Ставити крапку в наданні Україні зброї швейцарського виробництва не варто — Жовква

Ставити крапку в наданні Україні зброї швейцарського виробництва не варто — Жовква

Верхня палата парламенту Швейцарії — Рада кантонів — відхилила одну з пропозицій дозволити реекспорт зброї в Україну. Деякі члени Ради кантонів вбачають у наданні дозволу загрозу нейтралітету Швейцарії. Однак питання реекспорту швейцарської зброї не знято з порядку денного нижньої палати парламенту Швейцарії — Національної ради. Очікується, що завтра (8 березня) вона обговорить можливість надання відповідного дозволу. Як зазначив в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо заступник керівника Офісу Президента України, дипломатичний радник Президента Ігор Жовква, раніше Швейцарія дозволила реекспорт свого обладнання для гуманітарної сфери. Тому ставити крапку в питанні надання Україні озброєння швейцарського виробництва не варто.

0:00 0:00
10
1x

На фото: MOWAG Piranha — сімейство колісних броньованих машин виробництва швейцарської компанії Mowag/автор фото: Габріель Рюде, Швейцарія-commons.wikimedia.org

На минулому тижні відбулась відеозустріч президента України з Президентом Швейцарії Аленом Берсе, наголосив Ігор Жовква. "Дуже хороша, предметна, обнадійлива розмова. Обговорювали, зокрема, й обмеження на реекспорт, які існують у Швейцарії щодо її озброєння та військового обладнання. Вони закріплені на законодавчому рівні, тому це можна змінити лише одним чином — змінивши відповідне законодавство. Робота ця триває, поки що поставлю три крапки, не хочу допомагати країні-агресору. Але навіть за чинним законодавством Швейцарія дозволила реекспорт свого обладнання для гуманітарної сфери, наприклад, на розмінування. Президент Швейцарії справді має певні обмеження у своїх компетенціях, але їхній парламент працює", — зауважив Ігор Жовква.

На фото: Президент Швейцарії Ален Берсе, admin.ch/commons.wikimedia.org

2 березня цього року Президент Володимир Зеленський мав першу розмову з новообраним Президентом Швейцарії Аленом Берсе. Як повідомив Зеленський, "Провів першу розмову з новим Президентом Швейцарії Аленом Берсе. Подякував за пакет підтримки на 114 мільйонів швейцарських франків. Обговорили спільні проекти, в яких зацікавлені обидві країни, також приділили час практичним питанням щодо реалізації "формули миру".

Минулого місяця уряд Швейцарії звернувся до парламенту цієї держави з пропозицією схвалити скерування 140 мільйонів франків додаткової гуманітарної допомоги Україні та Молдові. 114 мільйонів франків із даної суми призначені саме для України.