Протягом цього місяця із Бахмута евакуювали 318 дітей — Верещук

Протягом цього місяця із Бахмута евакуювали 318 дітей — Верещук

Менш, ніж за місяць – з 11 лютого до 9 березня нинішнього року – із Бахмута і навколишніх територій на Донбасі евакуювали 812 осіб: 494 дорослих і 318 дітей. Самостійно протягом даного часу, коли інтенсивність бойових дій тут сягнула кульмінації, евакуювалися 1416 осіб. Про це повідомила в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо віцепрем'єр-міністерка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук. У Бахмуті залишаються менше 4 000 мирних мешканців, серед них щонайменше 38 дітей.

0:00 0:00
10
1x

Фото: Генштаб ЗСУ 

Евакуація дітей із міста Бахмута і навколишніх територій на Донбасі, де вже кілька місяців точаться запеклі бойові дії, не припинялася і відбувалася задовго до ухвалення кілька днів тому урядом постанови про "обов'язкову евакуацію в примусовий спосіб" дітей з їхніми батьками із зони воєнних дій. У цьому запевнила сьогодні, 11 березня в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо віцепрем'єр-міністерка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.  

"Вони (евакуаційні дії – ред.) тривали. Ми не оголошували про це. Ми зрозуміли, що ворог використає це і буде обстрілювати наші евакуаційні групи, наші бронекапсули. Ми це робили (евакуацію – ред.) Бо інтенсивність і щільність боїв говорила про те, що треба негайно евакуйовувати всіх, не тільки дітей, а й дорослих. Ми це поставили в пріоритет. Мені щодня надходить звіти, я їх зараз із собою взяла (у студію – ред.) До прикладу: з 11 лютого поточного року станом на 9 березня нам вдалося евакуювати 812 осіб: 494 дорослих і 318 дітей. Ми говоримо про Бахмутську громаду, Часів Яр та інші населені пункти. 1416 осіб самостійно евакуювалися. Ми говоримо про те, що евакуація тривала і триває", – наголосила Ірина Верещук.

До розв'язаної Росією війни у Бахмуті мешкали понад 70 тисяч людей, із них 12 тисяч – діти. Станом на 7 березня цього року в місті залишаються менше 4 000 цивільних, серед них щонайменше 38 дітей.

У постанові українського Кабміну від 7 березня нинішнього року, яка набула чинності 10 березня, йдеться: "з метою захисту дітей, які перебувають у зоні воєнних дій і збройних конфліктів, в умовах воєнного стану обласні військові адміністрації за погодженням з органами військового командування на відповідній території та Координаційним штабом з питань проведення обов'язкової евакуації населення в умовах воєнного стану можуть прийняти рішення про проведення обов'язкової евакуації в примусовий спосіб дітей з їх батьками, особами, які їх замінюють, або іншими законними представниками з окремого населеного пункту в місцевості, де ведуться бойові дії".

Ця постанова уряду не передбачає відбирання дітей у батьків, заявила Українському Радіо Ірина Верещук. Це – не фізичне примушування, підкреслила віцепрем'єр-міністерка. Водночас юридично така процедура передбачає, що принаймні один із батьків не має права відмовитися від евакуації та повинен супроводжувати дитину під час її вивезення із зоні воєнних дій.

"Російська пропаганда намагалася спотворити інформацію про обов'язкову евакуацію дітей в Україні, розповідаючи про те, що нібито дітей силоміць розділятимуть. У нормах постанови написано, що евакуація відбуватиметься тільки у супроводі із дорослим. Жодного насильства не буде застосовано. Навіть і без цієї постанови останні місяці, ви бачите, цифри говорять самі за себе (цифри евакуації дітей із зони воєнних дій – ред). Ми мусимо мати інструментарій: Нацполіція, ДСНС, евакуаційні групи, які їдуть туди. І там на місці розмовляють із місцевим населенням. Психологи кажуть, що діти та їхні батьки перебувають в інформаційному вакуумі. І така щільність обстрілів психологічно на них дуже впливає. Вони не усвідомлюють чітко загрозу. Наші завдання їх переконати, що виїхати треба. І виїхати треба негайно", – зауважила віцепрем'єр-міністерка.

Ірина Верещук додала, що на сьогодні фактично лише місто Бахмут підпадає під критерії примусової евакуації дітей.