Понад 10 мільйонів пенсіонерів в Україні отримають більше, а зростання мінімальної зарплати не буде — Гетманцев

Понад 10 мільйонів пенсіонерів в Україні отримають більше, а зростання мінімальної зарплати не буде — Гетманцев

Індексація пенсій в Україні розширюється — з 1 березня вона вперше стосуватиметься найменших пенсій. Понад 10 мільйонів українських пенсіонерів із такими виплатами отримають майже на 20% більше, інформує Мінсоцполітики. Як зазначив в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, член фракції партії "Слуга народу" Данило Гетманцев, "таких карколомних підвищень пенсій, як у мирні часи, не буде. Але пенсії приведуть у відповідність до купівельної спроможності гривні". Водночас Гетманцев зауважив, що на зростання мінімальної заробітної плати українцям розраховувати не варто.

0:00 0:00
10
1x

Фото: Суспільне 

На 20% більше

За законом, індексація пенсій в Україні повинна здійснюватися в березні нинішнього року. Відтак пенсії будуть підвищені на 20% з урахуванням інфляції минулого року та з урахуванням зростання середньої заробітної плати, — пояснив Данило Гетманцев. "Однак цього року не зростатиме мінімальна заробітна плата. Останній раз вона зросла в жовтні минулого року — до 6700 грн. Це стосується і прожиткового мінімуму. Таких карколомних підвищень пенсій, як у мирні часи, не буде. Але, безперечно, пенсії приведуть у відповідність до купівельної спроможності гривні", — зазначив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

У кого саме зростуть пенсії?

Це стосуватиметься практично всіх пенсіонерів, наголосив Данило Гетманцев. Понад 10 мільйонів пенсіонерів отримають індексацію за цією системою. І це не залежить від того, чи працює пенсіонер. "Щодо військових пенсіонерів, індексація пенсій яких прив'язана до грошового утримання військовослужбовців. Оскільки воно зросло, то відповідно зросли й військові пенсії", — додав нардеп.


На фото: Данило Гетманцев, ФБ-сторінка

Де братимуть гроші для індексації?

Голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики повідомив, що цього року виплата пенсій коштуватиме державі 700 мільярдів. "Це достатньо великі гроші. Але ми маємо достатньо стабільне фінансування від наших партнерів. Нещодавно була заява "Великої сімки" про забезпечення нам фінансування у 2023 році у розмірі 39 млрд доларів. Крім того, нам дуже допомагають Сполучені Штати Америки шляхом надання грантових грошей, а також Єврокомісія надає 18 мільярдів євро", — резюмував Данило Гетманцев.

Як повідомило Міністерство соціальної політики України, з 1 березня цього року будуть індексовані пенсії для:

  • 5,2 млн "цивільних" пенсіонерів, яким пенсію призначено за законом до 2020 року; для них підвищення пенсії буде здійснюватись через індексацію на 19,7% показника середньої заробітної плати, з якої обчислюється пенсія. 
  • 4,2 млн осіб, у яких зростуть пенсії у звʼязку зі збільшенням на 19,7% фіксованого розміру мінімальних пенсійних виплат. Зокрема: мінімальні пенсії, розмір яких вже містить в собі державну доплату до гарантованого державою мінімального розміру. Вперше буде проіндексовано такий гарантований державою мінімальний розмір пенсії. Для таких пенсій зростання становитиме від 420 до 520 грн (порівняно з розмірами пенсій, встановленими на 1 березня 2022 року). 
  • пів мільойна пенсіонерів силових відомств, для яких весь розмір пенсії буде індексовано на 19,7%.
  • 94,5 тис осіб, які отримують пенсію по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, внаслідок Чорнобильської катастрофи.