"Термометр для психіки": стартап українських науковців

"Термометр для психіки": стартап українських науковців

Українські науковці розробили стартап, який допомагає визначити ступінь психічного напруження. Вони назвали його "термометром для психіки". Як працює цей стартап? Якими є стрес-реакції під час війни? Як можна аналізувати психологічний стан онлайн? Як розпізнати перші ознаки депресії? Як думки впливають на організм? Про це в ефірі Радіо Культура розповіли співзасновники платформи Anima Сергій Данилов та Роман Гавриш.

0:00 0:00
10
1x

Фото: pexels.com

"Термометр для психіки"

Роман Гавриш: Загальна ідея платформи Anima в тому, щоб дати людині більш комплексне нерозуміння свого психічного стану. Ми поєднуємо дві перспективи: суб'єктивну — через психологічні опитувальники, прийняті у всьому світі й через біомаркер уваги — міряємо, як людина дивиться на різні типи емоційних стимулів. Ми показуємо зображення і залежно від того, як людина дивиться на них, фіксуємо, як налаштована зараз у людини увага. Це біомаркер, за яким можна показати рівень напруження психіки. Відтак це двосторонній погляд на вашу психіку. Дуже часто навіть сам цей фактор комплексного погляду має терапевтичну дію, коли людина може зрозуміти, що з нею відбувається: чи треба їй терміново звертатися до терапевта, чи ні? Тому ми назвали це "термометром для психіки".


Фото: ua.anima.help

Стрес-реакції

Сергій Данилов: Ми всі дуже непогано сприймаємо емоційний стан інших людей і дуже добре розуміємо, що є насправді загрозою. Коли ми чуємо звук тривоги, ми відчуваємо загрозу. Вона збільшує нашу біологічну реакцію — у нас зростає частота серцевих скорочень, хоча свідомо ми на це не звертаємо увагу. Але це той механізм, який призводить до того, що у всіх нас, хто опинився у такій ситуації, поступово зростають тривожні очікування. Зв’язок між нашим організмом і нашими думками двосторонній: наші думки можуть змінювати налаштування організму, а організм може змінювати думки. Тому цей зв'язок треба вміти контролювати.

Як відбувається аналіз психологічного стану

Роман Гавриш: Усе відбувається на ресурсі Anima. Активуючи вебкамеру ноутбука або стаціонарного комп’ютера (на мобільних пристроях це буде доступно пізніше), ви можете піти переглядати сети зображень, а ми в цей час фіксуємо рух ока і куди ви скеровуєте свою увагу. По цьому ми рахуємо в мілісекундах, як це відбувається, складаємо математичну картину, куди ви дивилися — на більш тривожні чи позивні зображення, уникали їх чи пильно придивлялися, чи переводили ви погляд, скільки часу ви це робили тощо. На основі цього ми складаємо картину вашого об’єктивного стану психіки. Потім ми ставимо психологічно запитання з класичних психологічних опитувальників. Далі ми завантажуємо для вас результати, в яких ви бачите три показники:

  • як ви себе суб’єктивно оцінюєте
  • як ми оцінюємо вас із точки зору налаштування психіки біологічно
  • скільки ще таких людей, як ви, у відсотках відносно загальної сукупності населення.

 

Крім того, надаються рекомендації, щоб ви змогли зрозуміти, що вам зараз доцільно робити залежно від вашого стану?


Фото: ua.anima.help

"Мозок звертає увагу лише на сумне", або як починається депресія

Сергій Данилов: Депресія — це складна петля, в якій увага є одним з ключових елементів. Коли ти зустрічаєшся зі складними ситуаціями, ти починаєш вихоплювати з навколишнього світу тільки сумні та неприємні події. А коли твій мозок звертає увагу тільки на сумне і не бачить нічого іншого, ми починаємо запам'ятовувати тільки негативні події. Тому у нас спочатку є викривлення уваги, потім негативне викривлення пам'яті, а потім — викривлення розуміння. Тоді у людини з'являється вірування, що світ сумний, в ньому багато негативу, він не прогнозований. І ти не знаєш, як в такій ситуації жити. І коли людина вже декілька разів пробігла по цьому колу, з нею дуже важко розмовляти. Тому для нашої розробки дуже важливо розірвати цю петлю на самому початку і сказати, що людина звертає увагу лише на негативні моменти, а тому це може призвести до проблеми.

"Наші думки мають значення"

Сергій Данилов: Якщо ви думаєте, що все погано, що ви хвилюєтесь, що будуть невдачі, що ви якийсь не такий і гірший за інших — це румінація. Однак якщо в якийсь момент вам скажуть, що у вас усе насправді нормально налаштовано і це просто ваші думки, то людина починає думати, що все собі навигадувала. Люди сприймають біологічні знання як більш важливі. Але коли ти вже перенавчив свій мозок бачити світ через негативні окуляри, то змінити це насправді важко. І у цьому випадку людині потрібна психотерапевтична допомога, а іноді — навіть антидепресанти.

Бойовий стрес

Сергій Данилов: Стрес — дуже універсальна акція. Але відмінність бойового стресу від всіх інших дуже висока, бо рівень загрози принципово відрізняється. Людям важче відновлюватися після таких станів. Гострий стрес часто може переходити хронічний стрес, зокрема коли людина знаходиться в окопах. Відтак наш інструмент може допомогти зрозуміти, зокрема командирам, стан людини у війську, чи можна її відправляти на передову і зрозуміти, як вона там буде поводитись. Відтак це дозволяє ефективно виконувати бойові завдання.

Роман Гавриш: Ми працюємо з військовими психологами та госпіталем "Лісова поляна". Головний відгук зараз тому, що Аnima допомагає лікарям правильно зрозуміти план лікування, бо вони відчувають, що пацієнти або клієнти часто з ними не до кінця відверті. Тож вони хочуть краще визначити план лікування. У випадку госпіталів є два таких типи особливих викривлень, які ми ідентифікуємо:

  • коли хтось применшує свій стан, щоб швидше знову повернутися на передову
  • або, навпаки, бояться повернутися, хоча у них все добре, а тому перебільшують свій стан.

 

"На нас чекає пандемія"

Сергій Данилов: Люди — це зв’язана між собою мережа. Стан здоров’я визначається станом зв’язків. Відтак якщо в найближчому колі людини є людина, в якої є депресивний розлад, то є ймовірність того, що він буде у людини з найближчого оточення, зростає на 93%. І навіть у друзів друзів ймовірність появи депресивного розладу — 40%. Якщо подивитись на зв’язність українців, то виявляється, що депресивний стан, який є у якогось відсотку людей, може поширюватися як пандемія. Емоції заразні.