При землетрусі арматура у 16 см врятує будинок від руйнації

При землетрусі арматура у 16 см врятує будинок від руйнації

Жертвами потужного землетрусу, який стався днями у Сирії та Туреччині, стали вже понад 15 тисяч людей. Постраждалих нараховується понад 60 тисяч. Місцеві кажуть, що загиблих буде ще дуже багато. Інформаційні агентства викладають світлини, де поруч зі вщент зруйнованими будівлями інші стоять непохитно. Чому так стається? Чи залежить це від матеріалів, які використовувалися при будівництві, чи від правильності і міцності конструкцій? Сейсмолог Олександр Кендзера сказав в ефірі Українського радіо, що історія із землетрусами нічому не вчить турецьку владу, бо вони продовжують зводити так звані "швидкі" і нестійкі до землетрусів будинки. Чи враховують норми будівництва в Україні сейсмічну активність? Про все це слухачам Українського радіо розповів директор науково-технічного центру Академії будівництва України Іван Перегінець.

0:00 0:00
10
1x

Втручання людини в надра землі спричиняє потужні землетруси

За останні 100 років людство почало втручатися в саму геологію землі, каже Іван Перегінець. "Мільярди тонн вугілля, нафти та газу було викачано з надр землі. А вони формували всю цю монолітну платформу і цим плитам мільярди років. І зараз є небезпека перебувати і відчувати землетруси навіть в районах, які не є сейсмологічними. Ми також можемо відчувати наслідки потужних землетрусів і в Україні. Ми маємо враховувати і те, що землетруси можуть бути там, де їх вчора ще не було". Експерт порівнює землетрус по силі руйнувань з епіцентром вибуху ядерної бомби. 

Японія попереду всіх

Як каже Іван Перегінець, в Україні немає необхідності будувати будівлі, стійкі до землетрусів. Україна перебуває на північному ареалі тектонічних плит, епіцентром яких є Туреччина. "Сейсмічними зонами в Україні вважаються Одеська та Чернівецька області, а також Крим. Але іноді до нас доходить відгомін землетрусів у 3.5-4 бали. І ми їх відчуваємо. Якщо ж буде поштовх у 7.5 балів, то більшість наших будівель буде зруйновано". Каже Іван Перегінець, що українські будівельники співпрацюють із турецькими колегами останні 20 років. Там дуже потужна будівельна школа щодо сейсмостійких конструкцій. І одразу констатує, що навіть нові споруди в Туреччині зазнали сильних руйнувань. "Але  ми можемо проєктувати. Прикладом є Японія. Там фіксується 3 тисячі землетрусів щороку. І їхні будівлі витримують поштовхи у 7-8 балів. А проєктують там будинки на поштовхи силою у 10 балів". 

Читати також: "Із попередніх землетрусів уроки винесли погано"

Арматура в конструкції діаметром 16 см врятує життя і будинку, і вам

Що стосується будівель, які можуть витримати землетрус, то це є "монолітні залізобетонні каркасні конструкції, придатні до опору. Бо будь-яка конструкція в основному розраховується на статику". Фахівець попереджає тих, хто любить робити перепланування в квартирі, уберегтися від цих кроків. Бо це точно не буде зміцнювати конструкцію і сприятиме зниженню опору її при землетрусі. "В нормах будівництва будинків в Україні розписані всі населені пункти, які належать до сейсмологічно небезпечної зони і там вони мають проєктуватися з урахуванням державного будівництва". Іван Перегінець наголошує, що при здачі будинку всі приймальні комісії звертають на це увагу. Там йде підсилення конструкцій: збільшується діаметр арматури з 12 см до 16, наприклад. 

Фото: Рятувальники та бригади екстреної допомоги шукають тих, хто вижив серед уламків зруйнованої будівлі в Газіантепі, південно-східна Туреччина, 7 лютого 2023 р., Associated Press