Фінанси в РФ — досьє в СБУ. Перевірки від НБУ

Фінанси в РФ — досьє в СБУ. Перевірки від НБУ

З 20 березня набула чинності постанова НБУ, яка зобов'язує всі українські банки перевіряти інформацію щодо фізичних та юридичних осіб, які мають фінансові зв'язки з Росією. Перевірятимуть клієнтів, їхніх партнерів та контрагентів щодо походження та контактів у РФ. Якщо банк виявить зв'язок з Росією, інформацію передають СБУ, де заведуть спеціальне досьє. Деталі слухачам Українського Радіо розповів шеф-редактор інформаційного агентства "Фінансовий клуб" Руслан Чорний.

0:00 0:00
10
1x

Фото: НБУ

Таємні агенти РФ в Україні. В різних населених пунктах і на різних робочих ділянках

РФ цілеспрямовано розставляла своїх таємних агентів у різних населених пунктах, каже Руслан Чорний. Ніхто не задумувався, що аж так глибоко сидять російські агенти у нас в державі. Ми пам'ятаємо історію, коли Служба безпеки України викрила компанії дружини Віктора Медведчука Оксани Марченко, яка фінансувала росгвардію та Міністерство внутрішніх справ Російської Федерації. Таких людей насправді дуже багато. "Вони координували свої дії із російськими спецслужбами і готувалися захоплювати владу в Україні. Ініціатива НБУ якраз і скерована на те, щоби виявити будь-які зв'язки, які можуть говорити про фінансування таких операцій". Перекази коштів між Росією та Україною зараз заборонені, каже Руслан Чорний. Але є певні лазівки через інші різні системи, які не пов'язані напряму між російськими та українськими банками. 

Ті, хто має російське громадянство, перші підпадатимуть під перевірку

Шеф-редактор інформаційного агентства "Фінансовий клуб" переконаний, що звичайним громадянам немає чого боятися такої постанови НБУ. Банк завжди перевіряє повну інформацію тоді, коли клієнт відкриває депозит або рахунок. Тепер, каже Руслан Чорний,  буде відбуватися така ж работа, тільки більш прискіпливо щодо зв'язків із Росією. Якщо у банка виникатимуть сумніви щодо наданої інформації клієнтом, то вона передаватиметься далі до СБУ. "В Україні нині багато людей із російськими паспортами. Навіть якщо ці люди хочуть відмовитися від російського громадянства, Росія таких рішень не ухвалює і вважає цих людей все одно своїми громадянами. Такі люди якраз будуть підпадати під нову постанову Нацбанку і перебуватимуть під прискіпливим наглядом". Якщо виникли сумніви щодо клієнта та його фінансових операцій, тоді банк може попросити клієнта надати додаткову інформацію. "Також можлива перевірка сумнівних операцій щодо компаній та/або акціонерних товариств, які мають реєстрацію саме на території РФ. Якщо західна компанія має там своє представництво, то таких питань не повинно виникати". Компанія повинна перевірятися на зв'язок із російськими чи білоруськими компаніями, каже експерт. 

Воєнний стан в Україні передбачає надання військовим структурам інформації з банку 

Потрібен певний період адаптації до нових умов як банківської системи, так і клієнтів. Банки самі поки не до кінця розуміють принцип перевірок, каже Руслан Чорний. "Кожен банк окремо буде розробляти процедури щодо офшорних компаній, які можуть співпрацювати із РФ. Банки з іноземним капіталом прискіпливо переглядають всі зв'язки і в них ця інформація вже є. Оскільки в Україні воєнний стан, то зараз військова структура може запитати інформацію в банку, і банк зобов'язаний буде її надати". 

Нові люди пропонують нові рішення

Чому такі питання виникли аж на 9 рік війни в Україні та після першого року повномасштабного вторгнення? Бо, Руслан Чорний припускає, в Нацбанку з'явився новий заступник, і це його ініціатива.