Стегній: Режим "сплячих" проросійських політиків — загроза майбутнього України

Стегній: Режим "сплячих" проросійських політиків — загроза майбутнього України

15-17% виборців голосували на останніх парламентських виборах 2019 року за проросійські партії. І виборці, і їхні представники у владі зараз перебувають в Україні. Ба більше, багато хто з депутатів продовжує працювати як у Верховні Раді, так і на місцевому рівні. Партія регіонів після Євромайдану де-факто припинила своє існування, частина депутатів з цієї партії створила Опозиційний блок. В 2014 році на виборах вони отримали 29 мандатів у Верховній Раді. В листопаді 2018 року відбувається трансформація в "ОПЗЖ". На виборах 2019 року вони отримують вже 44 мандати. Цю партію також було остаточно заборонено 15 вересня 2022 року Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду України. Рішення про заборону функціонування "ОПЗЖ" було прийнято на підставі указу Президента та рішення РНБО. Частина депутатів втекла, частина відмовилася від мандату, а частина таки залишилася. 21 квітня 2022 року, через місяць після заборони "ОПЗЖ" створюється депутатська група "Платформа за життя та мир", куди увійшло 25 колпредставників. Яке майбутнє таких проросійських партій та тих виборців, які за ці партії голосували? Про це слухачам Українського Радіо розповів доктор соціологічних наук Олександр Стегній.

0:00 0:00
10
1x

Фото: сайт ОПЗЖ

Проросійські політики, як "сплячий" вулкан, є небезпечними. Можуть будь-якої миті вибухнути… 

Олександр Стегній переконаний, що "сплячі проросійські політики є великою небезпекою на майбутнє". І ті люди, які підтримували проросійських політиків, теж залишаються в Україні. Нагадує доктор соціологічних наук, що Партію регіонів заборонили свого часу. ОПЗЖ також. Але депутати при цьому залишаються. "Якщо заборонена партія, то ви від мандата цієї партії не можете представляти вищий орган влади. Частина людей, які підтримували ці партії, а це 15-17% виборців, голосували за ці партії. Була частина серед цих людей, які вважали, що самостійна Україна без Росії може втратити в добробуті, в зовнішній політичній діяльності. І що ми разом можемо багато чого досягти". 

Ображені "російські ортодокси" переходять в жорстку опозицію

Зауважує Олександр Стегній, що частина тих людей після 24 лютого 2022 року зрозуміла свою помилку і майже половина з них відійшла. "Але інша частина, так звані "російські ортодокси" вірять і люблять далі (Росію-ред.)", говорять російською і не збираються навіть вчити українську. "Вони переходять в жорську опозицію. Цих людей не переконати. Вони такими і залишаться. Вони ображені. У ортодоксальних росіян лише одна мова: російська. У них виникне новий політичний проєкт, в якому ми побачимо ті ж обличчя, які залишилися. На місцях люди їх добре знають. Це феномен Сальдо: він ніби там, але частина його людей тут. Це і є електорат російської майбутньої партії". 

"Це не свідомий електоральний вибір, а реакція на передвиборчу програму"

Щодо молодих людей, які так активно голосували на виборах за Зеленського, то тут дуже вдало спрацював технологічний проєкт, вважає Олександр Стегній. "Це не був свідомий електоральний вибір, а швидше реакція на подачу самої передвиборчої програми Зеленського". Вважає експерт, що у післявоєнній Україні буде великою проблемою працевлаштування цих молодих людей: надзвичайно важливою буде хороша зарплата, кар'єрний ріст на роботі, а також наявність в державі іноземного капіталу та інвесторів, які будуть дивитися на нашу територію, як на перспективне місце для розбудови, в якій багато чого можна зробити. А це вже будуть корупційні ризики, вважає Олександр Стегній.