180 хвилин на складання тесту, три предмети… Що варто знати абітурієнтам про НМТ-2023?

180 хвилин на складання тесту, три предмети… Що варто знати абітурієнтам про НМТ-2023?

Які нововведення очікують на випускників під час складання національного мультипредметного тесту та за якою процедурою абітурієнти вступатимуть у виші цього року? Це роз'яснив в ефірі Українського радіо Олег Шаров, гендиректор директорату фахової передвищої, вищої освіти Міністерства освіти і науки України.

0:00 0:00
10
1x

На думку Олега Шарова, абітурієнти цьогоріч вступатимуть у виші "організовано, спокійно, з максимально можливою цифровізацією процесу, з використанням результатів національного мультипредметного тесту". Буде вдосконалено електронний кабінет вступника, усі свої дії та операції абітурієнт виконуватиме у власному кабінеті.

Фото: zn.ua

180 хвилин замість 120-ти

"Для нас дуже важливо провести НМТ в один день. Це питання безпеки, логістики, організації, врешті-решт, війна триває і ми маємо все це враховувати. МОН пропонувало в один день поставити чотири предмети — три обов’язкових та один на вибір. Проте народні депутати та освітянська громадськість все-таки наполягають, що в один день більше трьох предметів складати не можна і це надмірне навантаження на учасників НМТ. Якщо йдеться про три предмети, то ми можемо зробити два обов’язковими, і тоді один – на вибір. Тому що залишати, як було торік, коли всі складали абсолютно однаковий перелік предметів і не було жодного вибору, ми вважаємо не найкращим варіантом. Отже, третій предмет буде на вибір, зокрема можна вибрати й історію України. Серед інших предметів на вибір — фізика, хімія, біологія або іноземна мова. Причому це може бути англійська, німецька, французька або іспанська.

Отже, два предмети обов’язкові — українська мова і математика, третій предмет на вибір випускника із названого переліку. Ці три предмети вступник має скласти за 180 хвилин. Торік було 120 хвилин, і казали, що цього часу мало на три предмети. Це розрахунки Українського центру оцінювання якості освіти. Йдеться про достатню кількість тестових балів, які за цей час можна набрати вступнику, щоб правильно вибудувати шкалу результатів тесту".

Як НМТ складатимуть випускники за кордоном?

"Країни та міста, де буде проведено НМТ, ми оголосимо пізніше, на початку літа. Коли стане зрозуміло, з ким із міжнародних партнерів вдається укласти відповідні домовленості. Будемо все максимально робити для того, щоб перелік країн у Європі був близький до масштабів минулого року".

Які види завдань будуть у тесті

"З одного боку, видів завдань буде більше, ніж торік. Але меншою буде питома вага звичайного завдання, коли є чотири альтернативні варіанти і треба обрати один. Тобто різноманітних видів тестів буде більше. З іншого боку, відкритих тестів, аудіювання, складних задач, де треба викладати всю логіку проходження задачі, не буде". На думку Олега Шарова, не варто ставити завдання полегшити складання іспиту для абітурієнтів. "Абітурієнт повинен мати певний зручний варіант для складання іспитів, але не легкий. Якщо він буде занадто легкий, то ми матимемо велику кількість 200-бальників, що ускладнює процес відбору до закладів вищої освіти".

Чому відмовились від завдань, що потребують розгорнутої відповіді

"В умовах комп’ютерного тесту розгорнуту відповідь потрібно буде набирати на комп’ютері. Набір на комп’ютері в умовах онлайн-тесту — це різні й нерівні умови для учасників процесу. Тестування проходитиме і в Україні, і за кордоном, у різних умовах, тож не можна говорити про рівні умови для всіх учасників. Тому до відкритих відповідей з великою кількістю набраного тексту ми ще не готові".

Нововведення щодо оцінювання тесту

"Буде дещо підвищено пороговий бал, тобто бал, при якому вважається, що тест із того чи іншого предмету складено на позитивну оцінку. Щоб отримати мінімальну позитивну оцінку — 100 балів — потрібно дати правильну відповідь або отримати не менше 10% від первинних тестових балів".

Пробні тестування

"Пробні тестування для НМТ це не те ж саме, що пробні тестування для ЗНО. Ніхто не збиратиме учасників тестування платно у певних місцях. Випускники, починаючи з певної дати у квітні, зможуть пройти пробне тестування вдома, подивитись, як це виглядатиме на екрані та якою буде процедура. Структурно ці тести будуть схожими на НМТ, але запитання, звісно, будуть іншим".

Читати також: ЗНО-2022. Нові реалії у воєнний час

Чому скасовано державну підсумкову атестацію?

"Тому що немає умов для її проведення. Частина дітей навчаються онлайн, частина — офлайн, хтось навчається в інших регіонах або за кордоном, а хтось — у заочних дистанційних школах. У цій ситуації однотипно провести державну підсумкову атестацію неможливо. Якщо проводити неоднотипно, то цінність її дуже невисока. Звозити людей на атестацію, як вони приїжджатимуть на НМТ — достатньо проблематично. Тому в цій ситуації МОН ініціювало законопроєкт про скасування державної підсумкової атестації за курс повної загальної середньої освіти. Голосування у ВР має відбутися в межах першої декади лютого". 

Насамкінець Олег Шаров підсумував:

"НМТ 2023 року вступники складатимуть із трьох предметів. Два предмети є обов’язковими — українська мова і математика, а третій — на вибір вступника. Це може бути історія України, іноземна мова, біологія, фізика, хімія. З будь-яким із цих предметів можна буде подати заяву на будь-яку спеціальність до будь-якого закладу вищої освіти, без обмежень. Тест треба скласти упродовж 180 хвилин, оцінку буде виставлено з трьох предметів. Для того щоб отримати позитивну оцінку з кожного з трьох предметів, потрібно набрати не менше 10% первинних тестових балів за кожний предмет".

Фото: erudyt.net