"Путін нікого не залякав" ― експерт про призупинення участі Росії у договорі СНО-3

"Путін нікого не залякав" ― експерт про призупинення участі Росії у договорі СНО-3

Президент РФ Володимир Путін підписав закон щодо призупинення участі РФ у Договорі про скорочення стратегічних наступальних озброєнь. Про це повідомила сьогодні, 28 лютого CNN. Заява Путіна про призупинення участі Росії в угоді СНО-3 стала однією із найрезонансніших геополітичних подій року. Договір про стратегічні наступальні озброєння (СНО-3) Росія та США підписали 2010 року на десятиліття. За умовами угоди, кожна сторона може мати не більше 1550 готових до використання ядерних зарядів, не більше 700 розгорнутих міжконтинентальних балістичних ракет, балістичних ракет підводних човнів та стратегічних бомбардувальників-ракетоносців. Два роки тому Путін продовжив виконання Росією СНО-З до лютого 2026 року. Проте 21 лютого нинішнього року під час послання до Федеральних зборів РФ він заявив, що Росія призупиняє участь у договорі та відмовляється від виконання СНО-З у частині допуску інспекцій НАТО на ядерні оборонні об’єкти. Чим це загрожує світу? Яку відповідь на заяву кремлівського диктатора мають США? В ефірі Українського Радіо на ці запитання відповів експерт Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак.

0:00 0:00
10
1x

На фото: "Тополь-М", російський ракетний комплекс стратегічного призначення з міжконтинентальною балістичною ракетою, автор фото: Віталій В. Кузьмін, commons.wikimedia.org


"США не бачать жодних ознак, що щось відбувається"

"Це серія договорів, які подовжують процес так званої "розрядки", перші ознаки якої були в роки холодної війни у 1970-ті між Сполученими Штатами і Радянським Союзом. Спочатку підписували так звані договори обмеження стратегічних озброєнь, а у 80-ті роки розпочалися переговори про скорочення озброєнь, ― пояснив Олексій Їжак. ― Тепер росіяни ухвалили закон, де прописали три пункти, що вони призупиняють свою участь в угоді. Але там не написано, що означає "призупиняють". США не бачать жодних ознак, що щось відбувається. Поки що це заява Путіна. Всі зазначені в угоді ліміти були виконані ще років п’ять тому. І зараз відбувається контроль тих лімітів за допомогою системи інспекції та інформаційних повідомлень. Їх багато, це важливо, це створює режим прозорості у сфері ядерних озброєнь. І коли Путін учергове щось там проголошує, дуже важливо, що США це бачать і знають, що нічого не відбувається. Судячи з того, що сказав Путін зараз, єдине, що може трапитися ― це зменшення прозорості. Тобто росіяни, крім недопущення інспекцій, можуть обмежити надання інформації та скоротити обмін даними щодо статусу ядерних сил. Це погано, але поки що немає повідомлень, що це насправді відбувається". 

На фото: Олексій Їжак, ФБ-сторінка 

"Помста Байдену за візит до Києва"

Раніше США і Росія здійснювали по 18 перевірок з кожної сторони протягом року, уточнює Олексій Їжак. "Уже пів року росіяни не допускали перевірок, бо намагалися за допомогою цих інспекцій пробити санкційні обмеження ― надсилали до США тих чиновників і військових, які були під санкціями. Але Сполучені Штати не допускали їх, Росія у відповідь також не допускала, і пів року це не працює. Крім цієї системи інспекцій, є ще система повідомлень про статус ядерних сил. Тобто "човен вийшов із порту, прийшов у порт, кришка шахти відкрита або закрита" ― таких повідомлень сотні на рік. Це справді важливий інструмент обміну інформацією: де, що і в якому стані перебуває? Він ніби працював, і це головне, куди хоче вдарити Путін. Тому що адміністрація Трампа не хотіла договір подовжувати, бо вважала, що він виконаний, немає чого контролювати і треба новий договір укладати. Із Китаєм, а не з Росією.

На фото: 45-й президент США Дональд Трамп, AP Photo/José Luis Villegas

Адміністрація ж Байдена подовжила договір на 5 років саме з причини інспекцій та інформаційних повідомлень, вони вважали її корисною для забезпечення стабільності. І от зараз Путін ― як помсту, що Байден приїхав до Києва ― заявив, що може позбавити цей договір тієї цінності, заради якої Байден своїм першим указом на посаді президента його подовжив. Інших наслідків, гадаю, не буде", ― прогнозує експерт.

"Лавров почав почухуватися на словах Путіна"

Путін нікого не залякав, тому що всі знають, що кількісні показники і можливості ядерних сил не залежать від договору, впевнений Олексій Їжак. "Договір укладають під наявні можливості. У Росії немає ані економічних, ані технологічних можливостей вийти за ліміти цього договору. Тому йдеться лише про інформаційну складову. Путін пішов на такий відчайдушний крок створювати політичний галас навколо того, з чим не можна взагалі жартувати, через те, що більше нічого не залишилось. Жодні інші розмови про брудну бомбу, підрив Каховської дамби, біолабораторії вже не спрацювали, і в диктатора залишається не так багато інструментів. Ця "помста" вочевидь не планувалася, це було заявлено наприкінці послання. І в залі було помітно, як Сергій Лавров почав почухуватися на цих словах, бо для нього це було щось несподіване, незрозуміле і нервове", ― звернув увагу Олексій Їжак. 

На фото: Володимир Путін виступає перед Федеральними зборами РФ, 21 лютого 2023 року, РБК

"У Росії постійний дефіцит носіїв ядерної зброї"

"Якщо говорити про ядерні боєприпаси, то ніхто не знає, в якому вони стані", – констатує Олексій Їжак. "Не можна виключати, що в поганому, бо російська програма підтримки якості значно гірша за американську, випробувань ядерної зброї давно не було. Інша проблема ― це носії. Після розпаду СРСР і виходу України з корпорації створення ядерної зброї Росія має постійний дефіцит носіїв. За експертними оцінками, у неї носіїв менше за 700. Тому, навіть якщо РФ має готові боєголовки, їх немає куди ставити. Отже, неможливо, щоб Росія могла реально вийти за ліміти в рамках договору ― 700 розгорнутих носіїв і 1500 боєголовок на цих носіях. За ці ліміти Росія вийти не може", ― резюмував експерт.