Централізована економіка та безмежна влада Сі Цзіньпіна: яке майбутнє чекає на Китай?

Централізована економіка та безмежна влада Сі Цзіньпіна: яке майбутнє чекає на Китай?

Нинішній голова Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпін став першим в її історії очільником, якого було обрано на третій п’ятирічний термін. Беззмінний лідер Піднебесної цілком змінив Комуністичну партію, зробивши себе її основою, проте не може подолати демографічну кризу та економічний спад. Якою в подальшому буде політика Китаю щодо світу Українському радіо розповідала магістр зовнішньої політики Наталія Бутирська.

0:00 0:00
10
1x

Фото: BBC

"Політбюро на боці лідера"

"Сі Цзіньпін об’єднав в своїх руках три головних посади — очільника партії, держави та армії. Нинішньою посадою президента країни він повністю закріпив владу в своїх руках, тому, порівнюючи початок його кар’єри, коли було голосування, де люди утримувалися й не голосували, зараз його підтримали одноголосно. 

Авторитет і влада Сі Цзіньпіна зросла: за цей час він поміняв конституцію країни та традицію, яка склалась таким чином, що очільник держави обирався на два терміни в парі із прем’єр-міністром. В 2018 році саме з його ініціативи і під його тиском відбулися зміни основного закону, відповідно до яких він обирається безстроково. І це дещо міняє традицію Китаю, яка склалася", — розповіла Наталія Бутирська. Тому нинішня ситуація, коли китайський очільник сконцентрував владу, поміняла й загальну будову політики Піднебесної. 

Бутирська пояснила, що раніше діяло політбюро, яке складалося з семи чоловік, що представляли різні фракції та напрями партійного впливу. Члени політбюро вважалися недоторканими: "Не випадково членів було саме сім, адже це означало, що хтось міг голосувати проти і таким чином досягався баланс. На сьогодні ж Сі Цзіньпін вже має в цьому політбюро людей, лояльних до себе". "Під час минулого з’їзду партії, який відбувся восени, коли Сі Цзіньпіня обрали генеральним секретарем Комуністичної партії, це був перший крок до переобрання і до повної влади. Тоді ці ніші зайняли люди, які дуже близькі до нього".

"Окрім того, Сі Цзіньпін протягом років влади постарався всіляко забрати зі свого шляху опозицію та людей, які тим чи іншим чином могли прийти до влади на його посаду в майбутньому", — додала експертка.

 

Економічна та демографічна кризи: уроки Піднебесної

"Очільник Китаю зіткнувся із сповільненням економіки і воно відбувається поступово вже декілька років. Відтак всередині країни відбувається низка процесів: з одного боку, вони спрямовані на те, щоб впоратися із нинішньою ситуацією. Вона виникла не лише через те, що в Китаї через політику однієї людини демографічна криза. Ці процеси, так само як і рецесія світової економіки, пов’язані і з пандемією, зокрема й всередині Китаю. Це негативно відбилося і на темпах розвитку, і на загальній ситуації", — пояснила Наталія Бутирська.

Окрім того, як додала експертка, Китай довгий час підтримував бульбашку, пов’язану з нерухомістю. На сьогодні є багато проблем з несплатою за нерухомість, незакінчених об’єктів: "Плюс зараз Китай перебуває в найгіршому, мабуть, за останні роки стані відносин зі США, а економіки цих країн дуже пов’язані. Китай довгий час добре розвивався за рахунок інтеграції в світові фінансові системи й багато почерпнув від глобалізації і зараз США намагаються йти на роз’єднання. Зменшується інвестування в китайську економіку, відбуваються погіршення технологічного характеру. Тому Сі Цзіньпін працює над тим, щоб переформатувати економіку й більше покладатися на внутрішній ринок. Хоча швидко стимулювати цей ринок не вдається, тому всередині держави придумуються різні стимули, яким чином можна допомагати й субсидіювати ті чи інші галузі".

"Проте є багато ознак, що економіка Китаю стає більш централізованою і економічні процеси більше контролюються, ніж це було раніше. Це поганий знак для Китаю", — підсумувала Наталія Бутирська.