Каховська ГЕС: не зануривши Україну в блекаут, окупанти взялися за воду

Каховська ГЕС: не зануривши Україну в блекаут, окупанти взялися за воду

Не досягши блекауту 14-ма ракетними атаками проти української енергосистеми, росіяни тепер намагаються обмежити доступ українців до питної води. Про це заявив сьогодні, 14 лютого, прем'єр-міністр Денис Шмигаль. "Після часткового руйнування та зумисного відкриття росіянами шлюзів Каховської ГЕС ми щодня втрачаємо тисячі кубометрів води. Тому частина населених пунктів, які отримують воду саме з Дніпра, можуть залишитися без доступу до питної води", — сказав Шмигаль. Водночас відкриття шлюзів Каховської ГЕС загрожує безпеці роботи Запорізької АЕС. Докладніше про можливі наслідки осушення російськими окупантами Каховського водосховища розповів в ефірі Українського радіо гідролог, доктор географічних наук Віктор Вишневський.

0:00 0:00
10
1x

Роль Каховського водосховища

Водний комплекс збудували в середині 50-х років для вирішення кількох проблем, розповідає Віктор Вишневський. Серед них, зокрема, будівництво гідроелектростанції та отримання дешевої електроенергії, можливість забору великої кількості води для поливу Херсонської області та Криму, поліпшення судноплавства, використання води для промислових потреб, зокрема у Кривому Розі. Також значну увагу приділяли тому, що це водосховище могло стати важливим місцем нагулу і вилову риби. Каховське водосховище за розмірами виявилося найбільшим на Дніпрі й за нормального стану (16 м над рівнем моря) має площу 2000 квадратних кілометрів.


Фото: getty images 

"Водосховище зменшилося в розмірах на десяту частину"

Внаслідок воєнних дій та часткової руйнації водоскидної греблі рівень води вже кілька місяців поспіль знижується і нині сягає 13,8 м. Це призвело до того, що значні площі перестали бути водосховищем, вода в деяких місцях пішла на понад 100-200 м. І можна вважати, що взагалі водосховище зменшилося в розмірах на десяту частину — на 200 квадратних кілометрів.

"За 20 діб можемо підійти до критичного значення"

Уже є негативні наслідки осушення російськими окупантами Каховського водосховища для рибного господарства, констатує гідролог. Досі на водосховищі зберігається крига і зниження рівня води призвело до того, що частина риби або вмерзла в кригу, або загинула внаслідок задухи. Адже значна частина Каховського водосховища — мілководдя. Можна говорити про втрати рибних ресурсів на тисячі тонн, наголошує Віктор Вишневський. І ситуація не є оптимістичною, бо зниження рівня води триває, а відтак зростуть і втрати риби. Крім того, зниження рівня води потенційно загрожує водному господарству і можливості забору води. Нині найбільше водогосподарських об'єктів перебувають на окупованій території, зокрема водозабори Каховського магістрального каналу і Північнокримського каналу. Ці канали забезпечували величезний обсяг земель водою, і тепер це навряд чи триватиме. Тож ту кількість води, яку можна було забрати торік, зараз уже не забереш. Можливо, росіяни передбачають, що в Криму вони не надовго, каже фахівець. 12,7 м — це той рівень води у Каховському водосховищі, коли деякі важливі водозабори перестануть поповнюватися достатньою кількістю води. Якщо рівень води знижуватиметься приблизно на 5 см на добу, то за 20 діб можемо підійти до критичного значення.

Загроза для ЗАЕС

Каховське водосховище є основним джерелом води Запорізької атомної електростанції, тимчасово окупованої росіянами. Коли ЗАЕС будували, до неї спеціально була відокремлена частина Каховського водосховища. І тепер це водойма-охолоджувач атомної електростанції. Для атомної електростанції, яка працює, потрібно дуже багато води. І її частина при цьому випаровується. Якщо АЕС не працює, кількість води, яка забирається, зменшуються в сотні разів і відповідно зменшується випаровування. Тобто поки, принаймні на наступні 20 днів, особливо гострої проблеми немає. Якщо ж нічого не зробити, то вода з водойми-охолоджувача поступово витрачатиметься і зрештою не буде води навіть для технологічних потреб АЕС. Можливо, доведеться ставити спеціальну насосну станцію, щоб вона підкачувала воду із Каховського водосховища у водойму-охолоджувач.

На фото: Каховська ГЕС, Генштаб ЗСУ

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
"Питання забрудненої води, особливо на прифронтових територіях, триватиме десятиліття", — екологиня
"Це був найбільш масований удар за опалювальний період" — Укренерго
В окупації персонал ЗАЕС скоротився з 11-ти до 2-х тисяч осіб — Орлов
Дві третини мереж теплопостачання і водопостачання України зношені — експерт
В умовах тривалих і сильних морозів обов’язково будуть відключення електроенергії — Корольчук