуватися", – розповіла Олена Щербан.

Експертка додала, що особливо вражаючою була історія із викриванням хабарів колишнім очільником Фонду. Сенниченко не раз від них відмовлявся: "Слідство показує матеріали того, що це власне здійснювалося як частина змови злочинної організації. Він викривав пропозиції хабарів тоді, коли треба було усунути конкурентів та небажаних людей з процесу реалізації певних активів та майна Фонду. Це була частина злочинного плану".

"Також, оскільки Сенниченка призначали за конкурсом, треба розуміти, що попри формальне існування конкурсів, дуже багато з них є справжніми, де рішення ухвалюється неупереджено. Коли йде мова про такі призначення, дуже часто навіть попри формальний конкурс виграє потрібна людина", – наголосила Щербан. Вона додала, що конкурси обов’язково мають бути, проте важливою є процедура, яка б забезпечувала об’єктивний та неупереджений процес. 

Чи може утримати від корупції висока зарплата?

"Я думаю, що сама по собі зарплата, якою б високою вона не була, може не задовольнити, якщо в людини інші цінності. Це не єдиний фактор, адже потрібні й гарантії незалежності, робота правоохоронних органів, притягнення до відповідальності. Дуже багато факторів є, проте цінності людини відіграють свою роль в першу чергу. Є дуже багато прикладів, коли люди з величезними зарплатами притягуються до відповідальності за реалізацію рішень з порушенням закону", – зазначила Олена Щербан. Вона навела приклад справи НАБУ щодо ексочільникам НАК "Нафтогаз" Андрія Коболєва, в якого була заробітна плата в мільйон гривень на місяць. "Він ще мав право премії в 24 оклади, тобто 24 млн гривень. Але в якийсь момент він вирішив виписати собі премію на 10 млн доларів. І зараз це предмет розслідування".

"Головний виклик – повернути його до України"

"В справі Сенниченка зараз головна проблема в тому, що він перебуває за кордоном. Раніше журналісти помітили його в Монако, зараз є інформація про те, що він перебуває в Іспанії. Це означає, що продовжувати слідство і притягувати його до відповідальності поки що доведеться заочно. Якщо суд в подальшому вирішить, то може бути ініційована його екстрадиція, коли він може бути затриманий за кордоном та повернутий до України. Проте ці процеси потребують часу і це буде головним викликом у цій справі", – пояснила експертка. 

Також, як додала Щербан, на заваді правосуддю може стати й війна, адже з цієї причини країни часто не віддають фігурантів наших справ: "Наприклад, ракетні атаки перешкоджають безпеці цих людей, тому є вже приклади, коли відмовляють в екстрадиції".