У квітні-на початку травня: експерт Коваленко про можливий контрнаступ ЗСУ

У квітні-на початку травня: експерт Коваленко про можливий контрнаступ ЗСУ

Контрнаступ ЗСУ проти російських окупантів може початися у квітні – на початку травня нинішнього року. Це зазначив Українському Радіо військовий експерт, координатор групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко. А наразі армія РФ прагне захопити найбільше територій України, щоб потім зосередитися на "глухій" обороні, зауважив експерт. Людський резерв мобілізованих, хоч і неякісний, росіяни мають. Але з технікою для кожного підрозділу великі проблеми – "прірва", констатує Коваленко. Також саме у квітні – на початку травня в окупантів ще гіршою буде ситуація з боєприпасами, особливо для артилерії. Тоді "середньостатистична кількість пострілів російської армії може сягнути десяти тисяч на добу та навіть менше", – каже експерт.

Фото: Фейсбук-сторінка Генштабу ЗСУ

"Морально-психологічний тиск на російських окупантів"

“Якщо ми кажемо загалом про контрнаступ ЗСУ, то зараз це більше нагадує морально-психологічний тиск саме на російських окупантів, щоб змусити їх пришвидшувати свої дії. А коли ти їх прискорюєш, а в них ще й недосконала тактика, то вони роблять набагато більше помилок. А кожна помилка – це величезні втрати. Я так розумію, саме така мета на сьогодні цих анонсів”, – зазначив Олександр Коваленко. 

Що в Бахмуті?

“Ситуація в Бахмуті складна, проте там ніколи не було легко. Російські окупанти вже дев’ятий місяць намагаються захопити це маленьке місто. Якщо це їхній великий наступ, то фактично він нівельований саме цим маленьким містом і ресурс, який вони витрачають, міг би бути використаний на будь-якому іншому напрямку, де вони мали б зовсім інший успіх”, – розповів експерт. Коваленко додав, що на сьогодні росіяни намагаються зробити неможливе, розпорошуючи свої сили на кілька напрямів: “Після того, як зайшли в межі міста зі сходу, де приватний сектор, та намагалися вийти на лівий берег річки Бахмутки та закріпитися там на своїх позиціях, вони, мабуть, побачили якесь віконце можливостей та розпочали одночасно рух у північному напрямку до Сіверська. Хоча робити це нераціонально і нелогічно, але вони це роблять. І це в якомусь сенсі допомагає нам утримувати ефективніше Бахмут, тому що росіяни розподіляють свої ресурси по різних напрямках. І з того, що я бачу, оборона Бахмута залишається не лише на тактичному, оперативному рівні, а й стає – стратегічного рівня”. 

“Росіяни прагнуть захопити найбільше територій перед контрнаступом ЗСУ”

“Росіяни в першу чергу на сьогодні намагаються захопити якомога більше територій перед початком контрнаступу ЗСУ, щоб піти на цих територіях в “глуху” оборону. В них серйозні проблеми з матеріально–технічним забезпеченням підрозділів. На жаль, вони можуть компенсувати людський ресурс досить швидко, проте ця компенсація неякісна. Це не професійні військові, недостатньо підготовлені, але кількісно вони можуть це робити. Інше питання – це сили та засоби техніки”, – пояснив експерт. Він зазначив, що військово–промисловий комплекс РФ зараз переведено фактично на формат не виробництва, а відновлення та ремонту: “Йдеться про зняття з консервації старої техніки та її обслуговування, ремонт і відправлення в зону бойових дій. Це красномовно говорить й про якість цієї техніки”. “Проте якщо говорити про забезпечення технікою кожного підрозділу, то в РФ тут масштабна прірва, тому що техніка в першу чергу йде на бахмутський напрямок, а інші страждають від недоукомплектації, особливо це відчуває південь. Найгірша ситуація в російських окупаційних військ на лівобережній Херсонщині та в Запорізькій області. Тому вони, наприклад, на південному плацдармі підготовку до контрнаступу ЗСУ здійснюють за рахунок будування фортифікаційних споруд. Як якісний же елемент, їхні підрозділи не готові навіть до оборони”, – розповів Олександр Коваленко. “Також важливим аспектом є пропорційне забезпечення боєкомплектом усіх підрозділів, особливо артилерійських. Ситуація з артилерією в росіян не еволюціонує, а деградує”. 

Фото: Фейсбук-сторінка Олександра Коваленка

Де саме може відбутися контрнаступ ЗСУ?

Досить імовірно, що це станеться в Запорізькій області, адже там росіяни накопичують ресурс, який в них досить великий кількісно, але не якісно. Тому якщо говорити про заяву Михайла Подоляка (ЗСУ можуть почати контрнаступ проти армії РФ вже протягом двох місяців. Для цього Україна має отримати більше зброї. Про це заявив радник голови Офісу Президента України Михайло Подоляк італійській газеті La Stampa в інтерв'ю, оприлюдненому 10 березня цього року  – ред.), то йдеться про квітень-початок травня, коли в російських окупантів ще гірша буде ситуація з утриманням необхідної кількості боєприпасів, особливо для артилерії. Це саме той період, коли середньостатистична кількість пострілів російської армії може сягнути десяти тисяч на добу та навіть менше. А при таких умовах вони не зможуть тримати оборону”, – пояснив експерт. 

Водночас, наголосив Коваленко, Генштаб ЗСУ володіє значно глибшою інформацією щодо кожної локації фронту: “Тому вони можуть планувати контрнаступ по зовсім інших напрямах, про які ми навіть не здогадується. Може бути і такий сюрприз”.