С-300 і С-400 б'ють по Києву: відповідь України

С-300 і С-400 б'ють по Києву: відповідь України

Під час чергового ракетного удару російські терористи випустили по Україні 38 ракет, ППО збито 25. Найбільше жертв було внаслідок влучання ракети Х-22 у житловий будинок у Дніпрі. Особливістю цієї атаки було активне застосування зенітно-ракетних комплексів С-300 і С-400, які агресор використовує для ударів по наземних цілях. Як ефективніше протистояти атакам саме такою зброєю? Про це слухачам Українського радіо розповів експерт з ракетно-ядерного озброєння Олександр Кочетков.

0:00 0:00
10
1x

Звідки можуть долітати до Києва С-300 і С-400?

"С-400 — це модифікація ракети С-300. Після радянських часів росіяни не зробили нічого принципово нового, — зазначив Олександр Кочетков. — Максимальна дальність С-300 та С-400 — близько 200 км. Є варіант штатний "поверхня-повітря", а є варіант "поверхня-поверхня", коли осколкову частину міняють на фугасну, і ракета летить по псевдобалістичній траєкторії, без жодної точності, куди завгодно. Тому ці ракети можна використовувати приблизно на 50 км. Якщо вони стріляють з території Білорусі до Києва, то це абсолютно точно — терор, залякування, жодної конкретної цілі на такій дальності вони вразити не можуть. Тут можна говорити все-таки про ракету С-400, бо вона має трохи більшу дальність. Таких ракет у росіян небагато, і відбувається просто залякування і провокування нас на удар у відповідь по території Білорусі. Щоб у Лукашенка з’явився привід звернутися до білорусів із закликом захищатися і взяти участь у прямому вторгненні в Україну. Він досі цього уникає, хоча Білорусь є учасницею війни, з будь-якої точки зору. Україна не хоче давати цей привід Лукашенкові. Коли росіяни це зрозуміють, то удари по Києву ракетами С-400 припиняться, бо цих ракет мало. А С-300 є багато, тому по прифронтових містах, розташованих на відстані приблизно 50 км — Харків, Запоріжжя, Миколаїв, Одеса — вони продовжуватимуть бити цими неточними терористичними ракетами. "Щодо кількості С-400 — це сотні ракет, а от С-300 — це тисячі. Тому я спеціально відокремлюю. С-400 є достатньо новою ракетою, вони її продають, наприклад, в Туреччину та Індію, тож ці ракети будуть берегти. На відміну від С-300", — наголосив експерт.

Потужність вибухівки С-300

За вагою вибухівки ця ракета дуже подібна до "шахеда" (іранські дрони, що використовує Росія у війні проти України — ред.). Приблизно такі ж руйнування вона здатна спричинити. Осколкової частини кубічної форми з твердосплавних матеріалів у неї немає, вона замінена на фугасну, як у звичайного снаряду. Ця ракета руйнує будівлі, як і "шахед".

Чи можливо спрогнозувати наступний удар ракетами С-300?

"Під час війни постійно виникає щось нове. Я маю таке припущення, що наша ППО просто не ідентифікувала ці пуски ракет С-400 як напад на Україну, бо росіяни зазвичай їх пускають по якихось безпілотниках. І наші вважали, що це просто якийсь пуск у небо. А коли ракети полетіли в напрямку Києва, то вже було пізно, це лише 2-3 хвилини. Тож зараз доведеться ретельно відстежувати позиції вздовж кордону з Білоруссю, щоб ідентифікувати пуски і бути до них готовими. Ми можемо засікати і підготовку до старту, і безпосередньо старт, наші союзники все це бачать, цією інформацією треба навчитися користуватися. Слід враховувати, що з’явилась нова обставина і нові можливості нападати на Україну".

Читати також: Весняний наступ: хто почне — Росія чи Україна?

Як зазначив речник Повітряних сил Юрій Ігнат, найкращий спосіб боротьби з С-300 та С-400 — знищення пускових комплексів у тих місцях, звідки збираються здійснювати пуски.

Чи можна до запуску визначити, які саме ракети завантажують до пускової установки?

"Розпізнати достатньо важко. Якщо не буде працювати радіолокаційна система і не буде повітряних цілей, то швидше за все це означатиме напад на Україну. Якщо працюють радіолокаційні станції, то це режим роботи проти повітряних цілей. Тут потрібен досвід. На жаль, жорсткий і кривавий", — зазначає Олександр Кочетков.

Які системи ППО здатні знищувати балістичні ракети ще в повітрі?

"Будь-який комплекс, включно з пострадянськими С-300, збиває такі ракети, знищуючи повністю основу конструкції, падають тільки уламки. Проблема в тому, щоб встигнути. Бо псевдобалістична траєкторія дає нам дуже короткий час для реагування".

Скільки треба часу, щоб українська ППО працювала ефективніше?

"Щодо Києва, то наступного разу ми будемо більш ефективними, я абсолютно переконаний. Але стосовно інших міст України, є певні складнощі у системах протиракетної оборони, нам їх постачають поки що недостатньо. Тут проблема може бути не з кваліфікацією наших ракетників, а з фізичною кількістю пристроїв".

Чи має Україна розробки нового зенітно-ракетного озброєння?

"Безперечно, є. У нас є достатньо розроблений проєкт — зенітно-ракетний комплекс "Кільчень" від КБ "Південне", він затверджений навіть Міністерством оборони. На жаль, свого часу він не фінансувався. Зараз ми можемо продовжувати розробляти такі проєкти. До речі, цей ЗРК "Кільчень" не гірший за американський Patriot", – стверджує Олександр Кочетков.

 Фото: defence-ua.com. Пускова установка ЗРК "Кільчень"