"Більшого наступу Росії найближчим часом не буде" – пресофіцер Назаренко

"Більшого наступу Росії найближчим часом не буде" – пресофіцер Назаренко

Новий наступ російських окупантів в Україні вже триває. Це констатував в ефірі Українського радіо пресофіцер 68 окремої єгерської бригади ім. Олекси Довбуша Сухопутних військ ЗСУ Євген Назаренко. Він підтверджує слова міністра оборони Великої Британії Бена Воллеса, що очікуваний "великий" наступ Росії просувається "метрами, а не кілометрами". За оцінкою Назаренка, більшого просування окупантів найближчим часом очікувати не варто. Ситуація на фронті для ЗСУ складна, але є стабільною – пресофіцер розповів про бої за міста Вугледар та Бахмут. І хоча армія потребує новобранців, це мають бути мотивовані люди, наголосив Назаренко. Він засудив ставлення до війська, яке досі виявляється у декого в Україні. Штрафбат на кшталт СРСР ЗСУ не потрібен, підкреслив пресофіцер.

0:00 0:00
10
1x

Фото: bukinfo.com.ua

"Утретє розбиваємо 155 бригаду морської піхоти. Вона небоєздатна"

Євген Назаренко розповів, що 68 окрема єгерська бригада ім. Олекси Довбуша Сухопутних військ ЗСУ воює на вугледарському напрямку. Тут було гаряче протягом цього місяця, бо російські окупанти намагалися взяти українські позиції. Вони завдавали удари літаками, танками, реактивною артилерією, йшли в атаки піхотою. "Зараз ситуація стабільна. Ми завдали окупантам на цьому напрямку колосальних втрат, знищили їхній наступальний потенціал і вони зализують рани. Ми втретє розбиваємо 155 бригаду морської піхоти Росії, яка вже втратила свою боєздатність", – наголошує пресофіцер. 

"Більшого наступу найближчим часом не буде"

Щодо великого наступу, про який багато розмірковували військові оглядачі та преса від початку року, то він уже триває, каже пресофіцер. І зазначає, що більшого наступу найближчим часом не буде. Бо росіянам уже бракує на це ресурсу. "У них є багато людей, які створюють нам проблеми. Але цих людей треба в щось посадити, щось дати в руки і чимось погодувати. У них велика проблема із технікою та снарядами". Євген Назаренко зазначає, що росіяни мали певні успіхи в Бахмуті, але ЗСУ стабілізували там ситуацію. "Ми відчуваємо меншу інтенсивність обстрілів порівняно із ситуацією навесні та влітку, коли окупанти випускали до 60 тисяч снарядів вдень. Вони не очікували такої довгої війни. У них великий знос ствола". На локальні операції окупанти ще знаходять снаряди і техніку. Особливо коли йшли штурми на Вугледарі. Обстріли є, але вони значно менші", – зауважує Назаренко. І додає: ЗСУ добре працюють далекобійною зброєю по російських логістичних шляхах і по складах.

"До гуманітарної катастрофи дуже далеко" 

Росіяни самі собі придумали ці обстріли критичної інфраструктури в Україні, які їм нічого не дають, переконаний Євген Назаренко. Складається враження, що "РФ не знає, що робити і яку іншу тактику застосувати. У нас на сьогодні міцна ППО", – констатує пресофіцер.  І наголошує: до гуманітарної катастрофи в Україні, на що сподівається агресор, дуже далеко. 

Сакральні дати Путіна

Чи буде взятий Бахмут до річниці повномасштабного вторгнення 24 лютого? Євген Назаренко переконаний, що у РФ не вийде цього зробити. Бо навіть Євген Пригожин (засновник ПВК "Вагнер" – ред.) визнав: якщо і вдасться їм захопити Бахмут, то це буде в березні-квітні. "В Бахмуті складна ситуація, але місто не є стратегічним. Втрата нами Бахмуту нічого не змінить. Воно для ЗСУ є символічним, бо там наші хлопці "перемелюють" велику кількість росіян. Війна рано чи пізно закінчиться і ми всі вже потрапили в історію. Бо живемо в історичні часи. Росія вже програла, треба лише трохи потерпіти, каже Євген Назаренко.

"Ви хочете тут зібрати штрафбат на кшталт СРСР?"

Євген Назаренко вважає ганьбою, якщо в Україні повістки роздають на блокпостах і вручають їх хуліганам, як покарання за правопорушення. Такі люди в армії точно не потрібні. Зараз у нас війна. Вони повинні нести кримінальну відповідальність в разі доведення судом їхньої провини, – підкреслює пресофіцер. Каже, що всі його побратими здивувалися, що таке можливо і засудили це. Бо служба в армії – це честь, а захист країни – обов'язок. Назаренко переконаний: коли дають повістки таким людям, то користі від них війську не буде. Бо це бойова одиниця, яка не повинна підвести своїх побратимів. "Зараз не можна говорити про перевиховання у такий спосіб. Нам потрібні мотивовані люди. А ті, кого хочуть покарати службою, отримали повістки і прийшли до нас. А що ми тут із ними будемо робити? Навіщо нам такий військовослужбовець? Ці люди отримуватимуть військове забезпечення, гроші, форму, зброю. Тому це ганебна ситуація. Ви хочете тут зібрати штрафбат на кшталт СРСР? У нас армія інша за моральним духом та за своєю місією. До нас нещодавно приїхали новобранці: молоді, вмотивовані, підготовлені", – розповідає Євген Назаренко. Хорошим прикладом набору до війська він вважає "Гвардію наступу", яку збирає МВС. "Вони добре провели інформаційну кампанію, назвали красиво свою бригаду, а це також є дуже важливим", – вважає пресофіцер 68 окремої єгерської бригади ім. Олекси Довбуша Сухопутних військ ЗСУ.