Випадків, коли мобілізованих "тягнуть у буси і везуть у ТЦК", насправді мало, але вони є — юрист

Випадків, коли мобілізованих "тягнуть у буси і везуть у ТЦК", насправді мало, але вони є — юрист

Більшість випадків юридичного оскарження мобілізації в Україні — близько 75% таких фактів — припала на перші місяці розв'язаної Росією війни. Це зазначив в ефірі Українського Радіо адвокат Денис Головін. Він прокоментував дані преси, що мобілізований з Тернополя загинув через місяць після отримання повістки. Преса посилається на інформацію волонтерів, за якою повістку тернополянину нібито вручили 16 січня, а 11 лютого його відправили на фронт. За цими даними, 16 лютого мобілізований загинув у бою. Мер Тернополя Сергій Надал пообіцяв звернутися до відповідних органів, щоб вони провели перевірку наведеної інформації. За словами Дениса Головіна, випадків, коли "людей тягнуть у буси і везуть у ТЦК" насправді мало, але вони є. Влада реагує на такі випадки і вживає заходів, щоб запобігти їм у майбутньому, вважає юрист.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Ілюстративне фото 

"Ми маємо запобігти цьому в майбутньому"

"На жаль, проблема мобілізації розпочалась із перших днів повномасштабного вторгнення, — вважає Денис Головін. — Тому що не було зрозуміло, як швидко провести цей процес. І саме в перші місяці траплялися дуже кричущі випадки порушень. Але, як показує практика, такі випадки стаються і зараз. У згаданій ситуації це відбулося фактично протягом тижня, тож зрозуміло, що жодну підготовку пройти було неможливо. Людину, яка не проходила строкову службу, без будь-якої підготовки відправили одразу в зону бойових дій. Ми маємо запобігти цьому в майбутньому".

Чи настануть наслідки для того, хто так мобілізував?

"Поки йде досудове розслідування, важко щось коментувати. Але особа, яка за своїми обов’язками відправила людину на передову, має понести покарання. Питання в тому, що треба встановити цю особу — хто безпосередньо віддавав наказ, займався документацією, вивчав особові справи? Тут має бути проведена документальна робота слідчих і правоохоронної системи".

Законодавство стосовно мобілізації "погано прописане"

"Усе законодавство стосовно мобілізації, на жаль, недосконале. Воно погано прописане і регулюється внутрішніми інструкціями, декотрі з яких мають гриф "з обмеженим доступом". Через це маємо неоднакові застосування у різних регіонах. Якщо немає єдиного правозастосування законодавства, то й трапляються такі випадки. Наприклад, законом чітко не встановлено строк, протягом якого особа має проходити навчання. З початком війни це було один місяць і три місяці. Але в усіх різна підготовка — хтось стояв у резерві, хтось проходив військову службу, хтось має певні навички військової кафедри тощо. Немає правових актів, які б усе це регламентували, причому вони дуже часто змінюються посадовими наказами, тому маємо проблему. Зокрема з цим хлопцем".

Чим відрізняється повістка для мобілізації від повістки для уточнення облікових даних у військкоматі?

"Повістка про мобілізацію називається ще мобілізаційним розпорядженням. Вона вручається тоді, коли особа стоїть на військовому обліку, пройшла медкомісію, і людину відправляють до навчальної частини або до військової частини. А повістка про уточнення облікових даних лише запрошує особу з’явитися до військкомату для поновлення даних. Особа ще як мінімум має пройти медкомісію. У повістці зазначено мету — для чого її видають".

Як діяти, якщо повістку вручають особі, заброньованій від мобілізації?

"Якщо особа не підлягає або звільнена від мобілізації, у неї є відповідні документи. Це може бути довідка, запис у військовому квитку, документ від роботодавця. Особа має носити при собі ці документи, для того щоб не займати час працівників ТЦК (територіального центру комплектації — ред.)"

Працівникам ТЦК почали видавати бодікамери. Чи будуть вони ефективними?

"Бодікамери сприятимуть тому, що працівники ТЦК будуть поводитися в рамках закону, а також особи бачитимуть, що їхні дії фіксуються, а отже, не будуть зловживати своїми правами. Вважаю, що такий засіб контролю буде дієвим. Бачимо з практики Нацполіції, як це працює".

Непорозуміння з врученням повісток негативно впливають на клімат у суспільстві

"Ситуація, коли бувають випадки незаконного вручення повісток, звісно, негативно впливає на розуміння та правосвідомість громадян. На жаль, у нас недостатній рівень правової культури, небагато людей знають, що під час воєнного стану вони самі повинні з’явитися до ТЦК. Тому нам просто слід напрацювати цю практику, показати, як вона діє, створити нормальний реєстр військовозобов’язаних, наповнити його. Тому що реєстр створений, але поки що не наповнений і не працює належним чином. Коли буде відпрацьована нормативно-правова база та її застосування на практиці, не буде цих прикрих випадків, коли людей тягнуть у буси і везуть у ТЦК. Таких випадків мало, але вони є. І це негативно впливає на суспільну думку".

Насамкінець Денис Головін підсумував: "Маємо вже багато випадків, коли незаконну мобілізацію оскаржують. Більшість із них — десь 75% — траплялися саме в перші місяці від початку великого російського вторгнення. З кожним місяцем таких випадків дедалі менше, що свідчить про те, що мобілізаційні заходи проводяться більш законно, лояльно і цивілізовано. Влада реагує на ці випадки і вживає заходів, щоб запобігти їм у майбутньому".