"Бавовна" у Маріуполі: ЗСУ мають засоби, далекобійніші за HIMARS — експерт

"Бавовна" у Маріуполі: ЗСУ мають засоби, далекобійніші за HIMARS — експерт

Починаючи з 22 лютого цього року в тимчасово окупованому Маріуполі розквітла "бавовна" — після серії вибухів загарбники в паніці вивозили боєприпаси зі складів. Але вивезти вдалося не все. Як повідомляв радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко, горів склад росіян у районі аеропорту, лунали вибухи на території Маріупольського меткомбінату імені Ілліча, а також на території 18-го причалу порту. Напрямок Маріуполя вже не є для ЗСУ "абсолютно недосяжним", заявила речниця ОК "Південь" Наталія Гуменюк. Як припустив в ефірі Українського Радіо волонтер та військовий експерт Павло Нарожний, судячи з відкритих джерел, ЗСУ вже мають засоби, далекобійніші за надані американцями HIMARS. Також експерт оцінив потенціал Росії посилити нинішній повзучий наступ на Донбасі. 200 тисяч мобілізованих, яких агресор поки що не задіяв в Україні, бережуть для оборони, а не для якогось величезного контрнаступу. "Це легка піхота без достатньої кількості танків", — констатував Павло Нарожний.

0:00 0:00
10
1x

На фото: наслідки вибухів. Телеграм Петра Андрющенка

"ЗСУ вже 14 разів влучно обстріляли окупований Маріуполь"

У тимчасово окупованому Маріуполі з 22 лютого цього року пролунало щонайменше 14 вибухів. Мова йде про ювелірні влучання в склад боєприпасів та склади пального, зазначив Павло Нарожний. "Я не є офіційною особою і аналізую винятково дані з відкритих джерел. Але я вважаю, що для цього могли використати нові боєприпаси, отримані ЗСУ. Які саме — сказати важко. Їхня дальність уже більша, ніж у боєприпасів HIMARS, наданих Україні Сполученими Штатами. Можливо, вже доїхали GLSDB або інший боєприпас із дальністю 500 км, про який говорив прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак. Однак я думаю, що такими боєприпасами все ж стріляли б не по Маріуполю, а по Криму", — сказав експерт.

"Потрібно знищити постачання зброї через Маріуполь"

Російські загарбники перебувають в експедиції, тобто розташовані вони на окупованій території, пояснює Павло Нарожний. А зброя їм доставляється з глибокого тилу, зокрема з Уралу. Вона їде через Крим залізницею до Джанкоя, де перезавантажується, адже весь перешийок під контролем українських HIMARS. Далі її транспортують через автомобільний міст до Генічеська, звідти вона перевозиться вантажівками. Другий шлях логістики — морський порт Бердянська. Третій, який є найбільшим і найважливішим, — залізниця, яка йде через Маріуполь до Мелітополя, а далі до інших міст. Крім того, з Маріуполя також постачають зброю до угруповання, яке зараз воює біля Бахмута на Донбасі. Тому для знекровлення угруповання російських загарбників у Херсонській області дуже важливо відрізати ділянку Маріуполь-Мелітополь. І саме це зараз відбувається. Крім того, у містечку Кадіївка, 50 км від Бахмута, далекобійна артилерія ЗСУ підірвала напередодні величезний склад боєприпасів ворога. "Усі ці події дуже важливі для знекровлення ворога, який атакує під Бахмутом. Навесні ми збираємося вбивати клин на Півдні України в угруповання ворога між двома частинами — між Херсонською, Запорізькою та Донецькою областями".


На фото: реактивна артсистема HIMARS, pentagon.mil

Росія ще не задіяла 200 тисяч мобілізованих, але це "легка піхота без достатньої кількості танків"

У росіян сил для наступу на декількох ділянках просто не існує, наголошує Нарожний. "На території України є угруповання 200 тисяч окупантів. Більшість з них утримує територію, а решта атакує на двох-трьох ділянках, зокрема це Донецький напрямок (Бахмут і Кремінна) і відносно невеликі атаки на Півдні України. На всіх інших напрямках — це глуха оборона росіян", — каже він. На території Росії також є 150-200 тисяч вояків ресурсу, які в Україну не зайшли. "Це люди, які були мобілізовані з вересня місяця і дотепер. Вони однозначно пройшли мінімальний вишкіл у російських навчальних центрах. Але це легка піхота", – уточнює Нарожний. Небезпеку для України вони становлять. Однак експерт переконаний, що ЗСУ витримають і цю чергову навалу, якщо вона станеться. "Танки у них є, але їхньої кількості недостатньо. Наразі все виглядає так, що ці 200 тисяч, які зараз перебувають на території Росії, бережуть для оборони, а не для якогось величезного контрнаступу. Бо для контрнаступу вони б формували ударні угруповання з технікою, які були б зосереджені на ділянці під Донецьком чи Мелітополем, аби кулаком вдарити на якомусь напрямку. Наразі такого формування немає", — резюмує Нарожний.