Олександр Біляк MBreeze: Люди не зникають безслідно, вони залишаються в наших серцях

Олександр Біляк MBreeze: Люди не зникають безслідно, вони залишаються в наших серцях

Останні кілька пісень полтавського гурту MBreeze об’єднані концепцією послання. Нова композиція "В пам'яті" — не виняток. Які події надихнули на створення цієї пісні, чи буде виданий концептуальний альбом "послань" та якою бачать свою місію музиканти зараз, — лідер MBreeze Саша Біляк розповів Ксенії Івась в ефірі шоу "Вікенд нової музики" на "Радіо Промінь".

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фото: Пресслужба MBreeze

Нас двічі не взяли на Нацвідбір "Євробачення". Але нічого страшного — ми не заради цього пишемо пісні

Саша, привіт! Де ти зараз? 

MBreeze зараз в турі Європою, даємо благодійні концерти. Цей місяць в нас буде насиченим — граємо в різних містах Європи. 

Ви вже тиждень за кордоном. Як зі свіже надбаною звичкою заряджати усі гаджети, поки є струм  ще не зникла? 

Ми всюди носимо з собою павербанки — навіть не один. Так що про цю звичку ще не скоро забудемо.

Ти сьогодні презентуєш в нашому ефірі пісню "В пам’яті". Англомовну версію цієї пісні ви подавали на нацвідбір на "Євробачення-2023", але на конкурс вона не потрапила. Як гадаєш, чого вам не вистачило, аби стати учасниками конкурсу? 

Важко казати. Ми слухали пісні всіх, кого обрали, і я не скажу, що наша пісня була гірше. Можливо, її не взяли, бо вона була трішки недороблена. Ми не раз вже намагалися потрапити на "Євробачення", але поки нам не вдалося. Ми дві пісні подавали. Одна була про війну, і ми розуміємо, чому її не взяли — політики на конкурсі не має бути. А другу пісню не взяли через якісь інші причини. Але нічого страшного — ми не заради цього пишемо пісні. 

Коли ракета поцілила в Будинок офіцерів у Вінниці і вбила маленьку дівчинку з синдромом Дауна, я написав пісню "В пам'яті", щоб вилікувати той біль, якщо це взагалі можливо

А чи змінилася сама пісня після адаптації українською? Сенси змінилися? 

Сенси — ні. Ми й надалі плануємо робити по декілька версій пісень. Зберегти сенс — це найголовніше. Можна трішки змінити мелодію, але головне — щоб сенс залишався таким, який і закладався в пісню. 

Пам’ятаєте, коли ракета поцілила в Будинок офіцерів у Вінниці? Ми тоді відчули справжній жах від того, що відбувається. Маленька Ліза тоді теж загинула (під час ракетного обстрілу в липні 2022-го загинула 4-річна Ліза Дмітрієва із синдромом Дауна, — прим. ред.). Це так вплинуло на мене! І я хотів би цією піснею трішки вилікувати той біль, якщо це взагалі можливо. Нагадати, що люди не зникають безслідно. Вони залишаються в наших серцях. Можливо, вони вже з нами не фізично, але вони в наших душах, допоки ми їх пам’ятаємо. Це сумна тема, але мені хочеться хоча б трішки людям допомагати.  

Неймовірно щемкий текст у цій пісні. Ти звертаєшся до людей з потойбіччя. Чому ти обрав саме таку форму звернення для своєї нової пісні? 

Можливо, це вже звичка. Бо останні наші пісні — це послання. Послання окупанту, послання українцю, доньці, Богу. Ми хотіли на "Євробаченні" не просто про щось співати, а співати про сьогодення. Я співаю про те, що відгукується у серцях багатьох. І хоч на "Євробачення" нас не взяли, ми все одно вирішили виставити цю пісню та адаптувати її українською. 

Наша місія – розповідати світові про цю війну. Також ми збираємо і передаємо гуманітарну допомогу і кошти для ЗСУ. Це і є мета нашого туру

Рано чи пізно кожна людина замислюється у своєму житті над одвічним питанням – чи є життя після життя? 

Я в це вірю. Вірю, що смерть — це просто перехід з тимчасового фізичного світу до вічного, більш духовного світу. Вірю, що наші рідні нас чекають. Колись і ми там будемо. А поки ми не там — давайте використовувати час тут. 

А яким ти собі уявляєш життя після життя? 

Я віруючий, тому я думаю, що там буде дуже круто. Вважаю, що познайомитися з Богом потрібно ще в цьому житті. Там не буде болю, страху, жалю. 

Усі попередні твої релізи були концептуальними і вже стали міні-альбомом. Чи залишиться синглом пісня "В пам’яті"? 

Ми ще думаємо. Можливо, зробимо альбом в цьому році. Потрібно тоді ще пару послань дописати. І коли буде альбом, ми пісню "В пам’яті" до нього долучимо. 

Ви зараз концертуєте Європою. Де саме будуть найближчі концерти та яка мета цього туру? 

Варшава, Краків, Братислава. На жаль, довго нам робили документи для виїзду і кілька концертів відмінилося. Наша місія — розповідати світові про цю війну. Розповідати правду. Також ми збираємо і гуманітарну підтримку і кошти для ЗСУ. Передаємо продукти, гуманітарну допомогу в гарячі точки для цивільного населення.  Це і є мета нашого туру. 

Редакторки текстової версії — Світлана Берестовська і Міла Кравчук

Слухайте епізод подкасту з Олександром Біляком на SoundCloud

Підписуйтеся на подкаст "Вікенд Нової Музики" на найбільших подкаст-платформах, щоб першими дізнаватися про найяскравіші музичні новинки від українських артистів.

Фото: Пресслужба MBreeze