Байден vs Путін: обидві промови на користь України — експертка Осмоловська

Байден vs Путін: обидві промови на користь України — експертка Осмоловська

В один день президенти США та Росії виступили з промовами. Джо Байден у Варшаві наголосив, що очолювана диктатором Росія ніколи не переможе Україну і підтримка Києва з боку Заходу не похитнеться, а НАТО не буде розділеним. Натомість Володимир Путін під час послання до Федеральних зборів знову заявив про загрозу Росії з боку Заходу", про "утиски жителів Донбасу" і про те, що РФ нібито не розв'язала війну, а зупиняє її. Також господар Кремля повідомив про призупинення участі у договорі про стратегічні наступальні озброєння. Завдяки саме такому виступу Путіна Україна може отримати більше західної зброї, констатувала в ефірі Українського Радіо Юлія Осмоловська, директорка київського офісу аналітичного центру Global Security.

0:00 0:00
10
1x

   Президенти США і Польщі Джо Байден і Анджей Дуда зустрілися у Варшаві, Фото: Твіттер Канцелярії президента Польщі

"Вибудовується велика антипутінська коаліція"

Юлія Осмоловська передусім звертає увагу на контекст, в якому Джо Байден виступав у Польщі. Виступ нагадав їй переможну виборчу промову президента, який має залишитися на цій посаді у Сполучених Штатах Америки. "Музичне оформлення породжує ці асоціації з переможністю, очікуванням майбутньої перемоги. І фактично Байден вийшов на трибуну як переможець. Його виступ був адресований саме світовій аудиторії, партнерам США, союзникам по формату "Рамштайн" (зустрічі координаційної групи держав-союзниць України стосовно подальших поставок зброї та військової техніки — ред.), це не лише 30 держав-членів НАТО, це загалом 54 країни світу. Тобто фактично вибудовується велика антипутінська коаліція", — констатувала експертка. Байден фактично сигналізував світу: єдність Заходу витримала випробування на міцність, яке принесла розв'язана Росією війна проти України. І перемога України означитиме перемогу Заходу. 

А практичний результат промови Байдена у Польщі? 

Практичний результат таких виступів неможливо зразу оцінити, бо чимало того, що США вирішили здійснити стосовно військової допомоги Україні, залишається поза публічною площиною, зазначає Юлія Осмоловська. Вона нагадує слова президента України Володимира Зеленського, що результати візиту Джо Байдена до Києва "ви побачите на полі бою". І Польща, яка стала найважливішим логістичним вузлом підтримки України під час цієї війни, в такому контексті відіграє стратегічну роль. "За підсумками візиту президента США до Польщі я виділила б стратегічний трикутник "Сполучені Штати — Польща — Україна". Саме така вісь формуватиме структуру протистояння по східному флангу НАТО проти агресивної Росії", — каже експертка. 

Виступ Путіна — фон виступу Байдена

В один день із промовою Байдена в Польщі президент Росії Володимир Путін майже 2 години читав у Москві своє послання Федеральним зборам РФ. Дехто із західних аналітиків напередодні цих обох виступів прогнозував своєрідну полемічну дуель Байдена і Путіна. Зі свого боку, Юлія Осмоловська не очікувала від президента держави-агресора нових меседжів. "Протягом останнього часу не відбулося нічого, що дозволило б Путіну прозвітувати про якісь свої здобутки і перемоги. За моїми спостереженнями, ще з листопада минулого року і західне суспільство, і українське вже ставилося до промов Путіна як до традиційного фону. Бо нічого нового з приводу розв'язаної ним же війни Путін не каже і немає приводів сказати. Ніяких новин, як триватиме його військова авантюра (його так звана "СВО"), які можливі ініціативи він здатен запропонувати — цього всього немає і не варто цього очікувати", — вважає експертка. 

Завдяки такому виступу Путіна Україна може отримати більше західної зброї 

Єдине, що прозвучало у Путіна нового, напряму з війною не пов'язаного, – Росія призупиняє участь у договорі про стратегічні наступальні озброєння. Це — чергова спроба полякати Захід "ядерною загрозою", — констатує Юлія Осмоловська. Це черговий блеф Кремля і він може мати дуже добрі наслідки для України, каже експертка. На її думку, внаслідок путінського блефу для України зростають шанси отримати, наприклад, американські ракети дальнього радіусу дії та винищувачі. "Ми багато полемізуємо, чому західні союзники України вагаються з наданням максимальної військової допомоги. Нібито вони не хочуть руйнувати Росію до кінця, руйнувати її військові потужності, щоб вона не змогла відновити свою військову промисловість протягом, наприклад, десяти років. Але якщо Росія виходить із договору про стратегічні наступальні озброєння, тоді вона залишається безконтрольною щодо вироблення і застосування таких озброєнь. І як тоді реагує Захід? Якщо він не може це контролювати, то слід робити все, щоб РФ не мала достатнього потенціалу накопичувати арсенал наступальної зброї. А що для цього потрібно? От Україна зараз уже фактично нищить російську армію, російську військову спроможність. Тому це тільки простимулює наших західних партнерів надати нам більше зброї, якої ми просимо. Маються на увазі в тому числі ракети дальнього радіусу дії, винищувачі, щоб Україна могла завершити цю війну воєнною поразкою Росії. От і все. Тому Путін вчасно заявив про призупинення участі Росії у договорі про стратегічні наступальні озброєння", — підсумувала Юлія Осмоловська.