Скількох танків Leopard потребує ЗСУ? Думка генерала

Скількох танків Leopard потребує ЗСУ? Думка генерала

Польща звернеться до Німеччини за дозволом на передання танків Leopard в Україну і навіть якщо згоди не отримає все одно передасть бронехніку. Про це заявив прем'єр Польщі Матеуш Моравецький. Берлін наразі не оприлюднив свого рішення – передасть він ЗСУ "леопарди" чи принаймні дозволить це союзникам? Тож коли ми можемо розраховувати на перші поставки, Українське радіо дізнавалось у генерал-лейтенанта у відставці, заступника начальника Генерального штабу ЗСУ 2006-2010 років Ігоря Романенка.

0:00 0:00
10
1x

"Німеччина часто зволікає з виконанням своїх політичних рішень щодо України"

"Найближчими днями ми їх не отримаємо, навіть якщо було прийняте політичне рішення щодо постачання танків. Навіть якщо німці будують найближчі плани, то представники їхнього  оборонно-промислового комплексу говорять, що в них достатньо цієї техніки, але застарілої. Їм потрібно 200 млн євро та півтора-два роки для того, щоб (танки — прим.ред.) були відновлені та поставлені. Нас це, безумовно, не влаштовує. Разом з тим, в європейських країнах є близько 2 тисяч танків цього типу, частку з яких можна було поставити Україні. Тому під час підготовки "Рамштайну"-8 було зрозуміло, що Шольц не піде на таке рішення. Але була інтрига, чи його не дотиснуть, аби він прийняв рішення відносно надання дозволу на постачання іншими державами. Цього, на жаль, теж не відбулося", — розповів Ігор Романенко. Проте, додав генерал, Україну стосовно постачання зброї підтримали Велика Британія та Польща. "Поляки заявили, що залишають за собою право організувати поставку "леопардів". "Всього було вироблено близько 2600 танків Leopard, але зрозуміло, що частка їх є небоєздатною. Проте нас можуть влаштувати ті машини, які будуть швидко поставлені. Й тут німці також відіграють свою роль. Їхнє рішення по бойових броньованих машинах, близько 40 з яких вони мають намір надати, а також мільярд допомоги навесні, яку вони анонсували, показує, що багато чого робиться з боку Німеччини",  наголосив Романенко. Так само німці виставляли й терміни щодо танків із зенітними пушками, які обмежували наші можливості щодо швидкого взяття їх на озброєння. "А, якщо керуватися заявами Залужного (головнокомандувача ЗСУ – ред.), то для того, щоб бодай звільнити території, захоплені росіянами в минулому році, нам треба 300 танків, 600-700 бойових броньованих машин та 500 гаубиць".

Фото: Фейсбук-сторінка Ігоря Романенка

Чи підійдуть Україні відремонтовані радянські танки?

"Тут питання досить просте: чи чекати на сучасні танки, які ми отримаєм з часом, чи використовувати радянські, які вже найближчим часом можемо отримати і до яких в більшості підготовлені екіпажі? Якщо задати це питання військовим, то відповідь, на мій погляд, очевидна. Танки потрібні зараз, адже ми бачимо, які важкі бої оборонні тривають на Донеччині. А танки  це не лише засіб наступу. Їх використовують і в якості активної оборони і це оборона найвищого щаблю",  зазначив Ігор Романенко. Він додав, що німці зволікають із наданням Україні "леопардів", оскільки пропонують, щоб американці надали "Абрамс", який вони ще не готові постачати. "Тому є пропозиція з боку представників Польщі та нашого боку відносно того, щоб американці дали "Абрамси" полякам, а поляки  передали нам "Леопарди". Таким чином можна знайти рішення. Проте, на жаль, навіть на такі перестановки союзники ще не готові".

Читати також: Без "леопардів", але... Підсумки "Рамштайну-8"

А танки для наступу? 

"Ми націлені не лише на оборону. Відбувається другий етап стратегічної оборонної операції. Але, щоб ми могли перемогти та звільнити свої землі, просто оборонятися замало. Ми повинні зупинити просування противника по всій активній лінії фронту, яка складає близько 1100 км. Це схід та південь, а в нас у Донецькій області йдуть бої, зокрема, біля Бахмуту. Росіяни зосередити там великі сили. Ми цінуємо наших солдатів, тому вони мають просуватися, особливо в степовій зоні, на бойових броньованих машинах. І щоб це просування було успішним, його треба підтримувати ударними силами на землі  а це танки",  підсумував Ігор Романенко.

Фото: Commons.wikimedia.org