"46% європейського ядерного палива збагачується і виробляється під контролем Росії"

"46% європейського ядерного палива збагачується і виробляється під контролем Росії"

Україна цими днями перебуває в епіцентрі інформаційної уваги. До Києва приїхала велика делегація єврокомісарів. Сьогодні також розпочне роботу XXIV Саміт Україна-ЄС. Він відбуватиметься тут, в Києві. ЄС готує 10-ий пакет санкцій проти РФ, який представлять за три тижні. "Наша допомога не сягне того, що ви втратили, — сказала Урсула Фон дер Ляєн. — Ми повинні посилювати тиск на Росію. Наші санкції перекривають доступ до високотехнологічних товарів для підтримки путінської військової машини". В чому іще можна обмежити РФ? Та як унеможливити РФ обходити вже діючі санкції? Про все це слухачам Українського радіо розповів член Міжнародної експертної групи з санкцій Олександр Лисенко.

0:00 0:00
10
1x

Росатом

Олександр Лисенко каже, що є певні сигнали, які свідчать про те, що мали б вже нарешті впроваджуватися санкції проти Росатому, який виготовляє ядерне паливо. "Але наразі Європа буде ще не готовою санкціонувати Росатом глобально та всеохоплююче. Тому що Європа залежна у виробництві ядерного палива від РФ. Європейський ринок на 46% зі 100 збагачується і виробляється під контролем Росії". Експерт переконує нас, що це була б дуже сильна санкція щодо Росатому. 

Додані санкції на нафту, на юридичні та фізичні особи і на країни партнери Росії 

Олександр Лисенко каже, що ЄС дуже важко даються санкції проти енергосектору РФ. Бо вони так само залежні і від них. "Тому ЄС намагається знаходити найбільш оптимальний варіант, який і їхнім країнам допоможе нормально функціонувати, і зможе замінити російське паливо іншими постачальниками, і при цьому зменшуватиме доходи РФ". 

Експерт прогнозує, що буде ще більше знижена ціна на нафту. Тоді Росія буде отримувати ще менше доходу. Це буде великим плюсом. Буде розширено також список підсанкційних осіб. "І треба, щоб санкції поширювалися і на партнерів РФ, які допомагають їй у війні проти України. Це стосується в першу чергу Білорусі. А для інших, так би мовити друзів Росії, це було б сильним сигналом того, що якщо ви допомагаєте Росії, то ви також отримуєте автоматично такі ж санкції. Ось це можливо буде побачити в 10 пакеті." 

Читати також: "Європейський Союз не готовий до швидкого членства України": експертка про саміт Україна – ЄС

Вагомий плюс до санкцій ЄС

Тема конфіскації російських активів є дуже важливою. Олександр Лисенко каже, що в США стався важливий прецедент: суд конфіскував 5,4 мільйона доларів російського олігарха Малофєєва і, "згідно нещодавнім правкам в бюджетне законодавство США ці гроші можуть бути перенаправлені на допомогу Україні. Пояснює експерт, що російські активи умовно можна поділити на дві групи:  державні, суверенні активи РФ і активи російських олігархів, осіб, громадян РФ. "Російські суверенні активи є золотовалютними резервами, які заморожені Європою і країнами Великої сімки. Ця сума становить 350 мільярдів доларів високоліквідних активів. Європа та Америка не хочуть своїми грошима відбудовувати Україну. За це має платити РФ. Але треба знайти законний механізм відчуження суверенних активів держави. Він дуже складний. Його ще не було на практиці".  

Обхід росіянами санкцій звужується 

Частина лазівок в обхід санкціям проявляються на практиці, каже Олександр Лисенко. "Вони (лазівки-ред) поступово закриваються і перекриваються кожним наступним пакетом санкцій. Якщо визнати Росію державою-спонсором тероризму і внести її до чорного списку, тоді це паралізує будь-які фінансові операції РФ. ЄС навіть створив спеціальну посаду, яка контролюватиме дотримання державами ЄС цього санкційного списку". 

Фото: ua.depositphotos.com