Ivan Rozin: Ми люди світла, і без світла ми нещасливі

Ivan Rozin: Ми люди світла, і без світла ми нещасливі

Екс-фронтмен популярної в нульові групи Gouache Іван Розін мовчав майже 10 років - аж ось презентує вже другий трек за три місяці. З нагоди виходу пісні "Сонце, що встає" Іван поспілкувався з Ксенією Івась в ефірі шоу "Вікенд нової музики" на Радіо "Промінь" і розказав про власне визначення свободи, людях світла - а також про те, що він розуміє під словом "щастя".

Фото: Ігор Ткач, Радіо "Промінь"

В шумі себе не зрозуміти, себе не відчути і не почути.

Коли ти приходив прем’єрити пісню "Колись", ти розповідав, що написав її колись, тобто давно. Як щодо пісні "Сонце, що встає"? 

В мене ніколи не виникає одночасно музика і текст. Спочатку виникає музика, а потім вже приходять слова. Музика з’явилася місяця три тому, а текст прийшов у грудні. Швидко записали, опрацювали і з’явилася така пісня. Вона і в акустичній версії виглядає так само. Аранжували ми її під гітару. 

У шоу "Селекція" ти розповідав, що написав цю пісню, коли всі спали. 

Так, вона з’являлася саме в такі моменти. Коли вже всі спали, або коли всі ще спали. Цій пісні потрібна була тиша. Мені потрібно було відчути якийсь момент. Мені взагалі здається, що для творчості потрібна тиша. В шумі себе не зрозуміти, себе не відчути і не почути. Дуже багато звуків, інформації, зображень – ти не можеш зосередитися і почути себе. 

Яку історію ти розповідаєш у пісні "Сонце, що встає"? 

Вона про нашу свободу. Про болючу історію українського народу, який виборює цю свободу протягом декількох сотень років. Свобода – це коли ти робиш те, що ти хочеш. Коли ти є тим, ким ти хочеш. І ми все життя намагаємось бути тими, ким ми хочемо - а не тим, хто нам розказує як нам жити. Про свободу. Про те, що ти скидаєш з себе якісь окови. Ти можеш і маєш право бути самим собою. І ту свободу, яка в тобі є, нікому не здолати. Літай, співай, говори, що хочеш – будь вільний  в усьому. Зараз важкі часи, але треба цю свободу відстоювати, і ця пісня саме про це. 

Сонце дорівнює свобода? 

Звичайно. Вона є і ніщо не можете її вбити. Ніхто не зможе забрати наше небо в нас. Ми можемо літати і завжди могли. 

Твоя ненависть, твої думки, твої уявлення про інших людей, нації – воно формується в серці. Треба розбиратися з собою - і це головна війна. 

А коли ти взагалі востаннє зустрічав світанок? 

Ой, в такі важки часи згадувати такі прекрасні місця не дуже гарно – але це було на Балі. Саме схід сонця я бачив там. Це було нереально красиво. Небо зачаровує тебе настільки, що ти просто сидиш і кожної хвилини дивишся, що відбувається. Я монтував відео у пришвидшеному режимі – теж вийшло красиво. Але коли ти бачиш це в реальності – це насолода спостерігання. Це магія. Це те, що тебе наповнює. Без світла ми нещасливі. Ми люди світла. Нам необхідно світло. 

У шоу "Селекція" ти також розповідав, що це пісня про війну, яка точиться всередині наших сердець. Яка війна точиться всередині тебе? 

Як і у всіх людей. Ми боремося зі своїми пороками. Зі своєю гордістю, емоціями, ненавистю. Будь-яка війна починається саме в серці. Твоя ненависть, твої думки, твої уявлення про інших людей, нації – воно формується в серці. Треба розбиратися з собою - і це головна війна. 

Дивлячись на людство, я не впевнений, що людина виграє цю війну. Людина така тварюка, яка має і якусь божественність, "прекрасне начало" - і в той самий час вона може падати в таку прірву. що невідомо чого вона там торкається. Як це уживається в одній людині - для мене загадка. Але треба навчитися любити людину такою, якою вона є. І починається ця любов з себе. Спочатку приймаєш себе, потім починаєш приймати людей такими, які вони є. 

А може взагалі творча людина достукатися до інших людей, якщо вона не має конфлікту всередині себе?

Може. Вона просто ділиться тим, що є в неї всередині. Якщо в неї немає ніяких конфліктів, значить, вона знаходиться в гармонії сама з собою. Якщо в гармонії – значить вона щаслива. Якщо щаслива – значить, може це щастя передати іншому. Ми ж дзеркала. Те, що ти віддаєш – то і повертається. Ми всі відображення один одного. 

А чи ти сумнівався в собі? 

Я постійно сумніваюся в собі. 

А як же гармонія? 

Так це ж пошук. Якщо ти не сумніваєшся в собі, ти думаєш, що все робиш правильно. Якщо робиш правильно – зробиш якусь помилку і не помітиш цього. Ти до себе уважний, коли ти прислуховуєшся до себе, ставиш під сумнів те, що ти робиш. Саме тоді є можливість росту. 

Коли ти завітаєш до нас ще з прем’єрою? 

Не будемо загадувати. Прем’єри не відбуваються так часто, як хотілося б. Хочеться зважено підходити до кожної пісні. Хочеться робити щось якісне. Те, що надовго. 

Редакторки текстової версії - Світлана Берестовська і Міла Кравчук

Слухайте епізод подкасту з Іваном Розіним на SoundCloud.

Підписуйтеся на подкаст "Вікенд Нової Музики" на найбільших подкаст-платформах, щоб першими дізнаватися про найяскравіші музичні новинки від українських артистів.

Фото: Ігор Ткач, Радіо "Промінь"