Військовий реквієм і чеська "Радість": у Празі відбудеться концерт на підтримку України

Військовий реквієм і чеська "Радість": у Празі відбудеться концерт на підтримку України

Чеський філармонійний оркестр, хор "Радість", Київський симфонічний оркестр, солісти з Німеччини, Нідерландів і Данії дадуть 21 лютого у приміщенні Празької філармонії концерт на підтримку України. Буде виконано військовий реквієм Бенджаміна Бріттена. Концерт приурочено до роковин розв'язаної Росією війни. Докладніше про це розповів Українському Радіо генеральний директор Чеської філармонії Давід Маречек.

На фото: Празька філармонія, commons.wikimedia.org

Як виникла ідея концерту та яка його мета?

"Ідея такого концерту з’явилася рік тому. Минулої весни хор празької філармонії виступив на концерті, присвяченому Україні, оскільки один із наших співаків-учасників є українцем. Той концерт відбувся на початку повномасштабної російської агресії. Цього року ми запланували концерт на 21 лютого, майже роковини російського вторгнення. З цією ідеєю виступив наш хормейстер, Лукаш Василек. Він запропонував присвятити Україні концерт гідного рівня, тобто виконати військовий реквієм Бенджаміна Бріттена, одну з найпотужніших антивоєнних композицій".

Як обиралися колективи і солісти?

"Почнемо з базового колективу — хору. Це Празький філармонійний хор. Він брав участь у концерті минулого року і виступить на концерті цьогоріч. Ми також відібрали три різні оркестри. Це так звана Празька філармонія, невеликий колектив, який часто акомпанує філармонійному хору. Також Чеський філармонійний оркестр, це національний колектив. Нам дуже хотілося, щоб з нами попрацювали і музиканти з України. Ми дізналися, що Київський симфонічний оркестр зараз базується у Німеччині, тому запросили їх приєднатися до Празької філармонії та сформувати великий оркестр. Загалом виступатимуть два хори — Празький філармонійний та дитячий хор, яким акомпануватимуть три згадані оркестри. І звісно, виступатимуть солісти-співаки з Німеччини, Нідерландів і Данії можливо".

Дитячий хор "Радість" — це український чи чеський колектив?

"Це чеський хор. Тому що ми шукали колектив, який вже виконував військовий реквієм Бріттена, адже це досить складна композиція. Нам потрібен був досить злагоджений чеський хор, ним і стала чеська "Радість".

Чи планує відвідати концерт прем’єр-міністр Петр Фіала?

"Концерт відбуватиметься під патронатом прем’єр-міністра Петра Фіали та міністра культури Чеської республіки пана Мартіна Бакса, який точно відвідає концерт. Пан Петр Фіала також хоче прийти, він казав мені про це особисто. Проте його графік надзвичайно щільний, тож поки що невідомо, буде прем’єр чи ні. Знаємо також, що прийдуть багато провідних чеських політиків, бо вони вважають цей концерт однією з найважливіших культурних подій на підтримку України".

На яку реакцію публіки розраховують організатори концерту?

"Можу точно сказати, що реакція буде надзвичайною. Чеська публіка дуже підтримує Україну. Ми досить добре пам’ятаємо 1968 рік, коли росіяни вторглися до Чеської республіки. Тому люди дуже підтримують Україну і вірять, що ви повинні перемогти у цій битві. Кожен, хто буде присутній в залі та почує таку потужну композицію, як військовий реквієм Бенджаміна Бріттена, отримає незабутнє надзвичайне враження. Вільних місць у залі не буде. Ми сподіваємося, що зможемо передати цю енергію Україні".