Великий російський наступ в Україні здувся ― експерт Гетьман

Великий російський наступ в Україні здувся ― експерт Гетьман

Активно анонсований пропагандою РФ і деякими західними ЗМІ "Великий російський наступ" проти України у 2023 році здувся. Це констатував в ефірі Українського Радіо військовий експерт Олексій Гетьман. Так, триває повільне просування окупантів на Бахмутському напрямку Донбасу, і становище там для ЗСУ дуже складне. Але загалом великих ресурсів у агресора не залишилося ― росіяни зосередили по всій лінії фронту 97% своєї боєздатної армії. У війні проти України вони задіяли на сьогодні близько 350 тисяч вояків, зазначив Олексій Гетьман. А заяви російських пропагандистів на кшталт Соловйова, що, мовляв, "друга армія" світу здатна ще мобілізувати мільйони "багнетів", є лякалкою для українців і західних союзників України. Непідготовлені, незабезпечені, немотивовані люди зі зброєю ― це не військова одиниця, а якась банда, зауважив експерт.

0:00 0:00
10
1x

На фото: знищена машина російських окупантів, planeta.press

Росія задіяла по всій лінії фронту вже 97% свого наявного угруповання

На думку Олексія Гетьмана, словосполучення "великий наступ" у росіян вже "згасло". "Росіяни зосередили по всій лінії фронту 97% своєї боєздатної армії. Тобто майже вся російська армія намагається воювати на нашій лінії фронту, великих ресурсів у них вже не залишилось ― і в живій силі, і у важкій техніці. Зараз там перебуває близько 350 тисяч росіян, які намагаються просунутись завдяки використанню живої сили без великої підтримки техніки. На деяких ділянках їм вдається просуватися, наприклад, на південь від Бахмута, десь на 10 км за тривалий час. Зараз вони на 5 км південніше від Часового Яру, тобто намагаються оточити наше угруповання у Бахмуті. Але поки що ця дорога, якою постачається все необхідне для захисників Бахмута, під нашим контролем, хоча дорога обстрілюється", ― зазначив експерт.

На фото: Олексій Гетьман, ФБ-сторінка

"Мільйони російських мобілізованих ― лякалка Соловйова"

Це велика помилка, коли ми починаємо вірити в таку пропаганду, наголошує Олексій Гетьман, маючи на увазі заяви російських пропагандистів на кшталт Соловйова, що, мовляв, російська армія здатна ще мобілізувати мільйони "багнетів". "Щоб мобілізувати таку кількість людей, треба, щоб були підготовлені підрозділи, в які ці люди можуть бути залучені. Тобто ― щоб люди зі зброєю стали належним військовим підрозділом, має бути певна кількість служб, які забезпечують життєдіяльність цього підрозділу. Це стройова служба, продовольча служба, речова служба, служба озброєння, медична служба, фінансова служба ― все, що має забезпечувати життєдіяльність та боєздатність підрозділу. Просто люди зі зброєю, поділені на певні угрупування, це не військовий підрозділ, а якась банда, яка не дуже розуміє, що їй робити. У них немає відповідного обмундирування, забезпечення. Пропагандист Соловйов сказав, що взагалі мобілізувати можна у РФ 20 млн. Але ж це не буде військовим підрозділом, це не відповідає дійсності. Це лякалки для нас із вами, для наших західних партнерів і щоб переконати населення "ерефії", що російська армія здатна на якісь потужні дії", ― підкреслив експерт.

На фото: Володимир Путін вручив нагороду Володимирові Соловйову, kremlin.ru

"Готуємося до нашого контрнаступу"

ЗСУ готуються до контрнаступу, сказав Олексій Гетьман. Якщо подивитися на мапу, то можна побачити: поки є зв’язок Криму з РФ суходолом, уздовж узбережжя Азовського моря, то вони мають можливості постачати все, що треба для війни ― у Криму і на лівому березі Дніпра. Звісно, вони укріплять Маріуполь та Бердянськ, зараз віджимають там квартири у людей, щоб було де розташуватися. Отже, нам треба перерізати це постачання, це цілком зрозуміла тактика. Ми маємо вийти до узбережжя Азовського моря, тоді Крим буде з’єднаний з материковою Росією винятково через Керченський міст. І тоді можна вважати, що кримське угруповання перебуває в умовно оперативному оточенні, тож нам буде простіше звільняти територію. Ми готуємо вісім штурмових бригад під прапорами МВС, це Нацгварія, Нацполіція та Прикордонна служба. Багато людей вже зголосилося воювати, зараз проходять підготовку. Тому цілком можливо, що навесні, коли вже накопичено певну кількість озброєння від партнерів, ми зможемо зробити потужне угруповання, здатне вийти на Азовське море і далі гнати ворога до кордонів", ― зазначив військовий аналітик.

"Гвардія наступу", фото: storm.mvs.gov.ua 

"Потрібна демілітаризована зона на 200-300 км вглиб Росії"

Олексій Гетьман не погоджується з тезою, що повною перемогою України буде повернення всіх окупованих Росією земель, вихід на міжнародно визнані кордони 1991 року. "Це буде лише часткова перемога, адже вони зможуть надалі обстрілювати принаймні прикордонні території ракетами С-300, С-400, навіть з артилерії, якщо ми зупинимось прямо на кордоні. Нам треба створити демілітаризовану зону, про що згадував і пан Буданов (очільник ГУР ― ред.). Росіяни планували зробити таку зону 40-100 км вглиб України, а нам треба зробити її вглиб Росії, тобто за рахунок російських територій. І не на 40 км, а на 200-300 км. Думаю, туди треба заводити миротворчі підрозділи, "блакитні шоломи", і там тримати оборону, поки в Росії не відбудуться певні рухи, які почнуть змінювати РФ зсередини. Бо поки ця імперія залишається в такому вигляді ― чи буде Путін у Кремлі, чи хтось інший ― імперські амбіції залишаються. І нам після війни, після перемоги потрібно з нашими партнерами, з усім цивілізованим світом дуже багато працювати, щоб Росія стала такою державою, яка б у найближчі 100 років навіть думки не мала напасти на нашу або якусь іншу країну. Я тут повністю підтримую думку нашого міністра оборони Олексія Резнікова", ― підсумував Олексій Гетьман.

Останні новини
Не лише чинному міністру пред’явлені ці обвинувачення — Щербан про підозру Сольському
Не лише чинному міністру пред’явлені ці обвинувачення — Щербан про підозру Сольському
"Спілкуватися наживо — хороша навичка". Ерінчак про Вечори Радіо Культура у книгарні "Сенс"
"Спілкуватися наживо — хороша навичка". Ерінчак про Вечори Радіо Культура у книгарні "Сенс"
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
Віталій Черноіваненко: Головний сенс свята Песах — боротися за свою свободу
Віталій Черноіваненко: Головний сенс свята Песах — боротися за свою свободу
"Бєда" олігарха Шора та електоральне болото. Герасимчук про ставку Москви у Молдові
"Бєда" олігарха Шора та електоральне болото. Герасимчук про ставку Москви у Молдові
Новини по темі
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
Половину загиблих воїнів можна було врятувати своєчасним переливанням крові — Медведєв
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Крим стає островом" – Жирохов про удари по авіабазі в Джанкої