До 30 мільярдів гривень податків недоотримала торік Україна від грального бізнесу — Гетманцев

До 30 мільярдів гривень податків недоотримала торік Україна від грального бізнесу — Гетманцев

Щонайменше 25–30 мільярдів гривень податків недоотримала торік Україна від грального бізнесу. Про це повідомив сьогодні, 28 лютого в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, член фракції партії "Слуга народу" Данило Гетманцев за підсумкам засідання Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради. Держава торік отримала від грального бізнесу (плата за ліцензії, податки) 1,9 мільярда гривень — трошки більше 1% від усього обсягу операцій такого бізнесу в Україні, констатував Гетманцев. Переважна більшість організаторів азартних ігор зухвало ухилялися торік від сплати податків, вважає він. Ухиляння здійснювали за участю 9-ти банків. За даними Гетманцева, деякі з організаторів азартних ігор в Україні досі працюють також у Росії та Білорусі.

0:00 0:00
10
1x

Фото: УНІАН

"Майже всі організатори азартних ігор в онлайні ухилилися від сплати податків"

Результати достатньо сумні, навіть подекуди вони шокують, зазначає Данило Гетманцев. Загалом торік обсяг операцій грального бізнесу оцінюється Національним банком у 180 мільярдів гривень. З цієї суми держава отримала 1,9 мільярда гривень — трошки більше 1%. Таким чином тільки за 2022 рік держава недоотримала щонайменше 25–30 мільярдів гривень податків — податок із виграшів, військовий збір, податок на прибуток та інші податки. З огляду на це Бюро економічної безпеки ще у вересні порушило кримінальну справу, і зараз вже є перші підсумки розслідування. Тож організатори азартних (насамперед ігор онлайн) ухилялися від оподаткування за допомогою співробітників банківських установ. Загалом у цих махінаціях брали участь дев’ять банківських установ, зазначає голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики. Сама ця операція здійснювалася кількома способами. Фактично вони в процесинговому центрі банку, тобто шляхом незаконної зміни призначення платежу, робили так, що гроші не потрапляли на рахунок організатора азартних ігор. Відтак у нього не виникав об'єкт оподаткування. Тому майже всі організатори азартних ігор в онлайні ухилилися від сплати податків на значні суми.

Такі діяння кваліфікуються за статтями 212 та 209 Кримінального кодексу України — "ухилення від оподаткування" та "легалізація доходів, здобутих злочинним шляхом". Розслідування триває. Я переконаний, що ми змусимо їх сплатити гроші, які вони не сплатили. Я думаю, що ми, з одного боку, значно поповнимо бюджет, з іншого боку — змусимо їх або працювати в правовому полі, або взагалі не працювати.

"До чотирьох банків Нацбанк застосував великі штрафи"

Національний банк уже зрозумів, що треба посилити контроль за діяльністю банківських установ, констатує Данило Гетманцев. Бо без участі зазначених банків було б неможливо організувати настільки масштабну схему ухилення від оподаткування певними представниками грального бізнесу. "Уявіть собі — ви представляєте компанію, яка щось виготовляє, реалізує, але ви домовилися з банком таким чином, що вся ваша виручка від того, що ви продаєте, не йде на ваш рахунок, а віддається вам або кешем, або на якісь інші рахунки переказується, минаючи ваш рахунок. Таким чином Податкова взагалі не бачить вашу виручку. І нема навіть до чого застосовувати ставку — немає об'єкту оподаткування. Для якого бізнесу це можливо?! Ні для якого. А тут — ціла індустрія в Україні", — впевнений голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

За словами Гетманцева, вже до чотирьох банківських установ за порушення правил фінансового моніторингу Національний банк застосував достатньо великі штрафи, які обраховуються десятками мільйонів гривень — 45 млн є штраф і 60 млн гривень. Крім того, треба змусити доплатити гроші, які були вкрадені в армії, або винні мають сісти, наголошує Гетманцев.  Він переконаний, що необхідно посилити фінансовий моніторинг за операціями з боку Національного банку, аби вони були неможливими у майбутньому.


На фото: Данило Гетманцев, ФБ-сторінка

"Навіть ці 2% не хотіли сплачувати — відчуйте зухвалість!"

Майже протягом року гральний бізнес працював в Україні за спрощеною системою оподаткування, сплачуючи тільки 2% від обігу. І всупереч цьому втілювалися схеми ухилення від сплати податків. "Відчуйте зухвалість!" — каже Данило Гетманцев. І пояснює свій висновок: ці 2% від обігу вже скасовані Верховною Радою (Президент Володимир Зеленський на початку лютого цього року підписав закон щодо заборони перебування грального бізнесу на спрощеній системі оподаткування — ред.), сама по собі спрощена система оподаткування для грального бізнесу — це нонсенс. "Але вони навіть ці 2% не хотіли сплачувати, розумієте? Ти працюєш у державі, яка воює, маєш ліцензію від цієї держави, отримуєш від неї дохід. Яке ти маєш право навіть думати про те, щоб ухилятися від оподаткування? Та ще й такого невисокого, як 2% від обігу", — обурюється Гетманцев.

"Деякі з організаторів азартних ігор в Україні досі працюють також у Росії та Білорусі"

Одним із варіантів впливу держави на організаторів азартних ігор — ухилянтів від податків — є позбавлення ліцензії. "Організатори відкривали також "дзеркальні сайти", що прямо заборонено законом. І через них вони приймали ставки", — розповів голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики. Більше того, деякі з організаторів азартних ігор досі працюють у Російській Федерації та Білорусі, стверджує Данило Гетманцев. "Це люди з невисокими моральними засадами, скажімо так", — резюмував він.