До 10% мігрантів у Європі — діячі російських агентурних мереж, — Михайло Притула

До 10% мігрантів у Європі — діячі російських агентурних мереж,  — Михайло Притула

У Польщі ліквідували шпигунську мережу, яка працювала на Росію і мала здійснювати підготовку до диверсійної діяльності в країні. Наразі відомо, що затримали шістьох осіб, а на залізничних коліях та об'єктах національної критичної інфраструктури через діяльність мережі було оголошено тривогу. Однак полковник СБУ у відставці Михайло Притула переконаний, що "це лише верхівка айсберга". В ефірі Українського Радіо він заявив, що Росія також залучає мігрантів до агентурних мереж.

0:00 0:00
10
1x

Фото: Getty Images 

"Якщо є одна агентурна мережа, то обов’язково є інша"

Насправді шпигунів на Заході має бути значно більше — як у Польщі, так і в інших країнах, переконаний Михайло Притула. "Робота російських спецслужб завжди ґрунтувалася на проникнення на територію противника і підготовку до специфічних для спецслужб дій. Насамперед це збір інформації та перевірка інформації. Крім того, у Росії є дві розвідки — Головне управління розвідки правління Міністерства оборони РФ та Служба зовнішньої розвідки. Це організації, які конкурують між собою і мають абсолютно паралельні агентурні мережі. Тобто якщо діяла одна мережа, поруч обов'язково має бути ще одна або навіть дві мережі, які мали ті самі завдання. Такі верхівки айсберга суттєво показують нам ту систему, яка працює у всіх країнах, які нам допомагають", — коментує він.

Полковник СБУ також зауважує, що агентура має різний рівень і напрямки роботи. "Те, що ми бачили у Польщі — це диверсійна група, яка більше притаманна роботі інформаційної агентури. Агентура, яка займається збором інформації, не займається дестабілізацією обстановки у вигляді порушення дипломатичних відносин. Для цього існує більш коштовна, більш серйозна та більш законспірована агентура, яка може не бігати по полях і встановлювати датчики. Це переважно заможні люди, які ведуть світський образ життя і інтегруються в суспільство", — пояснює Притула.

"Росія використовує мігрантів"

Притула вважає, що наші партнери на Заході не дуже обізнані з системи роботу російської розвідки, тому їх спецслужби не мають повної картини роботи російських спецслужб. На думку військового, росіяни обов’язково використали канали міграції, "коли велика кількість біженців йшла з України". "Серед них були вихідці з Криму, Донбасу та інших регіонів, які були завербовані і заслані в міграційних потоках, які йшли на Захід. Виявити їх можуть самі українці, тому що добре навчились відчувати і бачити своїх", — додає він. Притула також наголошує, що агенти також були інтегровані у потік мігрантів з Росії, коли там була оголошена мобілізація. Відтак "у цьому потоці обов'язково мало бути до 10% агентури, адже це система роботи російських спецслужб".

"Країни НАТО отримали дзвіночок про загрози від Росії"

Зважаючи на викриття російської мережі, до Польщі прилетів голова ЦРУ Вільям Бернс і зустрівся з президентом Анджеєм Дудою. На думку Притули, вони обов'язково розглядали, який реальний масштаб діяльності цієї групи, хто міг їм допомагати, яку інформацію вони могли отримати, яку інформацію могли передати, які висновки з цього Росія могла зробити. Тобто відбувається повний аналіз ситуації. Для країн НАТО це дзвіночок про те, що агентурні російські мережі діють в Європі. І це не лише поодинокі випадки, а це системна робота. І очевидно, що росіяни збираються робити якісь не дуже добрі справи у європейських країнах.

Як реагують у Російській Федерації на викриття російських шпигунів?

"Звісно, щодо випадку у Польщі всередині спецслужби буде розслідування, чому і на чому спалились агенти, а також буде інформування інших електронних мереж про посилення своєї конспірації. Крім того, відбудеться посилення агентурної мережі. Вони будуть залучати інших агентів, які поїхали з Росії. Зокрема, на зв’язку з ФСБ були майже всі російські бізнесмени. Тобто одного впіймали, а ще сотня бігає", — зазначає Притула.

Останні новини
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Сергій Данилов: Методи іранського та російського режиму абсолютно тотожні
Сергій Данилов: Методи іранського та російського режиму абсолютно тотожні
Новини по темі
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук
Смоленська трагедія організована Росією — авіаексперт про катастрофу польського президентського літака
Російські окупанти прийшли вбивати українців — Скорик-Шкарівська про трагедію Бучі
"Менш активна торгівля, проте без повного ембарго": Желіховський та Мялик про домовленості України та Польщі
Питання вирішиться протягом кількох тижнів — голова комітету Сейму Польщі Коваль про блокування кордону