Україна сама себе роззброїла перед війною — Ігор Козій

Україна сама себе роззброїла перед війною — Ігор Козій

Україна стала торік третім за обсягом імпортером зброї у світі після Катару та Індії. Це відбулося завдяки допомозі західних партнерів після російського вторгнення, констатує Стокгольмський інститут дослідження проблем миру (SIPRI). До розв'язаної Росією війни Україна імпортувала малу кількість основних видів озброєнь. Водночас на тлі цієї війни різко наростили імпорт зброї держави ЄС. Як зазначив в ефірі Українського Радіо експерт з військових питань Інституту євроатлантичного співробітництва Ігор Козій, європейські країни не хочуть повторити долю України, яка "сама себе роззброїла".

0:00 0:00
10
1x

На фото: "Єврофайтер Тайфун" — багатоцільовий винищувач четвертого покоління. Розроблений та випускається міжнародною компанією "Eurofighter GmbH". Автор фото: Adrian Pingstone ("Arpingstone"), commons.wikimedia.org

"Постало питання, що їм також треба захищатися"

"Ми свого часу були найкращими експортерами, розпродаючи свою власну зброю", – констатував Ігор Козій. "Дякуючи попереднім верховним головнокомандувачам, які ухвалювали відповідні програми та рішення. Як результат — Україна на початок агресії опинилася в тому стані, що достатньої кількості зброї просто немає. І ми повинні були звертатися до держав-членів НАТО. Відповідно, якщо ми пригадаємо перші партії озброєння, які пішли в Україну, то це була радянська зброя. Тобто держави НАТО почали експортувати все те, що могло на той короткий період нам знадобитися. Танки у більшості своїй були Т-72, боєприпаси до артилерійських систем 152 мм, 120 мм тощо.

Ігор Козій, фото uatv.ua

Після цього, коли наші партнери почали здавати свої застарілі озброєння, включаючи танки "Леопард-1", постало питання, що їм також треба захищатися. І що вони не хочуть повторити такої долі, в якій опинилась Україна, коли сама себе роззброїла. Європейські країни почали більше купувати і виробляти зброї — якісно нової й технологічної. Тобто прийшла нова зброя, побудована на нових фізичних принципах і технологіях. Сьогодні у Європі повним темпом відбувається модернізація застарілого озброєння. Це є ключовим моментом. Віддаючи своє наявне озброєння, вони пробують виробляти нове. Згадаймо пропозицію німецького танкового концерну, який запропонував Україні побудувати новітній танковий завод для випуску абсолютно нової машини, яка потім могла б відіграти дуже позитивну роль", – нагадує Ігор Козій.

На фото: танк "Леопард-1", commons.wikimedia.org

Ф-35, "Єврофайтер Тайфун", дрони, космічні безпілотники…

На думку військового експерта, сьогодні модернізація відбувається за всіма напрямками. "Літак Ф-35 потребує більшої кількості та поширення, як і "Єврофайтер Тайфун". Тобто фактично держави-члени НАТО повністю взяли курс на модернізацію та виготовлення нового озброєння. Посилилися дослідження за такими напрямками, як створення високоенергетичної зброї, маю на увазі — лазерної. Наприклад, ідея з безпілотними платформами розвивалась 5-10 років, а зараз ми вже чітко можемо сказати, що безпілотники домінують скрізь. Сьогодні вже стоїть питання про космічні безпілотні платформи. Наступним кроком буде розташування високоенергетичного озброєння на космічному угрупованні. Мета проста — знищення ракет стратегічного призначення на відповідних траєкторіях. Усе це вкупі оживило сьогодні ринок зброї, виходячи саме з того, що Російська Федерація розпочала агресію", — підсумував Ігор Козій.