Землетруси в Туреччині: гарячі лінії для українців

Землетруси в Туреччині: гарячі лінії для українців

Унаслідок землетрусу в Туреччині ймовірно загинули двоє українців, ще четверо — постраждали. Про це поінформував увечері 7 лютого речник МЗС України Олег Ніколенко. "Як повідомила турецька сторона, внаслідок землетрусу ймовірно загинули двоє громадян України. Посольство нині перевіряє цю інформацію", — написав речник у фейсбук. За словами Ніколенка, відомо також про 4 постраждалих українців. Вони зазнали легких ушкоджень, госпіталізації не потребують. Загалом дипломати вже розшукали 38 українських громадян, взаємодіють із турецькими рятувальними службами заради пошуку інших 19 українців, які не виходять на зв'язок. А посол України в Туреччині Василь Боднар удень 7 лютого, до заяви Ніколенка, в ефірі Суспільного дав поради громадянам України, які перебувають у зоні стихійного лиха, а також їхнім родичам, близьким – куди можна звертатися?

"Поштовхи тривають, зона доволі небезпечна"

Підземні поштовхи тривають у Туреччині досі, зона стихійного лиха залишається доволі небезпечною, розповів посол Василь Боднар. Багато доріг зруйновано, але розгорнуті рятувальні роботи, постраждалим надають гуманітарну допомогу. Серед держав, які це роблять – Україна. (Президент Володимир Зеленський підписав указ про надання гуманітарної допомоги Туреччині. Її скерують "з метою сприяння подоланню наслідків надзвичайної ситуації, що склалася в Турецькій Республіці внаслідок землетрусу" - ред.)

З яких питань варто зараз звертатись до посольства України в Туреччині?

"Перше – це встановлення контактів. Друге – якщо є необхідність у розміщенні: у нас тут є неурядові організації, з якими ми працюємо щодо наших біженців, які виїжджали від початку війни. Ми будемо шукати можливості їх розміщення. Водночас у регіоні Анталія є деякі приміщення, які можна використовувати для тимчасового проживання. Якщо є необхідність, наприклад, у транспорті чи перевезенні, ми також звертаємося до органів влади і тих, кого ми знаємо в турецьких регіонах. Ці особи могли би допомогти з перевезенням. Тобто, будь-яку допомогу, потрібну для збереження життя і безпеки наших громадян, ми готові надавати. Для цього і створений оперативний штаб. Головне – це, звичайно, координація допомоги з боку України для постраждалих турецьких регіонів.

Фото: Василь Боднар, ФБ-сторінка Vasyl Bodnar

Який алгоритм дій для громадян України у зоні стихійного лиха?

На сайті МЗС України і на сайті посольства України в Туреччині, на фейсбук-сторінці амбасади є всі телефони оперативних чергових, які 24/7 беруть слухавку, запевнив посол Василь Боднар. Можна написати емейл, можна звернутися на фейсбук-сторінку. "Ми доступні через будь-який канал комунікації. Ми розглянемо будь-яке звернення громадян і допоможемо, чим зможемо. Так само ми координуватимемо допомогу з України", – запевнив дипломат.

Фото: наслідки землетрусу в Туреччині, 7 лютого 2023 року /Getty Images

Якщо в українців є родичі в Туреччині, які могли постраждати, куди звертатись?

"Є оперативний черговий МЗС України, який приймає звернення громадян. І є наш оперативний телефон для невідкладних випадків, на який також звертаються громадяни. Ці телефони є на наших сторінках і в соціальних мережах. Якщо потрібно оновити інформацію, просто подивіться на наші сторінки. Вчора (6 лютого) ми давали їх в ефір через ЗМІ.  Тому якщо потрібно – можемо ще раз назвати", – зауважив Василь Боднар.  Посол назвав ці контакти:

  • гаряча лінія посольства у Туреччині: +905395509898
  • гаряча лінія МЗС України: +380442381588

 

Фото: ФБ-сторінка Ukrayna Ankara Büyükelçiliği/ Посольство України в Турецькій Республіці