Місія МВФ — уже не екстрена допомога

Місія МВФ — уже не екстрена допомога

Розпочала роботу місія МВФ із метою обговорення з представниками української влади потенційної програми, яку підтримає фонд. Про це інформує уряд України. Від сьогодні, 8 березня у Варшаві, а також в онлайн-режимі тривають дискусії за участю глави місії Гевіна Грея і представників Міністерства фінансів України, Національного банку та інших українських чиновників. Яких результатів чекати від цієї місії та як українські банки пережили рік війни – розповів Українському Радіо голова Асоціації українських банків Андрій Дубас.

0:00 0:00
10
1x

Фото: НБУ

"Український героїзм довів, що з нами варто мати справу"

Оскільки в Україні триває повномасштабна війна, розв'язана Росією, то допомога за 2022 рік з точки зору фінансів була екстреною, констатує Андрій Дубас. "Коли Україна показала свій героїзм, то весь світ зрозумів, що з нами варто мати справу і допомагати нам. 2023 рік є вже зовсім іншою історією, ніж березень 2022 року. Ми сьогодні говоримо про більш зважену і послідовну майбутню політику. Чому ця програма важлива для нас? Тому що фінансова підтримка України в тому числі вже залежатиме від перемовин і співпраці із МВФ. Зараз уже не такий екстрений час, який був у 2022 році". Андрій Дубас каже, що визначені пункти, які увійшли до попереднього меморандуму щодо співпраці. "Але я думаю, що під час місії ці пункти можуть переглядатися. Україна може відстоювати свою точку зору в цій ситуації". 

Скорочення, скасування пільгового періоду для підприємців, дохідність по ОВДП до рівня ринкової 

"Мова йде про кілька пунктів:

1. Робота щодо витрат на забезпечення оплати праці державним службовцям або службовцям, які забезпечені за рахунок державного бюджету. Має відбуватися скорочення. Стоїть попередня цифра мінус 27%. Держава має взяти на себе зобов'язання зменшити витрати щодо заробітної платі, які йдуть із державного бюджету на 27%.

2. Перегляд пільгового періоду щодо системи фізичних осіб підприємців (до війни підприємці сплачували до 5% податку, під час воєнного стану цей податок визначений у розмірі 2%). Йдеться про те, щоби скасувати ці пільги.

3. Банківська діяльність і робота Міністерства фінансів. Є облігації внутрішньої державної позики, і одним із пунктів стоїть питання приведення дохідності по ОВДП (Облігації внутрішніх державних позик) до рівня ринкових".

На фото: Андрій Дубас (ліворуч), ФБ-сторінка

Зовнішній борг

Зовнішній борг зростає і його доведеться віддавати, каже Андрій Дубас. "І це кредит. Ми говоримо про суму у 15 мільярдів доларів. Перед новим роком в Україні постійно йшла мова про суму, необхідну для нашої держави. Вона запланована в державному бюджеті на 2023 рік. А це до 30 мільярдів доларів. Зовнішні партнери не можуть підтримувати військові витрати (бо це розцінюється, як участь у воєнних діях та може використовуватися російською пропагандою)". Андрій Дубас нагадує, що бюджет було сформовано з двох частин:

1. 50% становлять витрати на забезпечення держави: пенсії, стипендії, зовнішній борг, зарплати, що забезпечуються з боку наших іноземних партнерів за рахунок підтримки.

2. 50% є військовим бюджетом, де ми повинні наповнити його самостійно. "Тоді йшла мова про 38 мільярдів доларів. Якщо ми сьогодні говоримо про кредит у 15 мільярдів доларів, то це скоріше не про суму, яка допоможе нам перемогти війну. Це скоріше про індикатор для міжнародних партнерів (якщо буде підписана ця угода на максимально вигідних умовах для України). І це дозволить Україні не лише із військовою допомогою перемагати, а і щоб ми, як громадяни, мали можливість пройти цей шлях економічно нормально". 

Банкам — оцінка "11"

Якщо говорити про дефіцит бюджету, то, зауважує Андрій Дубас, тут важко щось коментувати. "Мені важко спрогнозувати, що було б в Україні, якщо б ми не отримували фінансової допомоги. Військову поки беремо за дужки, бо вона визначається на полі бою. Але щодо внутрішнього процесу: а це і курс гривні, і виконання державою пенсійних зобов'язань, інших соціальних виплат, і виплат зовнішніх боргів, то тут мені важко оцінити, що було б без міжнародної підтримки. Якщо сьогодні говорити про джерела покриття дефіциту бюджету, це буде поступове відновлення економіки, але із великою участю міжнародних партнерів. 

Щодо підсумків роботи банківської системи за минулий рік, то я б поставив оцінку "11". Є зауваження. Це дуже високий бал", – підсумував голова Асоціації українських банків.

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
На ціни в Україні блокування польського кордону радикально не вплинуло — Непран
Одна гривня з приватизації дає 4 гривні інвестицій — голова Фонду держмайна
У березні Україна отримала 9 млрд доларів зовнішнього фінансування — Підласа
"Тепер це політичне рішення" ― експерт про те, навіщо ми переводимо годинники
"Збитки на сотні мільярдів доларів" — Фурман про те, які галузі найбільше постраждали від війни