Botashe: Внутрішнє задоволення є драйвером, щоб не зупинятися створювати музику

Botashe: Внутрішнє задоволення є драйвером, щоб не зупинятися створювати музику

З часів набуття Україною незалежності Львів є одним із осередків прогресивного українського репу. Згадати хоча б формацію "Ціна ритму" (Довгого пса, Джонні Дивного, Аппекса) чи "Главу 94" під проводом Кашляючого Еда (він же Паліндром) та Гоні. Ще однією помітною тусовкою є «Братське коло», з якої вийшли учасники гурту Botashe – автори минулорічного хіта з актуальним посилом "ПНХ". Про сенс нової пісні "Вирулим", важливість приспіву в поп-музиці та небажання дотримуватись канонів реп-сцени учасники тріо Botashe Білий Бо і Шершень розповіли Ксенії Івась в ефірі шоу "Вікенд нової музики" на Радіо Промінь.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фото: Сергій Галушка, Радіо Промінь

Українців не покидає почуття гумору та позитивне мислення навіть у скрутну хвилину

 

З нами в студії учасники гурту Botashe – Олег Шершень Козачук та Богдан Білий Бо Слодиницький. Сьогодні ми презентуємо ваш перший сингл цього року "Вирулим". Яка його історія створення? 

Шершень: Нам захотілося написати мотивуючий трек. На це нас надихнули люди, звичайні українці, яких не покидає почуття гумору та позитивне мислення навіть у скрутну хвилину. Захотілося ще раз сказати про те, що вони й так знають – ми вирулимо і все буде добре.  

Білий Бо: Ми зустрілись на студії і вирішили зробити щось енергійне й енергетично заряджене. Включили біт і почали просто по слову вкидати – як можна вирулити? З чого можна вирулити? І по рядочку, як по цеглині, збудували приспів. Частіше за все кожна пісня починається з приспіву. 

А чия ідея приспіву була? 

Білий Бо: Це один з небагатьох треків, коли ідею приспіву ми будували разом. 

Просто ви в нашому ефірі колись розповідали, що в основному ідея хуків належить Білому Бо.

Білий Бо: Не цього разу.

Кому присвячуєте пісню? 

Шершень: Насамперед нашим воїнам-захисникам. Ми хочемо подякувати їм цією піснею. Нехай знають, що ми про них пам’ятаємо і намагаємось допомогти, чим можемо. 

З ким ви працювали над кліпом на пісню? 

Шершень: В основному над всіма нашими відео ми працюємо з Бодіним братом Віталіком – це, можна сказати, наш штатний відеограф. Він розвивається так само як розвивається наша група. В нас команда і ми разом зростаємо. 

Фото: Сергій Галушка, Радіо Промінь

 

Від реп-музики ми відрізняємось тим, що у нас мелодійні приспіви. А від поп-музики – речитативом

 

Зараз в Україні спостерігається сплеск нової музики, поява нових гуртів та імен, серед яких чимало реперів. Чим Botashe відрізняється від решти формацій? 

Білий Бо: Перше, що спадає на думку – від популярної музики Botashe відрізняється речитативом. А чим ми відрізняємось від реп-музики – у нас мелодійні приспіви. І це такий коктейль, якого ми притримуємось. Мені здається, він звучить класно. 

Я думала, це основа реп музики – коли є речитатив і приспів, який можна наспівати. 

Шершень: Це, напевно, була початкова концепція нашого гурту. Ми зрозуміли, що ми усі різні. Я швидко й технічно читаю. В Тасі (третій учасник гурту, – прим. ред.) класний R'n'B-ішний тембр голосу, Бодя пише офігенні приспіви. У нас різні голоси. І кайф у тому, що ми такі різні. 

За рік творчості ви назбирали пісень на цілий альбом. Як ви змінилися за цей рік?

Шершень: Напевно, ми почали більш комплексно підходити до всього, що стосується музики. Раніше ми були зосереджені на створенні самої пісні і менше уваги приділяли її просуванню, оформленню, упаковці. Зараз ми намагаємось і вести соцмережі, і робити більш круті кліпи, і спілкуватися з аудиторією. 

Достатньо того, що музика приносить внутрішнє задоволення. Це вже є драйвером, щоб не зупинятися і працювати далі

 

А які ваші амбіції? Саме в Botashe? Бо ви ще працюєте і як окремі творчі одиниці. 

Білий Бо: Це приємно внутрішньо і це надихає, коли ти бачиш, як зростає кількість і якість твого слухача. Є така класна цифра на Spotify – кількість слухачів за місяць. І коли вона збільшується, ти розумієш, що люди це слухають, людям це подобається. І всередині мені достатньо того, що музика приносить мені внутрішнє задоволення. Це вже є драйвером, щоб не зупинятися і працювати далі. 

А над чим ви працюєте зараз і коли новий реліз? 

Білий Бо: Зараз ми працюємо над треком, який вже майже готовий. Він чекає оформлення, зйомку кліпу і релізу. Трек буде називатися "Океан". Це ліричний трек. Я навіть не знаю, що про нього сказати. Ми не обирали для нього тему. 

Шершень: Це в якомусь сенсі метафора. Океан – як слово і як явище один з епічних моментів взагалі. Принаймні, на нашій планеті. В кожного свої асоціації. В кожному є величезна сила. Тому ми намагалися це передати за допомогою різних метафор. 

Я ніколи не бачила в своєму житті океан. Мрію його побачити. А також мрію презентувати вашу пісню "Океан" в нашій студії. Дякую за розмову. 

 

Редакторки текстової версії – Світлана Берестовська і Міла Кравчук

Підписуйтеся на подкаст "Вікенд Нової Музики" на найбільших подкаст-платформах, щоб першими дізнаватися про найяскравіші музичні новинки від українських артистів.